Pažaislio festivalio misija – griauti negalios kliūtis

  • Teksto dydis:

Atviras ir visiems prieinamas klasikinės muzikos festivalis – tokią viziją turi Pažaislio muzikos festivalio organizatoriai. Šiemet festivalio metu pirmą kartą vyks renginys, draugiškas intelekto negalią turinčius vaikus auginančioms šeimoms.

Kilnus tikslas

"Šiais metais žengiame tik pirmuosius žingsnius link visiems prieinamo renginio, bet keliame sau tikslą per artimiausius metus tapti labiausiai neįgaliesiems prieinamu muzikos festivaliu Lietuvoje", – pasakojo festivalio projektų kuratorė Lina Krėpštaitė.

Rugpjūčio 8 d., sekmadienį, VDU Botanikos sode festivalio organizatoriai vaikus ir jų tėvelius pakvies į edukacinę programą "Ritmo žaidimai III". Nuotaikingą popietę kartu su jaunaisiais klausytojais scenoje šėls aktoriai Rugilė Latvėnaitė ir Simonas Lunevičius bei tiek kankles, tiek mušamuosius instrumentus prakalbinti gebanti atlikėja Ingrida Spalinskaitė-Kurienė.

Edukacinėje programoje "Ritmo žaidimai III" susijungs dvi meno rūšys: muzika ir teatras. Teatro sričiai atstovaujantys Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai suteiks programai žaismingumo, patrauklumo ir suprantamumo. Kartu su perkusininke jie supažindins publiką su mušamaisiais instrumentais, atskleis ryškiausias jų savybes.

Ritmo žaidimai

"Ritmo žaidimų" tema – ritmo pokyčiai metuose, kai po vasaros ateina ruduo, po jo – žiema ir taip toliau. Ritmas – muzikos pagrindas, todėl programos autoriai nori vaikams suteikti žinių, kurios atvertų kelią į tolesnį garsų pasaulį: kokie garsai, ritmai skamba kasdienėje aplinkoje, gamtoje, keičiantis metų laikams. Vaikai bus skatinami aktyviai dalyvauti renginyje, groti ir vaidinti.

Projekto atlikėjai tiki, kad, išbandę instrumentus, pažinę ritmą, vaikai pajus norą muzikuoti, aiškiau supras ir pamėgs muziką. Programoje naudojami lietuvių poetų eilėraščiai, kurie yra ritmingi ir lengvai įsimenami. Pagal juos kuriami skirtingi vaidybiniai personažai, kviečiantys kartu su aktoriais atlikti muzikinius kūrinius.

Aplinkui gyvena daug žmonių, jautresnių garsui, šviesai ir turinčių įvairių kitų ypatingų poreikių, kuriems Lietuvoje dar beveik nėra pritaikytų kultūros renginių.

Koncerto metu atlikėjai kvies jaunuosius klausytojus ne tik pažinti mušamuosius instrumentus, bet ir pastebėti ritmą paprasčiausiuose dalykuose ar gyvenimo situacijose.

Prieš koncertą, nuo 15 val., mažuosius klausytojus pakviesime sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėlėse "Gamtos ženklai", kurių metu iš gamtoje esančių medžiagų visi kartu kursime simbolį. Kūrybines dirbtuvėles padės organizuoti Kauno A.Martinaičio dailės mokykla.

Atlieps ypatingus poreikius

"Esame labai dėkingi įvairioms neįgaliųjų organizacijoms ir entuziastams, kurie mums padeda bei konsultuoja. Atsižvelgiant į jų patarimus, festivalio interneto svetainėje atsirado skiltis "Prieinamumas", kurioje pateikiame svarbiausią informaciją neįgaliesiems, norintiems apsilankyti mūsų koncertuose. Šioje skiltyje informacija pateikiama atsižvelgiant į skirtingas negalios formas – judėjimo, klausos, regos ir intelekto negalią turintiems lankytojams", – vardijo L.Krėpštaitė.

Festivalio svetainėje taip pat įdiegtas įskiepis, suteikiantis galimybę vyresnio amžiaus ar regėjimo negalią turintiems lankytojams didinti šriftą, pakeisti kontrastą, pagerinti teksto skaitomumą. Be to, čia galima rasti padidintu šriftu pateiktą visą festivalio programą.

"Tikimės, kad pirmasis mūsų bandymas surengti visiems draugišką renginį bus sėkminga ilgo kelio pradžia. Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode vyksiančios muzikinės popietės metu vaikai galės laisviau judėti, prieš koncertą dirbtuvėlių metu turės laiko pažinti renginio aplinką", – sakė festivalio projektų kuratorė.

Pasaulyje vis labiau populiarėja vadinamieji relaxed performance žanro renginiai, pritaikyti žmonėms, turintiems ypatingų poreikių.

"Reikia suprasti, kad aplinkui gyvena daug žmonių, jautresnių garsui, šviesai ir turinčių įvairių kitų ypatingų poreikių, kuriems Lietuvoje dar beveik nėra pritaikytų kultūros renginių. Autistus vaikučius auginančios mamos dalijasi patirtimi, kad kartais didžiausiu renginio barjeru ir iššūkiu tampa eilė prie bilietų kontrolės, liūdina ir aplinkinių reakcijos, jei vaikas renginio metu užsidengia ausis dėl per didelio jam garso. Tad šiame Pažaislio muzikos festivalio renginyje stengsimės užtikrinti, kad vaikams autistams nereikėtų laukti eilėje prie įeigos, taip pat labai tikimės, kad, bendradarbiaujant su Alytaus autizmo asociacija "Lietaus vaikai", pavyks renginio vietoje pastatyti ir sensorinę palapinę", – dalijosi L.Krėpštaitė.

Kviesdama į rugpjūčio 8-osios renginį L.Krėpštaitė pabrėžė: klausytojų lauks ne tik teatralizuota muzikinė programa ir dailės dirbtuvės, bet ir simboliška draugiškumo pamoka. "Tik visi kartu galime kurti pasaulį, draugišką ir atvirą visiems!" – šypsosi ji.


Kas? Edukacinė programa vaikams ir jų tėveliams "RITMO ŽAIDIMAI III".

Kur? VDU Botanikos sode.

Kada? Rugpjūčio 8 d. 16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senolis

Senolis portretas
Griauna griauna kada statys, kurs?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių