Greitosios medikai atviri: būna, kad pacientai slepia turėję kontaktų su infekuotoju

  • Teksto dydis:

Kauno rajono greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) medikai, kaip ir jų kolegos visame pasaulyje, atsidūrė kovos su koronavirusu priekinėse linijose: jie kasdien padeda infekuotiems ir galimai infekuotiems žmonėms, todėl sulaukia visuomenės palaikymo ir dėkingumo.

Fronto smaigalyje

„Mes tiesiog dirbame savo darbą. Palaiko dėmesys ir simbolinė materialinė pagalba“, – sakė Kauno rajono GMPS direktorė Nelita Gudžiūnaitė Bybartienė.

Vis dėlto karantino sąlygomis darbas, palyginti su įprastu, pasikeitė. Greitosios pagalbos darbuotojai vyksta į kvietimus didesnės parengties, būtinai su apsaugos priemonėmis, nes visada yra rizika susitikti su infekuotu asmeniu.

Iššūkiai dideli, todėl sunku tiek psichologiškai, tiek fiziškai. Direktorė pasidžiaugė, kad Kauno rajono GMPS turi materialinių išteklių, darbuotojams užtenka apsaugos priemonių. Įstaigos rezervas buvo pakankamas, bet situacijai keičiantis greit mažėjo, todėl buvo ieškoma, kur jį papildyti. Prieš keletą dienų ir iš Valstybės rezervo buvo gauta asmens apsaugos priemonių, dar laukiama papildymo. „Darbuotojai jaučiasi saugesni, kai turime atsargų“, – sakė direktorė.

Dabar, kai yra ir gripo epidemija, ir karantinas dėl COVID-19, GMPS darbuotojai į kiekvieną kvietimą vyksta padidinto budrumo. Dažnai tenka vykti pas karščiuojančius pacientus. Pasitaiko, kad kviesdami medikus, jie nuslepia turėję kontaktų su infekuotoju arba buvo išvykę į užsienį.

Direktorė pastebėjo, kad didelė dalis žmonių yra atsakingi: atvykus pagal kvietimą, pacientai ir namiškiai dažniausiai dėvi apsaugines kaukes. Jei to nėra, vežamiems į ligoninę pacientams kaukes uždeda medikai.

Kviečiu visus griežtai laikytis karantino taisyklių. Tik saviizoliacija, socialinė distancija mums visiems padės greičiau išgyventi šį sunkų laikotarpį.

Apsirengti specialiais apsauginiais drabužiais greitosios medikams tenka nuo 1 iki 4 kartų per dieną. Daugiau atvejų būna, kai parskrenda orlaiviai, kartais vienu automobiliu į infekcinę ligoninę vežama keletas šeimos narių. Darbo krūviai didesni, bet, pastebi direktorė, bendras iškvietimų skaičius nėra labai išaugęs, nes dispečerinė pagal naują tvarką filtruoja kvietimus ir žmones nukreipia konsultuotis su šeimos gydytoju.

N.Gudžiūnaitė-Bybartienė sakė, kad nerimo dėl galimybės parnešti užkratą namo yra, bet naudojamos visos apsaugos priemonės, todėl tikimasi, kad viruso bus išvengta.

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Darbuotojas sveiksta

Vienas koronavirusu užsikrėtęs GMPS darbuotojas sveiksta. Vyrui kartojamas tyrimas ir netrukus jis turėtų sugrįžti į darbą. Iš dviejų savaičių saviizoliacijos grįš ir šeši darbuotojai, turėję kontaktų su užsikrėtusiuoju, jiems liga nenustatyta.

Gydytoja pastebi, kad žmonių požiūris į situaciją skirtingas – dalis laikosi visų reikalavimų, kiti galvoja, kad tai jų nepalies.

„Kviečiu visus griežtai laikytis karantino taisyklių. Tik saviizoliacija, socialinė distancija mums visiems padės greičiau išgyventi šį sunkų laikotarpį“, – ragino Kauno rajono GMPS vadovė.

Daug dėmesio įstaigai rodo Kauno rajono savivaldybė. „Meras, vicemerai, administracijos vadovai nuolat domisi, kaip mums sekasi, siūlo pagalbą, kartu sprendžiame problemas“, – pasakojo GMPS direktorė.


Šiame straipsnyje: greitosios medikaiKauno rajono GMPSKauno rajonasrajono naujienaiššūkiaikoronavirusasKoronavirusas LietuvojeCOVID-19 karantinasCOVID-19 saviizoliacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Justinas

Justinas portretas
Reikia konsultuotis, mokytis iš Lenkijos, kurioje covid 19 užsikrėtė 0,7639 žmonės 10000 gyventojų. Lietuvoje atitinkamai 2,4589, Latvijoje 2,3553, Estijoje 6,5709 žmonės. Ką Lenkai daro, kad užsikrėtusio nėra net 1 žmogaus skaitant 10000 gyventojų. Duomenys šiai dienai.

Nuomone.tokia.

Nuomone.tokia. portretas
Visi medikai dirbdami su pacientais pakol bus ivertinta ju sveikata ir ar yra užsikrėte turi dirbti su pilna apsauga nuo viruso.Skvernliui ir visiem reikia pasirūpinti medikaisir esančiais Lietuvoje,o ne rinkti turistaujančius su virusais iš visų pakampių.Kiek mes ir medikai galime tų nesamoningų piliečių dėka kentėti.Juk kai išvyko žinojo kas dedasi pasaulyje.Nevertina mūsų valdantieji.Jiem tik turtuolius suvežti is visur.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių