Akademijoje vyksta tarptautinė kanapių konferencija: tikslas – parodyti šio augalo naudą

Akademijoje surengtoje tarptautinėje konferencijoje „Cannabis Hub.LT 2022“ lankytojai supažindinami su kanapių panaudojimo galimybėmis, kviečiami išbandyti įvairius produktus. Tačiau dalyviai pabrėžia, jog kanapė – ne tas pats, kas marihuana, todėl painioti šių medžiagų nevertėtų.

Vieta Lietuvos ūkyje

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademija kartu su partneriais pakvietė į tarptautinę kanapių konferenciją „Cannabis Hub.LT 2022“. Jos metu ne tik diskutuojama, kokią vietą lietuviškuose ūkiuose užima kanapės, bet taip pat galima ir susipažinti su įvairiais produktais.

Šiuo metu Lietuvoje vis plečiasi kanapių ūkiai. Skaičiuojama, kad šiemet jie užėmė apie 5 tūkst. kv. m plotą, o panaudojamas šis augalas ypač plačiai – nuo arbatų, kremų iki drabužių.

„Dar kai 2012-ais organizavome konferenciją, jau tada sakiau, kad būtina atskirti augalus. Dabar yra toks kanapės augalo sugrįžimas. Jauni žmonės staiga iš naujo atranda kanapes, nors jos seniai yra mūsų kultūroje. Tai – sėjamas augalas, kuris gali būti labai svarbus ekonomikai, registruojasi vis naujos įmonės, kurios perdirba kanapes ir jas panaudoja tiek maistui, tiek pramonėj“, – dėl kanapių ūkių svarbos pasisakė Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

Kanapių banga

Parodos dalyviai atkreipė dėmesį, kad kanapės apipintos mitais ir dažnai siejamos tik su narkotikais. Tačiau, pasak kanapių augintojų ir perdirbėjų, narkotinės medžiagos gaunamos susintetinus kanapės medžiagas, bet tai jau chemija, o ne natūralus produktas. Todėl nereikėtų painioti šių dalykų.

Turime aiškiai pasakyti, kad žemės ūkis, kuriami produktai nėra tas pats, ką kai kurie susintetina ir vadina natūraliais produktais.

„Dabar per pasaulį ritasi kanapių banga ir ji siejama su rekreacija. Turime aiškiai pasakyti, kad žemės ūkis, kuriami produktai nėra tas pats, ką kai kurie susintetina ir vadina natūraliais produktais. Viskas susideda į švietimą. Iš tiesų, trūksta viešojoje erdvėje informacijos, kas yra sintetinės medžiagos, kurios yra nekontroliuojamos, nežinia iš kur atvyksta, o kas yra kanapių žemės ūkis, sėjamoji kanapė ir pan. Yra skirtingų interesų ir reikia visuomenei aiškinti apie tas atsirandančias kanapių pilkąsias zonas“, – savo nuomonę išsakė kanapių produktų kūrėjas Nerijus Slesariūnas.

Jis pasakojo, kad su kanapėmis ne šiaip eksperimentuoja, tačiau atliekami įvairūs moksliniai tyrimai, kuriais analizuojama šių augalų nauda, veikimas su kitais produktais. Taip galima sukurti labai naudingus produktus, kurie gerins žmonių sveikatą.

Kvietė paragauti

Kiti konferencijos dalyviai antrino, jog kanapės bereikalingai apaugusios mitais – esą tai vien narkotinis augalas. Iš tiesų, jos turi daug naudingų maistinių medžiagų ir gali būti prilygintos supermasitui, kuris turi būti kiekvieno žmogaus racione.

Štai vienas ūkis iš kanapių gamina ekologišką arbatą. Augintojų patarimas – prieš plikant kanapes į puodelį įdėti šiek tiek sviesto ar kitų riebalų lašą. Taip kanapėse esantys kanabinoidai lengviau ištirps ir organizmas juos geriau pasisavins.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

„Dabar mes siekiame biodinaminio ūkio statuso. Tai yra aukščiausias ekologinio ūkio lygis, kuomet produktas ne tik ekologiškas, bet ir energetiškai stiprus. Ūkiai specialiai naudoja iš augalų išaugintas bakterijas, taip pat viskas susiję su mėnulio fazėmis. Gal tai skamba kaip būrimai, bet iš tiesų yra atlikti tyrimai ir nustatyta, kad iš biodinaminio ūkio reikia mažiau sunaudoti produktų, kad žmogus gautų didesnę energinę vertę“, – kalbėjo iš Tauragės atvykusi „Kanapės galios“ ūkio atstovė Daiva Žebelienė.

Šalia jos kiti gamintojai siūlė paskanauti kanapiukų. Tai iš kanapių sėklų ir medaus pagaminti užkandžiai, kurie taip pat turi daug vertingų savybių. Dar vienas netikėtas derinys – kanapių sėklos ir juodasis česnakas. Pasak šio produkto kūrėjų, tai tikra naudingų medžiagų bomba, kurią vartojant ryte galima ženkliai pagerinti savijautą.

„Du produktus sujungėme į vieną. Juodą česnaką gauname fermentacijos būdu, niekur jo nemirkant. Taip jį apdorojant susiaktyvina jo antioksidantai ir toks česnakas yra lengviau virškinamas. Juodas česnakas laikomas funkciniu maistu ir įtraukus jį į savo racioną, galima pagerinti imuninę sistemą. Šis česnakas turi daug vitamino C, o kanapės – geležies, tad juos sumaišius kartu organizmas šias medžiagas lengviau pasisavina“, – pristatė „Garlic Moon“ prekės ženklo kūrėja Dovilė.

Dar kitame stende dėmesį patraukė saldainukai. Kaip teigė jų kūrėjai, becukriai skanėstai pripildyti kanapių sirupu. Juos galima naudoti kaip tam tikrą papildą bei energijos užtaisą. Kanapes kūrėjai maišo ir su medumi, ir liofilizuotais kitais produktais, tad panaudojimo galimybės iš tiesų labai plačios.

Kanapių verslo konferencija bei paroda „Cannabis Hub.LT 2022“ Akademijoje vykta lapkričio 11-12 dienomis. Įėjimas nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
VELNIOP TAS KANAPES....VELNIOP ANT KANAPIŲ UŽTEPTAS GRAŽIAS SPALSAS....KODĖL LINAI NEAUGINAMI? SUSINTETINTI NĖRA SUNKU.....PLATOKAI JAU AUGINA ? UŽ TAT ŠLIAUŽIOJANČIŲ NARLOMANŲ PADAUGĖJO IR BESIŽUDANČIŲ.....

Patyręs

Patyręs portretas
Labai naudingas. Ypač - kanapinis botagas ir dar pasmaluotas. Kai truktelia - iškart protas galvon ateina. Išbandyta vaikystėje ir ne mano vieno.

o gal

o gal portretas
ir gerai tos kanapes jeigu veikia kaip raminantys, nes dabar vaistu nuo nervu gausi tik paguldzius i durnyna, uzdrausta gydytojams israasyti recepta.
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių