Kaune skambės Lietuvoje dar negirdėta muzika

  • Teksto dydis:

Trečiadienį Kaune drauge su dar trimis solistais ir Vytauto Didžiojo universiteto kameriniu orkestru koncertuos pasaulinio garso pianistas Alexander Paley. Dienraščių „The New York Times“ bei „Washington Post“ dėmesio nuolat sulaukiantį pianistą muzikologai dažnai vadina apsėstuoju.

Moldovos sostinėje Kišiniove gimęs A. Paley studijavo Maskvos konservatorijoje, vėliau išvyko į JAV. Pianistą nuolat kviečia kartu groti žymiausi Europos, Šiaurės ir Pietų Amerikos bei Kinijos orkestrai. Šiuo metu A. Paley jau žinomas ir kaip dirigentas – jis ne tik gestais vadovauja orkestrui koncerte tuo pat metu atlikdamas solinę partiją, bet jau yra pagarsėjęs ir kaip operos spektaklių dirigentas.

Solo partijas drauge su pianistu atliks dar trys muzikantai. Jo žmona, pianistė iš Taivano Pei-Wen Chen, greta solinių pasirodymų daug dirba ir operos teatruose, tarp kurių – ir žymusis „Metropolitan Opera“ teatras Niujorke. Kiti du solistai – iš Lietuvos: smuikininkas Raimondas Butvila, 18 metų dirbęs ir dėstęs Venesueloje, ir Andrius Radziukynas, vienas ryškiausių šalies fleitininkų, Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro fleitų grupės koncertmeisteris. Solistams pritars neseniai trečiąjį gimtadienį atšventęs VDU kamerinis orkestras, kurio nariai Alexanderio Paley atvykimą vadina vienu didžiausių įvykių savo veiklos istorijoje ir drauge Kauno mieste.

Koncerto rengėjai žada išskirtinę programą, pasiūlytą paties A. Paley – retai Lietuvoje atliekamus kamerinės muzikos šedevrus, sukurtus spalvingu muzikai metu – ištaigingo baroko ir griežto klasicizmo sandūroje.

„Šis koncertas yra didelė šventė ir iššūkis tiek klausytojams, tiek orkestro atlikėjams. Gali būti, kad kai kurie kūriniai dar nebuvo atlikti Lietuvoje – natas teko siųstis iš užsienio. O galimybė groti su tokio lygio atlikėju pasitaiko ne dažnai. Tai išskirtinis būdas tobulėti ir orkestrui, ir publikai“, džiaugiasi orkestro direktorė R. Bieliauskaitė.
Renginyje skambės Felikso Mendelsono-Bartoldy koncertas smuikui, fortepijonui ir kameriniam orkestrui d-moll, J. Haydno dvigubas koncertas smuikui, fortepijonui ir kameriniam orkestrui F-dur bei J. S. Bacho koncertas klavyrui, fleitai, smuikui ir kameriniam orkestrui a-moll.

Koncertas vyks vasario 4 dieną, trečiadienį, 19 val., Vytauto Didžiojo universiteto didžiojoje salėje (S. Daukanto g. 28, Kaunas). Bilietus platina bilietai.lt.


Šiame straipsnyje: muzikakoncertasrenginiai Kaune

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių