„Kino pavasaris“ siūlo nemokamą pažintį su kino istorijos pradžia

  • Teksto dydis:

Šį šeštadienį ir sekmadienį Kauno „Akropolyje“ lankytojų laukia nemokama pažintis su kino istorijos pradžia. Festivalis „Kino pavasaris“ kviečia į specialius nemokamus kino seansus, skirtus garsiųjų prancūzų, brolių Auguste'o ir Louiso Lumière'ų, kūrybai.

Trečiajame prekybos centro aukšte, erdvėje prie 3A išėjimo, patogiai įsitaisę sėdmaišiuose žiūrovai gali nemokamai išvysti ankstesnių metų festivalyje kino gerbėjus sužavėjusį Thierry'io Frémauxo filmą „Lumière!“. Šis kūrinys susideda net iš 114 brolių Auguste'o ir Louiso Lumière'ų sukurtų trumpų filmų. Du inžinieriai broliai daugiau nei prieš 120 metų pristatė kinematografą ir taip įėjo į istoriją, pasauliui įteikdami nepakartojamą dovaną – kino patirtį.

Tarp Kanų kino festivalio meno vadovo režisieriaus T. Frémauxo atrinktų, jo manymu, geriausių filmų žiūrovai gali išvysti ir garsųjį brolių kūrinį „Traukinio atvykimas į stotį“. Pasakojama, kad pirmąkart jį pamatę žiūrovai išsigando, kad traukinys užvažiuos ant jų ir puolė slėptis po kėdėmis ar net alpo iš išgąsčio. Šių kino pradininkų filmus į vieną sumontavęs režisierius šmaikščiai komentuoja ekrane judančius vaizdus.

„T. Frémauxo „Lumière!“ – tai vienas maždaug pusantros valandos trukmės filmas, sumontuotas iš senųjų brolių Lumière'ų filmų. Jis perteikia jų filmų estetiką, jų naratyvą, primena pačią kino pradžią. Nėra labai svarbu šį filmą žiūrėti nuo pradžios iki galo – galima jį žiūrėti fragmentiškai. Net ir taip žiūrint, galima pajusti, koks buvo ankstyvasis kinas. Filmas labai nuotaikingas. T. Frémauxas turi labai gerą humoro jausmą. Jis su meile, šiluma ir humoru perteikia senojo kino specifiką. Manau, šis filmas gali sudominti ne vien sinefilus – ir tuos, kurie iki šiol nebuvo atradę „Kino pavasario“, – sakė festivalio „Kino pavasaris“ turinio ir programos vadovė Aistė Račaitytė.

Regimanto Zakšensko nuotr.

Pasak jos, nemokamai daug žmonių pritraukiančioje erdvėje demonstruojant filmą „Lumière!“ siekiama atkreipti dėmesį į kovo 16 d. skirtinguose Lietuvos miestuose prasidėsiantį „Kino pavasarį“.

Filmas „Lumière!“ su lietuvišku Ryčio Zemkausko įgarsinimu rodomas šeštadienį ir sekmadienį, kovo 4–5 d., visą dieną, nuo 10 val. ryto iki 21 val. vakaro.

Nemokami kino seansai Kauno „Akropolyje“ vyksta kovo 4–5 d. kartu su „Kino pavasariu“ įrengtoje poilsio ir pramogų erdvėje, įsikūrusioje trečiajame prekybos centro aukšte, šalia 3A išėjimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

viena paslapti pasakysiu

viena paslapti pasakysiu portretas
nejuokinkite su ta nuotrauka su ziurovais.Kadangi truksta pasisedijimo vietu parduotuveje tai ten ir susedo ne kino ziureti o siaip pasedeti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių