„Laisvės kario“ atidengimui paminėti – šmaikšti karikatūristų paroda

Liepos 5 d. 15 val. Kauno miesto muziejuje, Tautinės muzikos skyriuje, buvo atidaryta 50 – oji Lietuvos karikatūristų darbų paroda „Kad tave kur šimtas“. Paroda skirta valstybės šimtmečiui ir skulptūros „Laisvės karys“ atidengimui paminėti.

Jau 50 – oji Lietuvos karikatūrų paroda šiandien buvo pristatyta ir kauniečiams. Nacionalinė Lietuvos karikatūristų asociacija „Humour sapiens“ parodos duris atvėrė tą pačią dieną, kai prie Kauno pilies vyko Vyčio atidengimo ceremonija.

Net 33 dailininkų kurtos karikatūros vaizduoja Lietuvos istorijoje įsirėžusius įvykius, šių dienų aktualijas: emigraciją, dvigubos pilietybės klausimą, pilietiškumo stoką, sveikatos apsaugą, korupciją, tarptautinius santykius. Visgi parodoje galima pamatyti šiek tiek daugiau nei 100 karikatūrų. Karikatūristas Edmundas Unguraitis pristatė eksponuojamus piešinius ir pakvietė kauniečius pažvelgti į Lietuvos šimtmečio istoriją su humoru bei satyra.

Parodos metu vyko balsavimas, po kurio turėjo būti išrinktas geriausiais karikatūristas. „Na ir tas Vytis... pešėsi, pešėsi, ir pasiėmė jį Kaunas. Ir mes, karikatūristai, negalėjome nepamatyti šios idėjos. Negalėjome palikti nuošalyje, todėl paėmėme bent vieną detalę ir ją mes padovanosime tam, kurį išrinks parodos lankytojai“. Parodos svečiai vaikščiojo ir dairėsi po skirtingas emocijas keliančius kūrinius – jie užrašė ir įsimintiniausių darbų autorių pavardes, o suskaičiavus atiduotus balsus buvo paskelbtas nugalėtojas. Daugiausiai balsų surinkusiam parodos kuratoriui Jonui Varnui buvo įteikta „Vyčio pasaga“.

„Esminė klaida, padaryta gaminant šį žirgą, tai jo raitelio veidas. Ten turėtų būti mero veidas. Jis turėtų būti keičiamas kaskart, kai išrenkamas naujas meras. Juk gali būti išrinkta ir moteris, arba galbūt vėl išsirinksite, pavyzdžiui, Šustauską, juk taip gražiai ta barzda raiteliui atrodytų“, – humoro nestokojo J. Varnas.

Paroda bus galima gėrėtis beveik visą vasarą, o E. Unguraitis tikisi, jog karikatūristų parodos į Kauną grįš ir kitais metais. Apsilankę Kauno miesto muziejuje, Tautinės muzikos skyriuje, galėsite susipažinti ir su kitais parodos dalyvių darbais.


Parodos dalyviai: Alvydas Ambrasas, Vincas Bareikis, Antanas Bartašiūnas, Vladimiras Beresniovas, Ilja Bereznickas, Jurijus Dobrovolskis, Rimantas Dovydėnas, Vidmantas Eidukaitis, Raimondas Franckevičius, Andrius Gruzdaitis, Šarūnas Jakštas, Antanas Jankauskas, Alvydas Jonaitis, Martynas Juchnevičius, Juozas Juozapavičius, Vladas Kudaba, Jonas Lenkutis, Ojaras Mašidlauskas, Saulius Medžionis, Mindaugas Milinavičius, Amalijus Narbutas, Justina Puidokaitė, Kęstutis Šiaulytis, Rusnė Šimulynaitė, Algimantas Snarskis, Gintautas Stankevičius, Edmundas Unguraitis, Ramūnas Vaitkus, Jonas Varnas, Evaldas Vėgėlė, Rolandas Vičys, Adomas Žilinskas, Jokūbas Zovė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Edmundas Tulcevičius

Edmundas Tulcevičius portretas
Gyvulys , rado iš ko pasityčioti.

Manau

Manau portretas
gal senukas Varnas jau ir nebesupranta, kas yra tautos simbolis ir kaip reikia su juo elgtis, bet kiti karikatūristai...? Nejuokinga, net liūdna.

>apgailėtinam

>apgailėtinam portretas
tau Kupčinskas matyt ir naktį sapnuojasi ir net parodoje matosi. Prognozė bloga.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių