Dėmesį traukia įspūdingi drugiai: išeinant lankytojams patariama apsidairyti

  • Teksto dydis:

Po kelerių metų pertraukos Kauno botanikos sodo oranžerijoje vėl skraido per kelis šimtus niekur nematytų drugių. Mažiausiems parodos lankytojams didžiausias įspūdis, kai drugeliai nutupia ant jų, praneša LNK.

Drugiai įspūdį palieka ne tik mažiausiems lankytojams, bet ir suaugusiesiems. Žmonės atvažiuoja iš visos Lietuvos specialiai dėl drugių parodos.

Tiesa, kadangi drugių gyvenimas neilgas, kas kelias savaites galima išvysti vis kitokių drugių – atkeliavusių iš Anglijos, Nyderlandų ir kitų drugių fermų.

„Atlaikę tokią kelionę jie atvyksta čia – į inkubatorių. Tada jie praeina visą savo ciklą, kol virsta drugiais. Nuolat papildome, kas dvi savaites atvažiuoja vis nauja siunta. Galima matyti skirtingų rūšių drugių“, – sakė Paslaugų ir edukacijų skyriaus vadovė Kristina Mulevičienė.

Ne tik drugių gyvenimo ciklas įdomus, bet ir mityba. Dažniausiai tai būna nektaras, kurį jie gauna mažais straubliukais siurbdami iš apelsino ar kito vaisiaus. Pasak K. Mulevičienės, labiausiai dėmesį traukia itin dideli ir spalvoti drugiai.

„Atlaso drugys tikrai yra dviejų delnų dydžio. Didelis. Tikimės, ir čia esantys tokie užaugs. Tikrai daro įspūdį. Mėlynasis yra Morpho peleides – tikrai įspūdingas drugelis, mūsų mylimiausias“, – dalijosi K. Mulevičienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

Vis dėlto parodoje reikia būti atidiems.

„Išeinant raginame apsidairyti, ar neišsineša kokio drugio, nes juos traukia kvapas“, – sakė K. Mulevičienė.

Šiemet drugių paroda ne tik gausesnė, bet ir atsinaujinusi – drugiams paruošta speciali orchidėjų ekspozicija.

„Šiuo metu įkurdinta maždaug 80 orchidėjų vienetų iš maždaug iš 30  genčių“, – sakė oranžerijos kuratorė Renata Čanovienė.

Skirtingi drugeliai renkasi skirtingų spalvų orchidėjas.

„Vieni drugiai dažniausiai lanko ryškių spalvų orchidėjas, kurios būna oranžiniais, raudonais, rožiniais žiedais. Dieniniams drugiams jie gali būti ir nekvapnūs. Naktiniai renkasi šiek tiek kitokias – baltas, žalsvas, kremines ir kad kvepėtų“, – pasakojo R. Čanovienė.

Šie tolimųjų kraštų drugiai itin aktyvūs šviečiant saulei, o kai už lango niūru – jie dažniausiai slepiasi po lapais. Tropiniai drugiai oranžerijoje plasnos iki gegužės vidurio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Matau

Matau  portretas
Vaizdai nuostabūs.:) Yra kur akį paganyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių