Gimnazistas iš Raudondvario jau spėjo išgarsėti Oksforde

Raudondvario gimnazijos abiturientas Edvinas Stankūnas kaip riešutus gliaudo matematikos, chemijos, fizikos, biologijos uždavinius olimpiadose, rengia mokslo populiarinimo paskaitas, parengė geriausią iš Europos šalių mokomąjį skyrių Oksfordo universiteto vadovėliui. Jis tvirtai žino, kad liks savo šalyje ir prisidės prie jos aukštųjų technologijų plėtros.

Raudondvario gimnazijos abiturientas Edvinas Stankūnas kaip riešutus gliaudo matematikos, chemijos, fizikos, biologijos uždavinius olimpiadose, rengia mokslo populiarinimo paskaitas, parengė geriausią iš Europos šalių mokomąjį skyrių Oksfordo universiteto vadovėliui. Jis tvirtai žino, kad liks savo šalyje ir prisidės prie jos aukštųjų technologijų plėtros.

Pradžioje buvo mikroskopas

Bernatonių kaime gyvenantis E.Stankūnas anksti suprato, kad mokslo tyrinėjimai yra jo pašaukimas. Viskas prasidėjo, kai tėvai šeštokui padovanojo mikroskopą, o paskui – teleskopą. "Ilgainiui likau prie mikroskopo, – šypsojosi vaikinas. – Žaisdamas ir apžiūrinėdamas mikroskopinį pasaulį pajaučiau tyrinėjimo malonumą."

Vėliau E.Stankūnas įsigijo du profesionalius mikroskopus, su kuriais praleidžia daug laiko, atlieka mokyklinius laboratorinius darbus. "Mokslo knygos, teorinis ir praktinis pažinimas su turimais prietaisais man visada buvo įdomesnis nei kompiuteriniai žaidimai, – tvirtino jis. – Tačiau nesu ir tik knygose paskendęs moksliukas." Turiu daug draugų, lankiau aikido kovos menų pamokas, gerai sekasi kūno kultūros užsiėmimai."

Olimpiadų nugalėtojas

Nuo pat pirmųjų klasių E.Stankūnui puikiai sekėsi visi mokslai. "Tėvams su manimi rūpesčių nebuvo. Jie labai palaiko mano siekius, nors patys yra verslininkai ir nesusiję su mokslo pasauliu", – pasakojo vaikinas.

Nuo šeštos klasės vaikinas aktyviai dalyvauja olimpiadose. "Tvirčiausiai jaučiuosi gamtos ir tiksliųjų mokslų srityse, nors sėkmingai esu dalyvavęs ir kitų dalykų, pavyzdžiui, lietuvių, anglų kalbų olimpiadose", – sakė jis.

Pernai E.Stankūnas laimėjo net aštuonis medalius įvairių mokslų rajono ir šalies olimpiadose. Ankstesniais metais taip pat nuolat laimėdavo aukso, sidabro, bronzos medalius. 2012 m. Europos Sąjungos gamtos mokslų olimpiadoje su Lietuvos rinktine Kauno rajono moksleivis laimėjo aukso medalį.

Prieš porą metų jis sėkmingai pasirodė jaunųjų mokslininkų konkurse. Kartu su chemijos mokytoja pateikėme bioplastiko idėją. "Iš chitozano pagaminome suyrantį gamtoje plastiką, kuris gali būti naudojamas prekybos centrų maišeliams gaminti", – aiškino E.Stankūnas.

Sužavėjo Oksfordą

E.Stankūnas domisi įvairiais šalies ir tarptautiniais konkursais, apie kuriuos informuojamos mokyklos. Jis nusprendė dalyvauti Oksfordo universiteto rengiamame konkurse. Jame reikėjo parengti vieną mokomąjį vadovėlio skyrių. Toks konkursas rengiamas įvairiose Europos šalyse. Jos moksleiviai anglų kalba pristato savo valstybes, kartu pateikia įvairias sumanytas kalbos mokymo užduotis, kurios irgi siejasi su šalių pristatymu.

E.Stankūnas pats parengė pristatomus tekstus, sugalvojo užduotis. Lietuvą jis pristatė kaip mokslo šalį. "Aprašiau Lietuvos mokslininkų lazerių tyrimų pasiekimus, papasakojau apie Indonezijoje dirbančią biologę lietuvę Birutę Galdikas", – pasakojo jis.

Vaikino darbas ne tik buvo atrinktas kaip geriausias Lietuvoje, bet ir pripažintas patraukliausiu iš visų knygoje publikuotų skyrių.

Skaitė paskaitas

E.Stankūnas gerai žinomas ir Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakulteto dėstytojams, studentų atstovybei. Dar devintokas jis laimėjo akademiko Jono Janickio chemijos konkursą. "Ir vėliau dažnai dalyvavo šio fakulteto renginiuose, konkursuose", – pasakojo E.Stankūnas.

Dėstytojai ir studentai jį yra kvietę pristatyti ir populiarinti chemijos mokslą vaikams nuo pradinių iki šeštų klasių. "Demonstravau įvarius cheminius bandymus, reakcijas", – prisimena jis. Į KTU rengiamas mokslo populiarinimo paskaitas, kurias skaitė E.Stankūnas, ateidavo ne tik moksleiviai, bet ir studentai.

Liks Lietuvoje

E.Stankūnas šiemet ketina stoti į Vilniaus universitetą studijuoti biochemiją. Labiausiai jį domina farmacijai, žmonėms gydyti pritaikomi mokslo tyrimai. "Biochemija – jaunas mokslas, bet labai įdomus, turi didelę perspektyvą", – įsitikinęs vaikinas. Jis žavisi fermentų, baltymų panaudojimu padedant genų inžinerijai. "Žavu, kai bakterijai galima įdiegti sintetinį geną, kuris skatina gydomųjų medžiagų gamybą. Tokios manipuliacijos, gyvybės pažinimas padeda palenkti gamtą, kad ši padėtų žmogui", – kalbėjo E.Stankūnas.

Vaikinas mato gerą perspektyvą įgyvendinti savo svajones, tikslus Lietuvoje. "Reikia patiems kurti valstybės gerovę. Tikiu, kad turime visas galimybes tapti aukštų technologijų šalimi, čia veikia pažangios biotechnologijų įmonės, kuriami mokslo centrai", – kalbėjo vaikinas.

Džiaugiasi savo gimtine

E.Stankūnas negailėjo gražių žodžių ir savo gimtajam kraštui. "Sugebėjimai, rezultatai visu pirma priklauso nuo paties moksleivio, bet džiaugiuosi, kad mokausi Raudondvario gimnazijoje", – teigė jis. Ne veltui Raudondvario gimnazijoje daugiausia rajono olimpiadų nugalėtojų ir prizininkų.

Čia yra daug gerų, atsidavusių darbui pedagogų, daug dėmesio skiriama moksleivių motyvacijai. "Mokytojai yra įsteigę fondą, iš kurio gabiausi moksleiviai skatinami piniginiais apdovanojimais, ekskursijomis, kitais būdais", – vardijo E.Stankūnas. Jis minėjo, kad moksleivius motyvuoja dar ir Aurelijos Makūnienės labdaros ir paramos fondas, kuris kasmet skiria stipendijas geriausiems rajono moksleiviams.

Pasak E.Stankūno, Raudondvario gimnazija niekada nestokojo gabių moksleivių. "Čia visada yra sektinų pavyzdžių žemesniųjų klasių moksleiviams, – sakė jis. Vaikinas pastebi, kad gabių moksleivių lygis šalyje labai pakilęs. "Olimpiadose seniai sprendžiamos jau ne mokyklinės, o universitetinio lygio užduotys", – sakė E.Stankūnas, kuriam dvyliktoje klasėje dėl didelio sukaupto žinių bagažo jau leidžiama nelankyti chemijos pamokų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gax

Gax portretas
Taip ir nesugebejo istaisyt biochemiku sandraugos egzaminu dar po siai dienai..

makaka

makaka portretas
WHAT!!!!!!!! kas cia dabar as is afrikos gryzau nieko nezinau!! reiks daugiau paskaityti;)

Mykolai

Mykolai portretas
Su gimtine, tai čia tipo su Pempėnais?
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių