Kovotojas: kai sportuoji, keli sau visai kitus tikslus nei vakarėlis su taure rankoje

Rugsėjo 21-ąją Kaune vyksiančiame grandioziniame turnyre daugkartinis Lietuvos ir Baltijos kikbokso čempionas Tauras Adomaitis tiki laimėsiąs kovą. Tada esą ir šokoladinis mylimosios keptas pyragas bus dar saldesnis.

Kovojo su antsvoriu

Dvidešimtmetis Tauras su šypsena prisimena vaikystę, kai širdis apsaldavo vien nuo minties apie kondensuotą pieną. Į cukruotą klampią masę berniukas merkė ir varškės sūrelius, ir sausainius, ir šokoladinius saldainius.

"Buvau stambus", – ketvirtoje klasėje Tauras suprato, kad judindamas rankos riešą prie lėkštės, svorio nenumes, todėl užsirašė į krepšinio treniruotes. Tiesa, gana greitai suprato, kad aikštelėje varinėti kamuolį ne jam – maksimalistas troško asmeninių rezultatų, o ne komandinės garbės.

"Svajojau būti boksininku, bet bičiulis pakvietė išbandyti kudo treniruotes sporto klube "Tonusas", – vos tik atvėręs pastarojo duris, Tauras suabejojo ar ir čia ilgai užsibus.

Visgi, besibaigiant užsiėmimui dvejonės išsisklaidė. Paaugliui patiko ir treneris, ir klubo atmosfera, ir kartu sportavę jaunuoliai. Pirmaisiais metais Tauras į klubą ateidavo tris kartus per savaitę. Vėliau užimtumas didėjo, o dabar perspektyvų kovotoją salėje galima sutikti kasdien, rytais ir vakarais. Čia jis tobulina kovų techniką, ugdo ištvermę ir sprogstamąją jėgą.

"Sportuoju ir išėjęs iš klubo. Dažniausiai su savo 8 mėn. šunimi. Būna, pavargstu, o jis dar kupinas jėgų", – T.Adomaitis keturkojui kompanionui liaupsių negailėjo.

Pasimeldžia prieš kovą

Paklaustas, ar kada nors skaičiavo turėtas kovas, Lietuvos ir Baltijos kikbokso čempionas papurtė galvą. Vienos esą įsiminė labiau, kitos mažiau, tačiau tikslus skaičius – ne.

"Jei geras varžybinis sezonas gali būti iki penkiolikos kovų. Jei būna traumų – perpus mažiau", – dėl pastarųjų mažinti tempą teko ir pačiam Taurui. Nepakeliamus nugaros skausmus malšinti ir vaistais, ir tepalais, ir elastiniais, lipniais kineziologiniais pleistrais, ir masažais.

"Svarbiausia po gydymo per anksti negrįžti į salę. Priešingu atveju viską tenka kartoti iš naujo. Laimei, dabar jokių traumų neturiu, esu geros fizinės formos. Tikiuosi, taip bus iki pat 21 d., – Tarptautiniame turnyre "KOK World GP in Kaunas 2019", kuris žiūrovus besibaigiant rugsėjui suburs į Kauno "Žalgirio" areną, kovotojas iš savęs žadėjo išspausti maksimumą. – Tikiu savo jėgomis, tačiau prieš kiekvieną kovą, likus maždaug pusvalandžiui pasimeldžiu. Nesu labai tikintis, tačiau šis ritualas man būtinas. Beje, turiu rožančių, kuris mane lydi jau nuo pirmųjų kovų. Jausčiausi nesaugiai, jeigu jį prarasčiau."

Laukia šokoladinė pagunda

Prieš kiekvieną kovą sportininkui, anot dvidešimtmečio kauniečio, svarbu ne tik susikaupimas, bet ir gera fizinė forma. Ji, anot Tauro, priklauso nuo laiko, praleisto sporto salėje ir nuo kitų sudedamųjų dalių – poilsio ir mitybos.

"Ar kontroliuoju savo mitybą? Taip. Sportuodamas du kartus per dieną suvartoju apie 2000–2300 kcal. Žinoma, jas privalau gauti iš kokybiško, visaverčio maisto, o ne keptos kiaulienos su riebiu padažu ir bulvių košės su spirgais ir grietine", – dažniausiai, anot kovotojo, jo lėkštėje būna troškinta arba orkaitėje kepta mėsa ir daug daržovių.

Pastarosios suteikia sotumo jausmą, tačiau neapsunkina kūno. Saldumynai? Dėl sporto Tauras jais mėgaujasi kur kas rečiau, todėl vietoje mėgstamo šokoladuko "Snickers" iš kišenės traukia baltymų batonėlius arba kelis gabalėlius kartaus juodojo šokolado.

"Kaip tyčia, draugė kepa labai skanius pyragus, bet esame sutarę, kad prieš kovas nesisuktų virtuvėje ir nekurstytų pagundų, – T.Adomaitis prasitarė, kad po tarptautinio turnyro "KOK World GP in Kaunas 2019" mylimoji jį palepins gardžiu šokoladiniu pyragu. – Taip, ji visuomet už mane serga, tačiau ir draugės, ir tėvų prašau neiti į mano kovas. Nors būdamas ringe moku atsiriboti nuo visų minčių, geriau, kai jie viso to nemato."

Atpažįsta klientai

Tauras ne tik užsispyręs kovotojas. Jis – Vilniaus universiteto (VU) Kauno fakulteto ekonomikos ir vadybos antrakursis, laisvu nuo paskaitų metu dirbantis restorane "Pilies sodas". Nuo balandžio čia jį galima sutikti ketvirtadienių, penktadienių ir šeštadienių vakarais.

"Esu barmeno padėjėjas, su perspektyva, kad kada nors ir pats būsiu barmenu", – T.Adomaitis vienoje populiariausių miestiečių pasilinksminimo vietų planavo užsibūti ilgiau.

Restorano "Pilies sodas" lankytojams Tauras gali suplakti kokteilį, tačiau pats alkoholio nevartoja.

Kolektyvas, anot jo, linksmas ir draugiškas, o restorano valdžia supratinga – jei į Tauro darbotvarkę įsiterpia kovos, prioritetą teikia joms.

"Vis dažniau mane atpažįsta ir lankytojai. Ypač dabar, kai ruošiuosi turnyrui. Prieina, klausia kaip sekasi. Žinoma, būna ir nelabai smagių pokalbių su išgėrusiais žmonėmis. Neturėdami jokios kompetencijos jie ima kritikuoti ir mokyti, kaip turėčiau elgtis vienoje ar kitoje situacijoje", – T.Adomaitis į tokias kalbas nereaguoja ir jėgos nedemonstruoja.

Garbingi kovotojai to esą niekada nedaro.

"Turiu tik sportinį pyktį, kurį išlieju ringe. Išėjęs už jo, problemų sportiniais veiksmai nesprendžiu", – savo brandą demonstravo dvidešimtmetis.

Kai sportuoji, keli sau visai kitus tikslus nei dar vienas vakarėlis su taure rankoje.

Svajoja apie šeimą

Naktinis darbas ir sportas suderinama? Tikrai taip. Grįžęs iš "Pilies sodo" Tauras šiek tiek pavėlina rytinę treniruotę, tačiau jos, kaip ir paskaitų niekada nepraleidžia. Toks yra jaunuolio susitarimas ir su treneriu, ir su pačiu savimi.

"Klausiate, ar nesikerta sportas ir vieta, kurioje žmonės ragauja alkoholinius kokteilius? Mūsų kolektyvas labai sportiškas ir į gėrimus žiūri abejingai, – Kovotojas netruko motyvuoti savo pasirinkimą. – Kai sportuoji, keli sau visai kitus tikslus nei dar vienas vakarėlis su taure rankoje."

Šiuo metu, anot Tauro, visos jo mintys sutelktos į mokslus ir sportinę karjerą, kurios kilimą prognozuoja dar maždaug dešimtį metų.

"Profesionaliame sporte planuoju būti iki kokių 30–33 metų. Nenoriu užtempti karjeros, kaip tai daro kiti. Reikia suvokti, kad būdamas 35-erių nepadarysi to, ką gali dvidešimtmetis. Todėl mano svajonė savo karjerą baigti būnant aukščiausiame taške. Kas toliau? – Maksimalistas prasitarė svajojantis apie labai žemiškus dalykus – santuoką, vaikus ir gerą darbą. – Anksčiau dirbau nekilnojamojo turto brokeriu, tačiau šių pareigų nepavyko suderinti su sportu ir studijomis. Baigęs mokslus gal ir to imsiuosi. Žinoma, esu gana jaunas ir spėlioti, ką veiksiu ateityje, labai sunku."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rasa

Rasa  portretas
Sėkmės sporte

Anonimas

Anonimas portretas
sportas jega

Buves klientas

Buves klientas portretas
Saunuolis Taurai, kad metei ta saraskino kontora capital.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių