Kauno valstybinės filharmonijos pavasario sezone – muzika sielai

Nors už lango visu savo grožiu dar baltuoja žiema, šilumą į geros muzikos mylėtojų širdis atneša Kauno valstybinė filharmonija, pristatydama naująjį 2019 m. pavasario koncertų sezoną.

Ir iki pat gegužės pradžios muzikos garsais žaižaruosiančiame koncertų sezone klausytojai galės mėgautis tiek mūsų tautiečių, tiek iš svečių šalių atvykstančių muzikantų talentais, įvairiausiais muzikos stiliais bei žanrais, naujų sąskambių paieškomis bei muzikiniais eksperimentais. Kiekvieną savaitę filharmonijos rūmų durys atsivers kviesdamos į tris keturis koncertus, o sezoną papildys tradicinis renginys – XXII kompozitorių Edvardo Griego ir Mikalojaus Konstantino Čiurlionio muzikos festivalis.

Šiaurės pašvaistės melodijos

Norvegijos Hordalando grafystės ir Kauno miesto draugystės vaisius, per gyvavimo dvidešimtmetį perkopęs kompozitorių E.Griego ir M.K.Čiurlionio muzikos festivalis kovo 20–23 d. džiugins spalvinga programa, kurioje girdėsime Lietuvos nacionalinį (LNSO) bei Kauno miesto simfoninius orkestrus (KMSO), Kauno valstybinį chorą, Kauno vokalinį ansamblį "Acusto", Kauno fortepijoninį trio ir kartu su jais pasirodysiančius solistus.

Iš fiordų gelmių gimstančią muziką pirmajame festivalio koncerte pristatys smuikininkas Christofferis Tunas Andersenas ir pianistė Marina Kan Selvik, o su Constantine'o Orbeliano ir Modesto Pitrėno diriguojamais orkestrais pasirodys pianistė iš Armėnijos Arus Adjemian, norvegų smuikininkė Mari Samuelsen ir sopranas Dovilė Kazonaitė.

Simfoninės muzikos mylėtojams

Pavasario sezonas kvies klausytojus į keturis simfoninės muzikos koncertus, kuriuos bus galima aplankyti visiems, ne tik spėjusiems įsigyti 2019 m. pavasario sezono koncertų abonementą "Viva La Sinfonia!".

Šiuose koncertuose skambės iškiliausių Lietuvos bei užsienio kolektyvų parengtos originalios programos. Kauno miesto simfoninis orkestras (vyr. dirigentas C.Orbelianas (JAV), vadovas Algimantas Treikauskas) ir pianistas Kasparas Uinskas beprasidedant kovui dovanos koncertą "Simfoniniai paveikslai", kuriame skambės trys įspūdingi kūriniai: Johanneso Brahmso antroji simfonija D-dur, siautulinga Sergejaus Rachmaninovo "Rapsodija Paganini tema" bei rusų literatūrinio palikimo ir legendų įkvėptas Modesto Musorgskio simfoninis paveikslas "Naktis Raganų kalne". Programos atlikėjams diriguos svečias iš Latvijos Atvaras Lakstīgala.

Kovo pabaigoje LNSO (meno vadovas ir vyr. dirigentas M. Pitrėnas) ir Kauno valstybinis choras (meno vadovas ir vyr. dirigentas Petras Bingelis) kvies į koncertą "Rimties valanda". Diriguojant M.Pitrėnui skambės Ludwigo van Beethoveno koncertas smuikui ir orkestrui, simfoninis Lauryno Vakario Lopo opusas "Stacijos" bei įstabus Franciso Poulenco kūrinys "Stabat Mater".

Balandžio pradžioje programoje "Itališkosios Šveicarijos meistrai ir Beethovenas" koncertuos dirigento Markuso Poschnerio vadovaujamas itališkosios Šveicarijos dalies orkestras "Orchestra della Svizzera Italiana" (OSI) ir šveicarų pianistas Francesco Piemontesi. Klausytojai išgirs trečiąjį L. van Beethoveno koncertą fortepijonui ir orkestrui bei stulbinančių garsinių efektų kupiną aštuntąją simfoniją.

Pirmosiomis gegužės dienomis į koncertą "Praėjusio laiko beieškant" kvies LNSO, Kauno valstybinis choras ir valstybinis choras "Vilnius" (vyr. dirigentas A. Dambrauskas). Juozo Žilevičiaus simfoniją f-moll ir Broniaus Kutavičiaus simfoniją-oratoriją "Epitafija praėjusiam laikui" diriguos Robertas Šervenikas.

Iš kartos į kartą

Pavasario sezono metu skambės dar keletas orkestrinės muzikos programų. Vasarį gimtadienį švęs KMSO, o viso sezono metu kolektyvą girdėsime dar keturiose programose: su solistais iš Juozo Naujalio muzikos gimnazijos parengtoje "Jaunieji muzikai ir KMSO", su violončelininku Vytautu Sondeckiu ir smuikininku iš Pietų Korėjos Edwinu E.S.Kimu – "Muzika sielai", konkursų laureates – vokalistę iš Baltarusijos Albiną Tonkikh ir pianistę iš Estijos Alexandrą Mazurkevich pristatančioje "Konkursų nugalėtojų ir KMSO koncertas" bei į pažintį su iš Pietų Osetijos kilusia dainininke – užburiančiu sopranu Veronika Dzhioeva kviečiančiame koncerte.

Balandį į jubiliejinį Vladimiro Prudnikovo koncertą kvies LVSO. Greta įspūdingojo V.Prudnikovo boso koncerte skambės pasaulio scenose dainuojančių jo mokinių Jurgitos Adamonytės, Neritos Pokvitytės, Kosto Smorigino, Tado Girininko ir solisto dukros Ievos Prudnikovaitės balsai. G.Rinkevičiaus vadovaujamas kolektyvas pristatys Kauno publikai dar du įspūdingus koncertus, parengtus su pianistu Luku Geniušu ir akordeonininku Martynu Levickiu.

Svarbią Kauno valstybinės filharmonijos siūlomo repertuaro dalį sudaro koncertai jauniesiems klausytojams. Visai šeimai skirtų sekmadienio popiečių metu klausytojai išgirs gausybę muzikinių pasakojimų, padėsiančių atrasti kelią į muzikos bei menų pasaulį. Skambės net dvi programos, kurias paruošė Lietuvos orkestrai.

Pirmąjį vasario sekmadienį į programą "Orkestro DNR", vedamą iškalbingojo muzikologo Viktoro Gerulaičio, kvies LNSO, diriguojamas Roberto Šerveniko, o paskutinį šio mėnesio savaitgalį koncertu "Žvėrių karnavalas" pradžiugins Vilmanto Kaliūno diriguojamas Lietuvos kamerinis orkestras (meno vadovas ir dirigentas Sergejus Krylovas) bei aktorius Paulius Markevičius.

Popietėje "Pasakų sodas" jaunųjų klausytojų lauks Kauno styginių kvartetas ir aktorius Remigijus Endriukaitis, kovo pradžioje mušamųjų instrumentų virtuozas Arvydas Joffė ir elektroniniais garsais eksperimentuojantis Žilvinas Razauskas pristatys koncertą "Medaus korys", o besibaigiant trečiajam metų mėnesiui galingomis fanfaromis nuskambės Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro orkestro trombonų ansamblio "Opera brass" parengta edukacinė programa "Gaudžia trombonai".

Dar dvi muzikinės popietės visai šeimai klausytojų lauks balandžio mėnesį. Pirmoji, suvienijusi gausias atlikėjų pajėgas, pristatys kompozitorės Zitos Bružaitės kūrybą, o antrojoje Kauno fortepijoninis trio, žaisdamas koncertą, ieškos geriausio būdo muzikos klausymuisi.

Klasikos svajos

Pavasario sezono repertuaras neabejotinai pradžiugins kamerinės muzikos gerbėjus. Išradingomis programomis klausytojus vilios iš Austrijos sostinės atvykęs "Xylos Trio", kuriame muzikuoja ir mūsų tautietė smuikininkė Ieva Pranskutė, scenoje susitiks du seni bičiuliai: smuikininkas Raimondas Butvila ir pianistas iš Izraelio Zecharia Plavinas, pasiklausyti romantiškų atspalvių prisodrintos Gabrielio Fauré kūrybos kvies Kauno styginių kvartetas ir pianistas Motiejus Bazaras.

Tas pats kolektyvas kartu su sopranu Ieva Goleckyte ir baritonu Martynu Beinariu kvies į pažintį su nuotaikinga amerikiečių muzika, o fortepijono skambesio mylėtojus pradžiugins net trys soliniai rečitaliai. Programa "Svajingoji klasika" džiugins viešnia iš Ukrainos Bohdana Ravljuk, besibaigiant balandžiui klausytojai išgirs iš Anglijos sugrįžusios tautietės Gabrielės Bekerytės koncertą, o pirmąjį balandžio sekmadienį savo gerbėjus panerti į fortepijono muzikos pasaulį kvies žinomas pianistas Donaldas Račys.

Tikros istorijos

Intriguojančią programą "Tikros istorijos" Kauno valstybinės filharmonijos klausytojams dovanos Ričardo Šumilos diriguojamas instrumentininkų septetas. Atlikėjai pasakos du skirtingus laikmečius atspindinčias istorijas, susietas faustiškojo motyvo.

Visai šeimai skirtų sekmadienio popiečių metu klausytojai išgirs gausybę muzikinių pasakojimų, padėsiančių atrasti kelią į muzikos bei menų pasaulį.

Kaip teatro pjesė kurta Igorio Stravinskio "Kareivio istorija" pasakoja apie mainais už stebuklingą knygą velniui atiduotą smuiką. Kūrinys sunkiai priskiriamas konkrečiam žanrui – jis jungia džiazą, Vienos valsus, regtaimą, svyruoja nuo grįžimo prie muzikinės tradicijos iki visiško jos atmetimo. Šiuolaikinio amerikiečių kompozitoriaus, "Grammy" laureato Michaelio Daugherty kompozicija "Dead Elvis" kelia klausimą, ar legendinis dainininkas Elvis Presley pardavė savo autentišką pietietišką tapatybę mainais į rafinuotą įvaizdį, turtus ir šlovę?

Vokalinės-instrumentinės muzikos koncertuose išvysime jaunosios kartos atlikėjus ir jau patyrusius scenos meistrus. Gražiąsias operų arijas atliks sopranas Edita Biliūtė ir pianistas Sergejus Liachnovičius, nuostabiausios meilės spalvos skleisis mecosoprano Eglės Šidlauskaitės ir pianistės Paulės Gudinaitės koncerte, ekspresyviąją Richardo Strausso vokalinę kūrybą pristatys sopranas Viktorija Miškūnaitė ir pianistas Darius Mažintas.

Operų puslapius su pianistu Dainiumi Kepežinsku vartys jaunosios solistės Evelina Sakalauskaitė ir Julija Stankevičiūtė, apie nemarius žmonių jausmus pasakos sopranas Natalija Katilienė, norvegų baritonas Steinas Skjervoldas ir pianistė Eglė Perkumaitė.

Savitą požiūrio tašką į vokalinę muziką klausytojams atskleis dvi programos: mecosoprano Ritos Novikaitės ir gitaristo Sergejaus Krinicino "Music for a while" bei baritono Giedriaus Prunskaus ir akordeonininko Laimono Salijaus "BalsoDumplės.LT". Į teatralizuotą programą "Dieviškasis Mikelandželas" klausytojus pakvies tenoras Mindaugas Zimkus, pianistė P.Gudinaitė ir aktorė Daiva Škelevaitė, o vokiškosios lied ir lietuviškosios dainos paraleles atskleis iš Vokietijos atvykęs baritono Menno Kollerio bei pianistės Austėjos Valušytės duetas.

G.Abariaus atminimui

Kovo pabaigoje filharmonijos scenoje nuskambės koncertas "Gyvybės medis", skirtas prieš devynerius metus anapilin išėjusio Gintauto Abariaus atminimui. Saksofonininkas Tomas Botyrius, pianistai Motiejus ir Mykolas Bazarai bei mušamaisiais instrumentais grojantis A.Joffė kvies prisiminti vieną talentingiausių Lietuvos džiazo kompozitorių ir atlikėjų, kuriam šiemet būtų sukakę šešiasdešimt.

G.Abariaus, kaip atlikėjo, žvaigždė pradėjo kilti praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio pabaigoje. Jo koncertinės programos būdavo labai skirtingos, kuriamos čia ir dabar. Jam itin artimas muzikavimas tarsi pašnekesys, gyvai vykstantis dialogas, kuriame dalyvauja žmonių nuotaikos, akimirkos dvasinė būsena.

G.Abarius žinomas kaip nemarių dainų kompozitorius: daugelio atmintyje skamba "Mažyte mano", "Daiva", "Šaukiu aš tautą" ar atgimimo metais himnu virtusi "Dieve, laimink Lietuvą". Taip pat G.Abariaus talentas subtiliai atsiskleidė kuriant krikščioniškąją muziką. Viena žinomiausių jo giesmių – "Šventas Dievo Avinėli", taip pat nuolatos skamba jo "Džiazo mišios" chorui, solistams ir orkestrui bei daugelis kitų sakralių kūrinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių