Kalėdinio Blukio deginimas – geriausias būdas atsikratyti susikaupusių negerovių

  • Teksto dydis:

Kai jau visi kalėdiniai stalai bus nurinkti, o dovanos – išpakuotos ir jau nekantriai lauksime įžengimo į Naujuosius metus, kviečiame atvykti į Lietuvos liaudies buities muziejų. Ketvirtąją šv. Kalėdų dieną, gruodžio 28 d. 12 val. čia vyks Kalėdinio Blukio deginimas – unikali proga deramai atsikratyti visų per metus prisikaupusių negerovių, kalčių, pykčių bei pasitikti Naujuosius su šviesa ir gausa.

 

Pagal senuosius lietuviškus papročius, Blukis (masyvi kaladė ar kelmas) – Kalėdų šventės ženklas. Vienas žmogus jo niekaip nepajudintų, tad jo vilkimas suburia visą bendruomenę linksmam ritualui.

Tikėta, kad lazda trinktelint per Blukį, galima jam perduoti visas kaltes, negeroves ir pykčius, o jį sudeginus, sudega ir visos blogybės, išlaisvinama šviesa ir gausa. Šventės pradžioje, blukvilkiai užners virves ant storos medinės kaladės ir vilks per visą Žemaitijos kaimą, užsukdami į sodybų kiemus, spėdami būsimos žiemos orus, sveikindami šeimininkus, dainuodami, šokinėdami ir krėsdami pokštus, o tuo tarpu visi renginio dalyviai galės lazdomis trankyti Blukį. Aplankę kaimynus, dalyviai galės iškilmingai sukurti laužą ir sudeginti Blukį su visomis jame besislepiančiomis negerovėmis. Laukia dainos, šokiai, vaišės ir, jei gamta leis, visos žiemiškos pramogos.

Žmonės raginami atvykti į Kalėdinio Blukio deginimą ir atsikratyti per metus susikaupusių negerovių.

Renginio pradžia – gruodžio 28 d. (šeštadienį) 12 val. Žemaitijos kaime. Daugiau informacijos čia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagonis

Pagonis portretas
Puikus dvasios apsišvarinimo ritualas! Pabuvimas gamtoje Rumšiškių muziejaus aplinkoje, šokiai prie laužo, karšta arbata tikrai nuteiks linksmai. Kas dar niekada nebuvote, atvykite, nepasigailėsit ir sekančius gerus metus apturėsit!

Ui

Ui portretas
Koks dar deginimas gali būt?!? Laužus kūrent visur uždrausta, baudos didžiausios, o čia matai blukius degins... Aš prieš! Jei negalima, tai negalima visiems (ir sausio 13 negalima), o jei kažkam galima, tai ir aš noriu!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių