Kaune atidaroma tarptautinė meno paroda pakvies į kelionę per Europą

Tris mėnesius įvairiose Kauno erdvėse gyventojai bus kviečiami išgirsti meno kūriniais pasakojamas bendruomenių istorijas, o specialus papildančios realybės gidas juos nukels į patyriminę kelionę po ateities Europą. Renginyje netruks gyvų pasirodymų, kūrybinių dirbtuvių ir edukacinių programų. Visa tai numatyta šį penktadienį prasidedančios tarptautinės šiuolaikinio meno parodos „Magic Carpets Landed“ programoje.

Iki ateinančių metų 2022 m. sausio 23-iosios Kaune vyksianti šiuolaikinio meno paroda – baigiamasis ketverius metus trukusio „Kūrybiškos Europos“ platformos projekto „Stebuklingi kilimai“ („MagicBenedetta Carpi de Resmini. Martynos Stasiulionytės nuotr. Carpets“) renginys ir vienas pagrindinių vizualiojo meno įvykių, pradedančių „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“ programą.

Pasak „Kaunas 2022“ atstovės Indrės Sekevičienės, parodai atrinkti 57-ių Lietuvos ir užsienio menininkų kartu su vietos bendruomenėmis sukurti kūrybiniai projektai įkurdinami Nacionalinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio dailės muziejaus Kauno paveikslų galerijoje, Geležinkelio stotyje, Laisvės alėjoje ir kitose miesto erdvėse. Pasitelkus įvairias meno formas: tekstilę, fotografiją, instaliacijas ir performansus, bus siekiama atvaizduoti tarpusavio santykių su „kitu“ kūrimo procesą, parodyti kūrybinio bendrumo svarbą ir sukurti unikalias patirtis lankytojams.

Parodos kuratorės Benedettos Carpi de Resmini teigimu, renginio koncepcija, įkvėpta „Tūkstančio ir vienos nakties“ pasakų simbolikos, ne tik suteikia galimybę kylantiems menininkams pristatyti savo idėjas, atkreipti dėmesį į globalias problemas per šiuolaikinio meno prizmę, bet ir pripažįsta vietos bendruomenių indėlį į kūrybos procesus.

„Tai – ne tik meno kūrinių pristatymas, bet ir kūrybinis procesas, kurio pagrindinė idėja susijusi su transformacija. „Stebuklingi kilimai“ žiūrovams prabils apie šiuolaikinę visuomenę, kaip biologiškai kintantį organizmą. Meno kūriniai pasakos istorijas apie ribas ir laisvę, taršą ir ekosistemą, pasakas ir socialinę istoriją, lytis ir seksualumą“, – aiškino profesorė, menotyrininkė, Romoje įsikūrusio „Latitudo Art Projects“ meno vadovė B. Carpi de Resmini.

„Kaunas 2022“ pranešime pabrėžiama, kad parodos atidarymo savaitgalio programa – gausi skirtingų meninių išraiškų, susijungiančių į garso, vaizdo, erdvės ir virtualios realybės sintezę. Penktadienį Kauno geležinkelio stotyje Johnas Cascone (Jungtinė Karalystė) pakvies lankytojus į išskirtinį istorijų pasakojimo ir judesio performansą su „Žalgiris-2“ krepšinio komanda, Kauno paveikslų galerijoje Matthiaso Krinzingerio (Austrija) kuruojama interaktyvi stalo futbolo instaliacija mes iššūkį pergalės sampratai, o menininkė Jaryna Šumska (Ukraina) pristatys savo garso instaliaciją „Terra Matter“, įkvėptą Romoje esančio Corviale pastato istorijų.

Šeštadienį „Žalgirio arenoje“ projekto „Stebuklingi kilimai“ partneriai kviečia į kultūros simpoziumą „Kūrybiškumas viešose erdvėse“, kuriame bus tyrinėjamos skirtingos auditorijų įtraukimo per meną ir kultūros veiklas viešosiose erdvėse praktikos. Tą pačią dieną architektūros agentūra „0101 Agency“ (Prancūzija) atvers kūrybines dirbtuves, skatinančias naujai pažvelgti į ekspozicines erdves, o sekmadienį menininkė Aistė Jančiūtė (Lietuva) lankytojus įtrauks į interaktyvią patyriminę ekskursiją.

Organizatoriai parodos lankytojus kvies ir pasivaikščioti po miestą, – nuo Kauno geležinkelio stoties iki Paveikslų galerijos nusitęsiantis maršrutas sustos skirtingose stotelėse, Kelionėje po šiuolaikinio meno pasaulį visus lydės specialiai parodai sukurtas papildytos realybės gidas, kuriam istoriją parašė lietuvių dramaturgas Justas Tertelis. Gidas padės lankytojams pasinerti į XVII a. vykstančią pagrindinių veikėjų, Eglės ir Doron, kelionę per 15 Europos šalių bei susipažinti su nauja, „Erab“ – Europos be geografinių ar ideologinių sienų, vizija.

Parodą Kaune organizuoja Kauno bienalė. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Europos Sąjungos „Kūrybiškos Europos“ programa. Parodos partneris – projektas „Kaunas ir Kauno rajonas – Europos kultūros sostinė 2022“, – teigia rengėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių