Ar kauniečių piniginės pilnėja? (apklausa gatvėje)

Ekspertų teigimu, tai – teigiami ženklai, bylojantys, kad žmonės ima plačiau atverti savo pinigines – pasitiki savo finansine padėtimi ir būsimomis pajamomis. Ar statistiniai duomenys ir jų interpretatoriai neprasilenkia su tikrove. To paklausėme gatvėje.

Statistikos departamentas skelbia optimistinę žinią: šalies mažmeninės prekybos įmonių apyvarta (be PVM) gegužę sudarė beveik 2,457 mlrd. litų ir, palyginti su balandžiu, padidėjo 10,3 proc. Ekspertų teigimu, tai – teigiami ženklai, bylojantys, kad žmonės ima plačiau atverti savo pinigines – pasitiki savo finansine padėtimi ir būsimomis pajamomis. Ar statistiniai duomenys ir jų interpretatoriai neprasilenkia su tikrove, ar vidaus vartojimo ūkio atsigavimą rodo ir kauniečių šeimos biudžetai? To paklausėme praeivių miesto gatvėse.

Danutė

Pensininkė

Mūsų pajamos nepadidėjo. Ar kainos sumažėjo? Nesumažėjo. Tai kaip čia žmogui gali būti geriau? Va, reikėjo apipirkti anūkę mokyklai, išleidau 1 000 litų ir dar nieko nenupirkau, neįsivaizduoju, ką reikės toliau daryti. Vien tik kanceliarinės prekės 600 litų kainavo, o kur dar visi pratybų sąsiuviniai… Gerai, kad sūnus grįžo iš Norvegijos, tai šventė, kol viską perka. Bet kažkada ir vėl išvažiuos, ir vėl teks spaustis.

Žilvinas

Sporto treneris

Pagerėjimas?.. Na, man tai niekas nepasikeitė asmeniškai. Atrodo, kad situacija ta pati, tokia vidutiniška. Yra žmonių, kuriems dar blogiau. Mano tėvai, pavyzdžiui, išvyko dirbti į užsienį ir net negalvoja grįžti atgal. Manęs kol kas į užsienį netraukia, kol kas užsidirbu pakankamai pinigų ir čia, Lietuvoje. Iš mano draugų rato beveik visi liko gimtinėje, vadinasi, nėra čia tiems žmonėms taip jau ir blogai.

Marytė

Pensininkė

Užmiršo mus per dvidešimt metų. Visiškai užmiršo. Pensijos mažėja, o kainos irgi nekrenta. Jokio pagerėjimo nejaučiu ir nesitikiu pajusti. Blogai. Net ir sūnus, baigęs programavimą, neranda darbo, o sakoma, kad dabar tai – labai perspektyvu. Aš tai galvoju, kad kol kas pas mus vis dar gili krizė. Liūdna, bet ką jau čia padarysi.

Justė

Verslininkė

Jaučiu didelį pagerėjimą iš asmeninės pusės. Prieš krizę turėjome soliariumų studiją, bet ekonominio nuosmukio laikotarpiu teko viską uždaryti. Dabar vėl iš naujo kuriame verslą, tik kitoje srityje. Taip, buvo labai sunku, bet nuo praėjusios vasaros padėtis ėmė stipriai taisytis. Bent jau mano šeimoje tai gyvenimo kokybė labai pagerėjo. Vyras susirado geresnį darbą. Žinoma, darbo praradimas irgi buvo susijęs su krize, tačiau, matyt, taip turėjo būti. Kol kas labai džiaugiuosi ir galvoju, kad ateityje viskas bus dar geriau.

Mintautė

Pensininkė

Aš kaip pensininkė, tai gaunu pastovias pajamas, ir man niekas nepasikeičia. Bet nemanau, kad situacija labai bloga. Jūs pasižiūrėkite, kokios eilės driekiasi į poilsiavietes prie jūros, ežerų. Kad ir tose pačiose parduotuvėse. Žmonės perka, važiuoja, nesėdi užsidarę. Vadinasi, didžioji dalis gali sau leisti tą patį ar net daugiau. Negalėtų – nevažiuotų. Mano vaikams, pavyzdžiui, viskas puikiai. Turiu tris dukras ir visos patenkintos gyvenimu Lietuvoje. Ir man pačiai gerai.

Birutė

Studentė

Manau, kad dabar, po krizės, žmonės yra kur kas atsargesni ir neleidžia sau taip išlaidauti, tačiau svarbiems dalykams pinigėlių atranda. Pavyzdžiui, aš pati negalėčiau sau leisti nusipirkti, tarkime, batelių už 500 litų, tačiau tokią pačią sumą automobilio draudimui tikrai galiu rasti nesunkiai. Manau, kad pagerėjimą jausti tikrai galima, žmonės išmoko kitaip žiūrėti į pinigus, atsirinkti, kas tikrai svarbu, būtina ir panaudoti lėšas teisingai.


Šiame straipsnyje: ekonomikafinansaipragyvenimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

hbd

hbd portretas
Vienerius metus nebuvau Lietuvoj, o pasirodo, kad per tą laiką ir krizė pasibaigė. Kaip džiugu !

Pinokis

Pinokis portretas
Taigi baigėsi šildymas ir atėjo vasara. Pagerės kai pensininkams pensijas gražins. Koks gali būti pagerėjimas ? ateis ruduo ir vėl visi sėdės savo kiautuose.

nesupratau

nesupratau portretas
O prie ko cia Kaunas, cia Klaipedos dienrastis ar as ne ta adresa surinkau?
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių