Buvęs „Hegelmann Transporte“ vairuotojas uzbekas: dirbau ir gyvenau kaip vergas

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Portalą kauno.diena.lt pasiekė uzbeko Sidikkhodja Aripkhodjaev skundas dėl, anot jo, vergiškų darbo ir apgyvendinimo sąlygų bendrovėje „Hegelmann Transporte“. Ji šią savaitę nuskambėjo kaip koronaviruso židinys. Bendrovė uzbeko priekaištus vadina šmeižtu, nors Valstybinė darbo inspekcija, bendrovėje po skundo atlikusi patikrinimą, nustatė pažeidimų.

Lieja apmaudą

„Devynis mėnesius dirbau vairuotoju „Hegelmann Transporte“. Ši bendrovė yra „Hegelmann Group“ dalis“, – pasakojo S.Aripkhodjaevas.

Jis keliomis kalbomis parašė skundą, kurį jau anksčiau persiuntė ir Lietuvos policijai bei kitoms tarnyboms.

Skunde teigiama, kad į reisą išvykusiems vairuotojams skiriama labai mažai poilsio. Tenka vairuoti beveik be sustojimo, o nakvoti ir gamintis maistą jie priversti vilkikų kabinose.

Bendrovei metami kaltinimai, kad išvykusiems į reisą po ES šalis vairuotojams neapmokamos nakvynės bendrabučiuose ar kitose apgyvendinimo įstaigose.

Tuos devynis mėnesius, nepaisant įvairių sunkumų dirbant vilkiko vairuotoju, dirbau beveik be sustojimo ir poilsio, gyvenau vilkiko kabinoje.

„Tuos devynis mėnesius, nepaisant įvairių sunkumų dirbant vilkiko vairuotoju, dirbau beveik be sustojimo ir poilsio, gyvenau vilkiko kabinoje. [...] Dauguma „Hegelmann Group“ vairuotojų yra Ukrainos ir Uzbekistano piliečiai. Darbdaviai („Hegelmann Group“) nesuteikia vairuotojams vietų viešbučiuose ar kitose poilsio vietose (pavyzdžiui, bendrabučiuose). [...], o tai yra šiurkštus Europos Sąjungos darbo įstatymų pažeidimas. „Hegelmann Group“ verčia vairuotojus gyventi sunkvežimių kabinoje“, – tvirtino uzbekas. 

Sidikkhodja Aripkhodjaev

Skunde taip pat teigiama, kad „Hegelmann Group“ vairuotojams įduoda suklostotus dokumentus, jog vairuotojai neva ilsisi viešbučiuose (bendrabučiuose), kad bendrovė, kaip teigė buvęs darbuotojas, išvengtų nemalonumų, jei policija vairuotojų paprašytų parodyti reikiamus dokumentus. 

Tai, kas, anot uzbeko, vyksta bendrovėje, galima pavadinti „masiniu sukčiavimu“ ir „vergišku darbu“. 

Vaizdas iš bendrabučio

Portalui kauno.diena.lt jis atsiuntė ne tik surašytą skundą, bet ir kelis vaizdo įrašus, kaip nurodė, iš „Hegelmann Transporte“, esančio Pramonės g., bendrabučio, prie kurio jis ir pats nusifilmavo.

Kitame vaizdo įraše užfiksuoti vyrai, gulintys, besiilsintys dviaukštėse lovose. Jomis sausakimšai apstatyti nedideli kambariai. Vienas tokių paruoštas apgyvendinti net aštuoniems vyrams. „Šitame gyvena taip pat aštuoni žmonės“, – vaizdo įraše matoma, kaip į žurnalistus kreipęsis uzbekas užeina į 305 kambarį. Jame taip pat telpa tik keturios dviaukštės lovos, dar matyti kėdė vidury kambario. Daugiau baldų vargu čia ar betilptų. Laisvos vietos jame – itin mažai.

„Štai tokiomis sąlygomis gyvena „Hegelmann“ vairuotojai“, – teigė vaizdo įrašą daręs vyras. Nurodoma, kad visa tai filmuota šių metų gegužės 25 d.

Paprašytas S. Aripkhodjaev atsiuntė ir darbo sutarties su bendrove bei vizos kopijas.

Policija tyli

Portalas kauno.diena.lt kreipėsi į Lietuvos policiją, tačiau jos atstovas nei patvirtino, nei paneigė, kad apskritai yra gautas skundas, jau nekalbant apie atsakymą į klausimą, ar skundas pasitvirtino, jei buvo gautas.

„Pasikartosiu, kad neteikiame informacijos apie privačius asmenis ar bendroves tretiesiems asmenims“, – portalui kauno.diena.lt teigė Policijos  departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis.

Rado pažeidimų

Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) atstovai taip neslapukavo. „Pagal jūsų minimą informaciją VDI Kauno teritorinio skyriaus vyr. darbo inspektorius atliko neplaninį patikrinimą, rasta pažeidimų“, – sakė VDI Kauno skyriaus vedėjas vyriausiasis darbo inspektorius Adas Baliukevičius.

Inspektorius atliko neplaninį patikrinimą, rasta pažeidimų.

Anot jo, bendrove skųstasi iš kelių skirtingų adresatų, pateikta informacija buvo labai bendrinė. Vaizdo įrašas su vairuotojų gyvenimo sąlygomis inspekcijos nepasiekė, tad jos nebuvo nagrinėtos.

„Tyrimas buvo pradėtas birželio 9 d., baigtas liepos 7 d. Pildytos teminės ataskaitos ir pateiktas reikalavimas pašalinti pažeidimus“, – ketvirtadienį sakė A. Baliukevičius. 

A. Baliukevičius minėjo, kad visa informacija apie patikrinimo rezultatus perduota Lietuvos transporto saugos administracijai. „Kai kurie klausimai yra už mūsų kompetencijos ribos“, – kalbėjo VDI atstovas, pridūręs, kad bendrovės pozicija buvusi tokia: skundai yra šmeižikiško pobūdžio. 

VDI patarėja komunikacijai Jurgita Kažukauskaitė-Sarnickienė penktadienį pateikė naujų duomenų. Birželio 9 d. VDI pradėjo tyrimą dėl „Hegelmann transporte“, gavus pranešimą dėl viešo intereso.

„Uzbekijos piliečio skundą dėl „Hegelmann transporte“ VDI persiuntė Užsienio reikalų ministerija. Skundas pateiktas dėl darbo ir poilsio laiko bei apgyvendinimo sąlygų. VDI patikrinimas baigtas, surašyti reikalavimai ištaisyti nustatytus pažeidimus. Patikrinimo metu nustatyta, kad įmonėje neatliekami reguliarūs patikrinimai dėl vairuotojų vairavimo, darbo ir poilsio režimo, kad būtų užtikrinti Darbo ir poilsio ypatumų kelių transporte reikalavimai, taip pat atitinkamų Europos Bendrijos reglamentų nuostatos“, – komentavo J. Kažukauskaitė-Sarnickienė.

Ji teigė, kad duomenimis apie „Hegelmann Group“ VDI nedisponuoja, „taip pat neįmanoma patikrinti informacijos dėl vairuotojams suteikiamo 45 valandų kassavaitinio poilsio ir jo sąlygų užsienio šalyse“.

VDI turimais duomenimis, Darbo ginčų komisija šiais metais yra gavusi tris prašymus nagrinėti darbo ginčus su „Hegelmann transporte“ dėl nesumokėto darbo užmokesčio ir kitų išmokų, dėl neteisėto atleidimo.

Susidomėjo ir Lietuvos transporto saugos administracija

Gavę iš VDI informaciją, „Hegelmann Transporte“ veikla susidomėjo ir Lietuvos transporto saugos administracija.

Administracijos Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vedėja Eglė Kučinskaitė teigė, kad bandoma aiškintis situaciją: bendrovei užduoti klausimai, paprašyta patikslinimų.

Bendrovė nekomentuoja

Bendrovės „Hegelmann Transporte“ atstovė, „Hegelmann Group“ Marketingo skyriaus vadovė Agnė Ambrazevičienė atsiuntė trumpą atsakymą į klausimus  bei prašymą pakomentuoti skunde nurodytus teiginius apie vairuotojų darbo ir  jų apgyvendinimo sąlygas.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Situacijos plačiau nekomentuosime, kadangi buvo kreiptasi į atitinkamas institucijas dėl klaidinančios ir neteisingos informacijos apie įmonę skleidimo“, – teigė A. Ambrazevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Plikis

Plikis portretas
Uzbekų ir visokių prijaučiančių žiniai - Vergovė senai panaikinta. Liko civilizuoti darbo santykiai - darbo sutartis. Tad jei susitarei kad dirbsi už tam tikrą atlyginimą ir tam tikromis sąlygomis - neverk. Netinka - nedirbk. Važiuok į Uzbekiją ar kitur, kur gali legaliai dirbt. Reikia pačiam įsikalt į makaulę, kad niekas tavęs jėga neverčia dirbt tokiom sąlygom...

Jonas

Jonas portretas
Žmonės atvažiavo padirbėti ir pasitaupyti, todėl gyvena susispaudę.Jie juk gali nuomotis apartamentus.o gyvena čia .tai jų apsisprendimas.O tas operatorius, kodėl neima apartamentų, tuomet nebūtų apie ką šnekėti.BURBULIUKAS dėl gyvenimo , visą kitą, turėtų atkreipti dėmesį tarnybos, kurioms tai priklauso.

Artistas

Artistas portretas
Supraskit viena karta ,čia darbininku nereikia,Lietuvai reikia vergu!!!
VISI KOMENTARAI 111

Galerijos

Daugiau straipsnių