Kauno regioniniame valstybės archyve saugomi dokumentiniai lobiai jau prieinami visuomenei

  • Teksto dydis:

Kauno regioninis valstybės archyvas 2021-uosius – Archyvų metus pasitinka su nauja virtualia edukacine erdve.

„Tikimės, kad sukūrėme galimybę Archyvo duris atverti plačiau – aktyviau dalinantis saugomais dokumentiniais lobiais“, – vylėsi Kauno regioninio valstybės archyvo atstovai.

Pasak jų, vienas tokių lobių – tarpukario Kauno miesto savivaldybės dokumentų fonde saugomi Skelbimų biuro dokumentai. 1935 m. balandžio 16 d. Kauno miesto savivaldybė pranešė Kauno miesto ir priemiesčių gyventojams, kad „...skelbimų lipinimo reikalas Kauno mieste yra perduotas koncesijos pamatais Kauno miesto Skelbimų biurui. Nuo šiol visi skelbimai mieste gali būti lipdomi tik Miesto Savivaldybės nustatytose vietose per Kauno Miesto Skelbimų Biurą“.

Įvairiems smulkiems pirkimo-pardavimo, darbo paieškos ir panašiems skelbimams bei pranešimams biuras kasdien išleisdavo bendrą skelbimų lapą, lipdomą ant visų Kauno miesto savivaldybės stulpų ir lentų. Tokių lapų skaičiius buvo padidintas penkis kartus, kad gyventojams būtų patogu ir pigu.

„Taip susiformavo šio biuro dokumentai, kurie ir liko Kauno miesto savivaldybės fonde kaip Skelbimų lipinimo biuro bylos. Aišku, ši paslauga buvo apmokestinama, todėl ant afišų ir skelbimų yra priklijuoti žyminiai ženklai. Ilgą laiką šios bylos ramiai gulėjo saugyklų lentynose. Kažkodėl į katalogą pateko tik viena byla, kuri buvo naudojama. Pradėjus ieškoti Valstybės atkūrimo Šimtmečiui naujų dokumentų, šios bylos buvo peržiūrėtos ir sumanyta surengti parodą, pavadintą „Žvilgsnis į laikinosios sostinės kultūrinį gyvenimą“. Joje buvo pristatyta maža dalelė šių dokumentų, kurie mums, archyvarams, tarsi naujas atradimas ir kartu džiaugsmas, kuriuo norėjome pasidalinti“, – pasakojo Kauno regioninio valstybės archyvo atstovai.

Jų teigimu, minėti dokumentai dėl savo būklės buvo sunkiai prieinami tiek visuomenei, tiek ir archyvarams, nes afišos ir skelbimai buvo spausdinami ant pačios prasčiausios kokybės laikraštinio popieriaus Skyrėsi tik reklaminių skelbimų popierius.

„Gavę dalinį Kultūros tarybos finansavimą, turėjome galimybę ištiesinti, suklijuoti, sutvirtinti ir galiausiai suskaitmeninti kultūrinį ir sportinį gyvenimą, žydų politinę veiklą, Lietuvos aviacijos, loterijos organizavimą, reklamą atspindinčias afišas ir skelbimus. Taip pat ir bendrų „Skelbimų lapų“ dokumentus. Šis skaitmeninis turinys bus lengvai visiems prieinamas naujoje virtualioje edukacinėje erdvėje – portale www.slaptazodis–archyvas.lt. Tikimės, kad tokiu būdu galėsime kokybiškiau pasiekti visuomenę ir suteikti jai geresnį priėjimą prie saugomo dokumentinio paveldo – įvairių Nacionalinio dokumentų fondo dokumentų skaitmeninių kopijų, eduacinių tekstų ir kitos informacijos, susijusios su Kauno regioninio valstybės archyvo veikla. Nors fiziškai lankytjams archyvo durys uždarytos, tačiau jau turime galimybę pakviesti lankytojus į virtualias, informatyvias ir kartais netikėtas pažintis“, – džiaugėsi Kauno regioninio valstybės archyvo atstovai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių