Šančiškių meno kūrinių galerija – jų namų languose

Šį savaitgalį Kranto 18‒oji gatvė Žemuosiuose Šančiuose virto galerija po atviru dangumi. Parodos autoriai – patys gyventojai.

Parodos „Kranto 18‒oji gatvė: langai“ idėja yra atskleisti šios gatvės praeities istorijas, pakurstyti esamų gyventojų kūrybiškumą. Medijos ir kūrybiniai darbai – tokie įvairūs, kad sunku trumpai apibūdinti. Paroda išsidėsčiusi penkiolikos namų languose. 

"Langai yra namo veidas, praviros akys į žmonių, namų, gatvės, rajono istoriją. Langai tarsi kviečia į vidų pamatyti, kas yra už jų. Tai riba, zona, kai priartėjame prie labai asmeninių istorijų, kai jos iš vidaus transliuojamos į išorę", - kalbėjo parodos iniciatorė dailininkė Vita Gelūnienė.

Ji pasakojo, kad tokio projekto idėja jai kirbėjo seniai. Tai kilo iš noro artimiau, plačiau susipažinti su kaimynais. Tą puikiai padaryti galima per bendrą kūrybinį procesą, kuris, anot V. Gelūnienės, yra vienas gražiausių ir įdomiausių kūrybos tarpsnių, jo metu užsimezga žmogiški ryšiai, praturtinantys mus naujomis patirties formomis.

"Kaip pretekstas ar priežastis bendrauti su kaimynais dažniausiai būna būtinybė pasiskolinti cukraus ar druskos. Šiuo atveju jungiančia grandimi tapo kūryba", - pasakojo V. Gelūnienė. 

Parodos iniciatorė dailininkė V. Gelūnienė šioje gatvėje gyvena jau 22 metus. Jos namas statytas dar jos prosenelio. Gatvės istorija siekia ne mažiau kaip 100 metų, tad per pokalbius, pasiruošimą parodai paaiškėjo daug įdomių asmeninių šios gatvės gyventojų istorijų. 

Istorijų ir kūrybinių atradimų surinkta daugiau nei yra galimybių jas atskleisti per vieną parodą. "Žmonės yra labai kūrybingi. Kiek daug veiklų jie užsiima, to net neįvardydami menine praktika. Ši paroda tampa galimybe atrasti paslėptus talentus", - džiaugėsi dailininkė.

Ši paroda yra rajono kultūros šventės „Šančinės", trukusių dvi savaites ir pasibaigsiančių rytoj, sekmadienį, dalis. 


Šio savaitgalio "Šančinių" programa:

Rugsėjo 24 d.

10:00 Pasivaikščiojimas po šaudmenų sandėlius ir Šančių šaltinius. Susitikimo vieta - Luktarna degalinės pievelė (A.Juozapavičiaus pr. 90)

10:00-16:00 Knygų mainykla. Šančių biblioteka (Sandėlių g. 7).

11:00 Protų mūšis. Šančių biblioteka (Sandėlių g. 7)

12:00 Vaikų piešinių konkursas. Šančių biblioteka (Sandėlių g. 7)

12:00-21:00 Gatvės paroda "Kranto 18-oji g. Langai". (Kranto 18-oji g.)

13:00 Susitikimas su rašytoju Abramavičiumi. Šančių biblioteka (Sandėlių g. 7)

14:00 Vaikų koncertas. Šančių biblioteka (Sandėlių g. 7)

14:30-16:00 Žaidimų popietė. Šančių kiosko aikštelė (A.Juozapavičiaus pr. 64)

16:00 Ekskursija pėsčiomis ,,Tai - Šančiai". Šančių kiosko aikštelė (A.Juozapavičiaus pr. 64)

18:30 Filmo "Plastikinių rūmų žmonės" + filmų mišrainė. Viduko studija (A. Juozapavičiaus pr. 31G, įėjimas iš Panemunės pusės)

Rugsėjo 25 d.

10:00-14:00 Būstuvos pieva: blusturgis, knygų mainykla ir kitos įdomybės. Būstuvos kvartalo pieva (Verkių g. 48, A. Šančiai)

10:00-21:00 Gatvės paroda "Kranto 18-oji g. Langai". (Kranto 18-oji g.)

14:00-16:00 Architektūros projektas "Kopūstų lauko archivizijos": konkurso projektų pristatymas visuomenei, geriausio projekto rinkimai ir laimėtojų apdovanojimas. Kopūstų laukas (A.Juozapavičiaus g. 21E)



NAUJAUSI KOMENTARAI

irena

irena portretas
Namai,langai...nors nemaciau gyvai,bet ideja nuostabi.Aciu.

irena

irena portretas
Namai,langai...nors nemaciau gyvai,bet ideja nuostabi.Aciu.

19 krantas

19 krantas portretas
Prakulniavau ir aš 18-uoju. Tikrai pekėlė nuotaiką.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių