Nobelio literatūros premijos laureatei S. Aleksijevič įteiktos VDU garbės daktaro regalijos

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Kaune Nobelio literatūros premijos laureatei Svetlanai Aleksijevič įteiktos Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) garbės daktaro regalijos.

Kaip ceremonijos metu sakė VDU komunikacijos prorektorė Vilma Bijeikienė, garbės daktaro vardas rašytojai suteiktas įvertinus jos indėlį „dokumentinės, grožinės literatūros, demokratijos ir žmogaus teisių stiprinimo srityse, išsaugant žmonių istoriją ir daugiabalsę atmintį bei reikšmingas pastangas ginant laisvės ir teisingumo vertybes“.

Garbės daktaro vardas S. Aleksijevič suteiktas dar 2020 metų spalį, o trečiadienį įteiktos regalijos.

Pasak VDU prorektorės, autorės kūryba tampa dar aktualesnė Rusijos karo Ukrainoje kontekste.

„Šiandien, praėjus dvejiems metams po senato sprendimo, mes dar geriau suvokiame, kokios svarbios rašytojos pastangos atskleisti ilgą laiką nutylėtas dviejų pasaulinių karų istorijas ir dramatiškas savosios kartos patirtis per karą Afganistane, Sovietų sąjungos griūtį, posovietines transformacijas“, – kalbėjo V. Bijeikienė.

S. Aleksijevič – baltarusių rašytoja, žurnalistė, scenaristė, jai 2015 metais suteikta Nobelio literatūros premija.

Tarp garsiausių rašytojos kūrinių – dokumentinės prozos knygos „Karo veidas nemoteriškas“, „Cinko berniukai“ bei „Černobylio malda“. S. Aleksejevič atskleidė paprastų žmonių vaidmenį, likimus Afganistano kare, likviduojant avariją Černobylio atominėje elektrinėje ir kt.

Ji rašo apie sovietmečio įvykius ir savosios kartos patirtis. Pastaraisiais metais rašytoja išgarsėjo kaip aktyvi Baltarusijos režimo kritikė. Jos knygos išverstos į daugiau nei 50 kalbų.

Rašytoja Kaune taip pat ketvirtadienį susitiks su visuomene, dalyvaudama knygų festivalio „Kauno literatūros savaitė“ rudens renginių cikle „Šetenių skaitymai“.

„Kauno literatūros savaitė“ yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos dalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kauniete

kauniete portretas
Siauba ir pavoju lietuvai kelenti politika Kažkokios neaiškios bobos vėliavos ir jiems tarnaujančio musu nausedos elgesys Turbut greit i europos sajunga gales prašytis ir talibu ar musulmonu grupuotės Juk matot kas darosi su ukrais zelenskis tiek pražudes ukru su savo JUGEN HITLER ir AZOVCAIS primami i europos sajunga Aš tikrai nenoriu buti tokioje sajungoje kur valdo tokie kurie pamyne i eu stojimo taisykles Jeigu tylėsim tai musu lietuviukai bus to išgamos nuosėdos pasiusti žūti už kažkokius banderas chacholus rususŠito neturi nutikti musu ir taip nedaug liko po lansberginio naikinimo O baisiausei kad jau ir Karbauskis pasuko tuo keliu net naisiu žmones prikurstė siusti pinigus žudimui Labai gerbiau Karbauski bet dėja jis man patapo toks kaip ir tie dainorėliai Toks elgesys rodo kad ne tauta o valdžios nora tik prie lovio o prie lovo vienas keles padėk ukram ir grybovnai palaikyk kara ukrijoje

senelis

senelis portretas
jau turime prezidente cuichovska dabar turesime dar daktare aleksejovska

Anonimas

Anonimas portretas
juokdariai už dyka duoda regalijas
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių