Lietuvos liaudies buities muziejuje – naktigonė

  • Teksto dydis:

Gegužės 18 dieną Lietuvos liaudies buities muziejus tradiciškai jungiasi prie muziejų nakties akcijos renginių ir kviečia į naktigonę.

XX a. pradžioje naktigonė – tai bendras arklių ganymas naktį, kad jie priėstų, pailsėtų, nes darbymetis. Naktigonė prasidėdavo ganykloms pradžiūvus ar antroje vasaros pusėje, kada paaugdavo kumeliukai, ir baigdavosi rudenį. Naktigoniai buvo bernai, pusberniai, piemenys, rečiau pats šeimininkas. Kartais į naktigonę leisdavosi ir merginos. Iki šienapjūtės ganydavo pamiškėse arčiau kaimo, sužėlus atolui – pievose. Po rugiapjūtės, kai nebebūdavo skubių kasdieninių darbų, į tolimesnes pamiškių ganyklas išjodavo kelioms savaitėms. Iki saulei patekant ganydavo pasikeisdami: vieni ilsėdavosi, kiti budėdavo.

Kad turėtų kur pasislėpti nuo lietaus, pailsėti, naktigoniai pasistatydavo palapines ar pašiūres. Kai kada atsivesdavo šunis, kurdavo laužus. Gyvulius supančiodavo, po kaklu kabindavo barškalus, kad girdėtų, kur arkliai yra. Iš pasikeitusio skambėjimo suprasdavo, kad juos pabaidė svetimas žmogus, greičiausiai arkliavagis, arba vilkas.

Ganydami dažniausiai kažką dirbdavo: pjaudavo lazdas, plėšdavo karnas, tošis, droždavo grėbliakočius, botkočius, pindavo pintines, rišdavo šluotas. Naktigoniai taip pat pasakodavo pasakas, baisius atsitikimus, minė mįsles, žaidė žaidimus. Pasak muziejininko Vincento Vaitiekūno, naktigonė buvo pirmoji bendruomeninio gyvenimo mokykla, kurioje jaunuoliai pirmą kartą sužinodavo apie tai, ko namuose negirdėdavo arba nuo jų sąmoningai slėpdavo. Išskirsčius kaimus į vienkiemius ar panaikinus bendrą ganiavų nuosavybę, naktigonė nunyko.

Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia prisiminti ir atgaivinti senuosius naktigonės papročius. Reginys prasidės 18 valandą Klojimo teatre ir šalia esančioje aikštelėje-pievoje. Lankytojai galės apžiūrėti muziejuje auginamus „gyvuosius eksponatus“ – žemaitukų veislės arklius, sužinoti apie jų priežiūrą. Klojimo teatre vyks dokumentinių filmų apie muziejų seansas. 20 valandą Kaišiadorių kultūros centro teatras parodys spektaklį pagal Daivos Čepauskaitės pjesę „Pupos“ (režisierius Jonas Andriulevičius).

Nuo 21 valandos visus linksmins VDU folkloro ansamblis „Linago“ ir folkloro ansamblis „Gadula“. Vyks šokiai, rateliai, dainos aplink laužą. Lankytojai galės paragauti ant laužo kepamos kiaušinienės, išgerti gardžios žolelių arbatos. Iki pat nakties bus folkorinė diskoteka – muziejininkai kvies klausytis vinilo plokštelių ir diskų įrašų. Taigi, nepraleiskime galimybės pažiūrėti, kaip muziejus atrodo ir kas jame vyksta vakarėjant ir gaubiant sutemoms.

Renginys – nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAA

AAA portretas
Muziejus apleistas. Skaudu žiūrėti. Matyt, taip simbolizuoja dabarties Lietuvos būklę:(

Ftoras- Kaunas

Ftoras- Kaunas portretas
Jeigu laikomės tradicijų tai tada ir laikomės. Naktigonė kaip tokia tradicija tikrai nebūdavo gegužės mėnesį.Ji būdavo nuėmus vasarojus rugpjūčio rugsėjo mėnesiais, neseniai buvo Jurginės , kada išgindavo gyvulius į pievas. Nespėjo išginti arklius į lankas jau muziejus Naktigoniauja :).
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių