Dalį savo bibliotekos paaukojęs J. Jučas: knygos – ne dekoracijos

  • Teksto dydis:

Kaune vykstanti „Žalioji knygų akcija“ sulaukia vis daugiau miestiečių dėmesio. Prie akcijos prisijungė ir žinomas kaunietis, vienas iš „Kaunas Jazz“ festivalio kūrėjų, Jonas Jučas. Jis kilniam tikslui paaukojo nemažą dalį visą gyvenimą kauptos bibliotekos – beveik 200 knygų.

„Skaityti labai mėgstu nuo pat vaikystės. Remarko „Tris draugus“ buvau išmokęs atmintinai, galėjau pacituoti bet kurią knygos vietą ir pasakyti, kuriame puslapyje tas tekstas yra. Mėgau ir tebemėgstu literatūros klasiką, grožinę literatūrą, romanus. Man svarbu, kad knygoje vyktų veiksmas, o informacijos dabar galima susirasti ir internete“, – pasakojo J. Jučas.

Todėl nenuostabu, kad tarp jo padovanotų knygų – dauguma grožinės literatūros, tačiau yra ir techninės literatūros, daug fotografijų albumų ir netgi antikvarinių leidinių.

„Dalį atiduotų knygų turėjau nuo jaunystės ar net vaikystės, bet ypač daug jų susikaupė, kada dešimt metų dirbau Vilniuje. Atsirinkau ir pasilikau tik tas, kurių žinau, kad prireiks, taip pat tas, kurios man emociškai daug reiškia – dovanotas iškilių žmonių, artimiausių draugų. O kad knygos dulkėtų lentynose kaip dekoracijos – man to nereikia. Yra žmonių, kuriems jos bus reikalingos ir naudingos“, – savo požiūrį dėstė buvęs Kultūros ministras ir Seimo narys.

J. Jučas pasakoja, kad visada laikėsi šio principo – anksčiau nemažai knygų yra padovanojęs Nidos, kur vasarą praleidžia daug laiko, bibliotekai, taip pat Lukiškių kalėjimo bibliotekai. Daug knygų yra išdalinęs ir savo draugams bei pažįstamiems.

„Todėl „Žaliosios knygų akcijos“ idėja man yra labai priimtina – knygos ne tik suras naujus šeimininkus, bet ir miestą savo žaliu rūbu papuoš nauji medeliai“, – sakė J. Jučas.

Asociacijos „Visuomenės gerovė“ rengiama „Žalioji knygų akcija“ Kaune organizuojama jau trečią kartą. Miestiečiai savo nebereikalingas knygas gali atnešti į miesto seniūnijas arba į prekybos miestelyje „Urmas“ įsikūrusį „Knygų turgų“. Vėliau tos knygos bus parduodamos, o už jas gautos lėšos skirtos naujiems medeliams sodinti Kaune.

Šiemet akcija prasidėjo kovo mėnesį ir tęsis iki rudens. Į seniūnijas miestiečiai jau atnešė keletą tūkstančių knygų.

„Žalioji knygų akcija“ jau buvo rengiama 2011-ais ir 2013-ais metais. Kaskart buvo surinkta po keliasdešimt tūkstančių knygų, o už gautas lėšas pasirūpinta medelių sodinimu greta Kauno mokyklų ir darželių. Už surinktus pinigus taip pat atsodinta liepų alėja ties Karaliaus Mindaugo prospektu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

rinkimai

rinkimai portretas
artėja ir tiek

r

r portretas
Siūliau Vitebsko b-kai senų knygų grožinės lit.(senesnių kaip 10 metų), pasakė, kad priims tik ne senesnes kaip 3 metų...

manome

manome portretas
Jonas J.-itin puiki asmenybė .
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių