Kauno bigbendas dalyvavo muzikos ir meno festivalyje Torunėje

  • Teksto dydis:

Gegužės 1 – 21 d. viename seniausių Lenkijos miestų, Torunėje, vyksta kasmetinis muzikos ir meno festivalis "Probaltica". Gegužės 4 d. festivalyje koncertavo Kauno bigbendas (vyr. dirigentas Jievaras Jasinskis).

Šiemet šis festivalis jau 26-asis ir skirtas kelioms reikšmingoms datoms – 500-sioms metinėms, žyminčioms Žygimanto Senojo kariuomenės pergalę prieš kryžiuočių ordiną, valdžiusį Rytų Prūsiją ir žymaus lenkų kompozitoriaus Stanisławo Moniuszkos 200-sioms gimimo metinėms.

Muzikos ir meno festivalis "Probaltica" rengiamas nuo 1994 m. Anot festivalio organizatorių, nepaisant geografinio artumo Baltijos regiono šalių gyventojai nedaug žino apie savo kaimynus, todėl daugiau kaip prieš du dešimtmečius ir kilo idėja – festivalio dėka suartinti ne tik kaimynus, bet ir skirtingų sričių meną bei juos atstovaujančius menininkus. Tokius svarbiausius akcentus išskiria šio festivalio direktorius ir daugelio idėjų sumanytojas Henrykas Giza. Per 25-erius gyvavimo metus festivalis ne kartą įrodė, jog muzika yra universali kalba ir nepaisant verbalinės komunikacijos sunkumų, iš įvairių valstybių į festivalį susirenkantys muzikai puikiai susikalba kartu atlikdami muzikinius kūrinius, įgyvendina aktualias ir ilgalaikes bendrystės formas. Kasmetinis festivalis "Probaltica" yra ne kartą pelnęs aukštus Europos Komisijos įvertinimus kaip vienas geriausių europinės integracijos pavyzdžių mene ir kultūroje.

Šiemet festivalio maratonui skirta vienuolika renginių. Be šeimininkų – Lenkijos atlikėjų ir kompozitorių, jame vieši muzikai iš Suomijos, Švedijos, Lietuvos, Rusijos ir Baltarusijos. Festivalio programa itin įvairi – nuo vargonų muzikos, iki kamerinės muzikos iki simfoninės ir džiazo muzikos. Kiekvienais metais išskirtinį dėmesį festivalio organizatoriai skiria savo muzikos istorijos retrospektyvai, ją pateikiant aktualizuotai ir naujoje šviesoje. Todėl koncertuose pasklinda Torunės kompozitorių kūriniai, vyksta lenkų ir kitų šalių bei skirtingų laikmečių muzikiniai suartinimai. Šiame festivalyje itin dažnai skamba ir lenkų kompozitoriaus Stanisławo Moniuszkos kūriniai. Šiemet, minint kompozitoriaus gimimo 200 – sias gimimo metines, kompozitoriaus muzikos ar sąsajų su iškiliu lenkų muzikos autoriumi yra išties nemažai.

"Probaltica" festivalyje ne kartą skambėjo lietuvių autorių kūriniai, jame viešėjo Lietuvos kolektyvai ir solistai. Kauno bigbendas į muzikos ir meno festivalį "Probaltica" vyko su ypatinga "Jazz Fly" programa, kurioje skambėjo bigbendo aukso fondas. Tai – Bennio Carterio, Gordo Goodwino, Bobo Mintzerio, Philo Wilsono, Jievaro Jasinskio ir kt. autorių kompozicijos, kurias itin pagyvino meistriškai atliekami Kauno bigbendo muzikantų (saksofonininkų Tomo Razmaus, Klaudijaus Štuopinio ir Marijaus Permino, trimitininkų Audriaus Zalco, Arūno Kuzminsko, trombonininko Jievaro Jasinskio, būgnininko Lino Būdos, klavišininko Gedimino Strupinsko, gitaristo Lino Pečiūros) improvizacijos. Koncertas vyko atviroje erdvėje – unikalia viduramžių dvasia dvelkiančioje Torunės Turgaus aikštėje, kurioje nuolat telkiasi miesto gyventojai ir turistai. Dangus koncertui nebuvo itin palankus, bet subūrė tikruosius džiazo muzikos fanus. Iškart po Kauno bigbendo koncerto gotikinėje Šv. Jono bažnyčioje buvo galima pasiklausyti ir vargoninės muzikos, kurią atliko taip pat mūsų žemietis – vargonininkas Vidas Pinkevičius. Taigi – galima drąsiai teigti, kad Lietuvos muzikinis desantas šiame festivalyje yra įvairus ir visada laukiamas. Kad Kauno bigbendo pasirodymas buvo malonus atradimas festivalio rengėjams liudija ir šiltas direktoriaus Henryko Gizos ištartas pažadas koncertinės įstaigos "Kauno santaka" vadovui Vaidui Andriuškevičiui – būtinai susitikti su mūsų kolektyvu ir jo naujomis programomis netolimoje ateityje ir kuo labiau stiprinti Kauno ir Torunės, kaip miestų partnerių, kultūrinius ryšius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių