Atidarytas Kauno tvirtovės regioninis parkas

Šiandien oficialiai atidarytas Kauno tvirtovės regioninis parkas, kuris suvienys visus Kaune ir rajone esančius gynybinius fortus. Tai leis vieningai visas istorines vietas sutvarkyti ir pritaikyti visuomenės poreikiams.

Kauno tvirtovės regioninis parkas ─ tai Kauno miesto, Kauno rajono ir asociacijos „Kauno tvirtovė“ valdoma viešoji įstaiga, kuri centralizuotai rūpinsis Kauno tvirtovės komplekso tvarkymu, priežiūra ir pritaikymu šios dienos poreikiams. Pasak Všį „Kauno tvirtovės regioninis parkas“ direktoriaus prof. dr. Valdo Rakučio,,naujojo parko veiklos tikslai – organizuoti ir įgyvendinti Kauno tvirtovės paveldo pritaikymą šiuolaikiniams visuomenės poreikiams, išnaudojant karinio paveldo mokslinį, turistinį ir kultūrinį potencialą, populiarinti Kauno tvirtovės paveldą Lietuvos ir Europos visuomenėje.

„Man tai naujo etapo pradžia. Buvo laikas, kai tai buvo tik svajonė, kai prieš dvejus metus apie tai pasakojau Kauno miesto savivaldybei, o dabar tai virto realybe. Tai nėra visiška naujovė, nes iniciatyvūs žmonės ir iki tol tvarkė fortus, tačiau dabar mes galėsime tai perkelti į kitą lygį, nes fortus valdysime tiesiogiai“, – sakė V. Rakutis.

„Kaunas gali turėti ir išlaikyti fortus bei sutvarkyti taip, kad jie taptų patrauklūs visuomenei, o ne pavojingomis zonomis“, – pakomentavoo Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Kauno tvirtovės regioninio parko steigėjai pasakojo, kad visi fortai į jų rankas pereis maždaug po metų. Šiuo metu dalis fortų priklauso miesto ir rajono savivaldybėms bei Turto bankui. V.Rakutis tikino, kad artimiausiu metu laukia didelis darbas – fortų inventorizacija. Nors jau daug dalykų yra sutvarkyta, tačiau kai kurie dokumentai yra Maskvoje, todėl reikės gerokai pavargti, kad naujai įsteigtas regioninis parkas galėtų jais naudotis.

„Kitas didelis iššūkis bus tada, kai jau aptvarkysime fortus ir reikės rasti funkcijas mažiau populiariems objektams, kurie yra nepatogioje vietoje ar apsemti. Tai bunkeriai ar giliai žemėje esantys sandėliai, kurie neneša didelio pelno. Žinoma, labai svarbu, kad žmonės nesusipyktų, nes šis rojus truks tol, kol visi bendradarbiaus“, – kalbėjo Kauno regioninio tvirtovės parko direktorius V. Rakutis.

Vadovas tikino, kad bendradarbiavimas su vienu iš dalininkų – asociacija „Kauno tvirtovė“ – tampa nuolatiniu: asociacijos įgulos (jų šiuo metu yra šešios, formuojama septinta) tvarko atskirus objektus, o parkas aprūpina juos nuomotais ir jau įsigytais įrankiais, kuru, maistu talkininkams, savivaldybės pasirūpina šiukšlių ir nukirstų menkaverčių želdinių išvežimu. Toks bendradarbiavimas yra Kauno tvirtovės tvarkytojų veiklos metodika, kurią parko direktorius V. Rakutis pasiūlė, remdamasis Europos tvirtovių tvarkytojų projektais.

Artimiausiu metu regioninis parkas planuoja tvarkyti Kauno tvirtovės III ir IV fortus, organizuos kursus gidams ir tvirtovės prižiūrėtojams bei ketina pradėti aktyviau dalyvauti tarptautinėje tvirtovių tyrėjų ir tvarkytojų veikloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunietis

kaunietis portretas
Orlovas tik todėl užimtas Kauno tvirtovėm, kad jos rusų caro laikais statytos... Orlovas Lietuvos pokario partizanus banditais vadina... darykit išvadas ir žvelkit giliau.... gal kaip nors patys padarysim, be erelių iš anapus..

na

na portretas
sėkmės Jums visiems kas tvarkys fortus. Gyvenu prie VI forto būtų smagu jei būtų tvarkoma. Graži vieta tik žiauriai apleista. Sėkmės

Katinas

Katinas portretas
įdomu tai, kad viskas vyksta be Orlovo. Jis jau n metų kuria, daro, tvarko, o anie tiesiog sugalvojo, kad reikia visą tvirtovę pasiimt ir tipo tvarkyt. biški atitrūkę nuo realybės ir kaži, ar padarys kaip VII fortas kad gyvas, tai, kad Orlovas tuos populistus paliko, daug pasako apie jų veiklą. bet kokiu atveju, sėkmės, bet bent jau man kartais gėda dėl Rakučio ir jo chebros veiklos.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių