Kaune – paroda: keramikė apmąsto žmogaus invaziją į gamtą

Nacionalinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus Adelės ir Pauliaus Galaunių namuose-muziejuje Kaune buvo pristatyta keramikės Virginijos Užusenytės paroda "Pa-stebėjimai".

Parodos objektus jungia pagrindinė tema – dirbtinai modifikuoto augalo egzistencija. Kūriniai primena, kas gali atsitikti į gamtos planus agresyviai besikišant žmogui.

Keramikos objektai sukurti įdėmiai stebint gamtą – gilinantis į augalus ir sėklas. Menininkė domisi ne tiek gamtos formų grožiu, kiek giliaisiais gyvybiniais procesais, augalų vystymosi dinamika ir kaita.

Parodos kūriniai žavi ne tik savo formomis ir spalvomis, autorė juose meistriškai įkomponuoja ir kitas medžiagas. Kūrinys "Pakitusi-2" sukurtas ne tik iš molio, jo viduje – balionai. Ne viename iš kūrinių kartu su moliu panaudotas stiklas, kompozicijoje "Kažką jis man primena" – ir viela.

Pakitusi-2. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Pasak menotyrininkės dr. Rasos Žukienės, menininkės mintį apie kitimo procesus papildo grėsmingos objektų faktūros, žavingi glazūrų atspalviai, takūs skysto stiklo išsiliejimai, išgauti degimo krosnies karštyje.

Šiuolaikinės keramikos meną įdomų daro gebėjimas jungti idėją su technologijomis.

V.Užusienytės kūriniai paliečia aktualią temą ir priverčia kiekvieną susimąstyti, koks gali būti gamtos vaizdas ateityje ir toliau besikišant žmogui. "Kol kas tai – tik menininkės vizijos, ne tikrovė. Bet akivaizdu, kad V.Užusenytės kūriniuose slypi nerimastingas klausimas – kur link judame?" – sako R.Žukienė.

Susipažinus su parodos eksponatais, sustiprėja suvokimas, kad, jei žmogus stipriai kišis į natūralius gamtos procesus, – laukia nemalonūs padariniai. "V.Užusenytė pastebi jau kitokią realybę: mutavusio augalo sėkla sutrikdyta, apvalkalas jos nesaugo, irsta darna, būdinga gamtos pasauliui. Šiuose meniniuose objektuose gamtiškos formos šakojasi, riečiasi, dryksta, paviršiai šiaušiasi, nežadėdami jokios harmonijos", – apie kūrinius kalba dr. R.Žukienė.

Iškorijęs lukštas. / Justinos Lasauskaitės nuotr.

Anot menotyrininkės, autorė geba jungti idėją su technologijomis. "Šiuolaikinės keramikos meną įdomų daro gebėjimas jungti idėją su technologijomis. V.Užusenytės kūryboje abi šios dalys vienodai svarbios, abi įvaldytos", – akcentuoja menotyrininkė.

V.Užusenytė – kaunietė, Vilniaus dailės akademijos Keramikos katedros absolventė (1986), Lietuvos dailininkų sąjungos narė, įvairios paskirties meninės keramikos autorė, kūrusi skulptūrų, indų, interjero elementų, lauko keramiką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KOLEGA

KOLEGA portretas
LABAI GERI DARBAI ACIU
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių