Japonai Sugiharos namų muziejui Kaune paaukojo daugiau kaip 84 tūkst. eurų

Dėl antros koronaviruso bangos įvesto karantino uždarius japonams ypač svarbų Sugiharos muziejų Kaune, įvairios Japonijos organizacijos bei privatūs asmenys surinko Sugiharos muziejui paramą, linkėdami toliau sėkmingai gyvuoti.

Tarp prisidėjusiųjų buvo ir penktokas, apie C. Sugiharą sužinojęs pamokų metu ir aukojęs iš savo kišenpinigių.

Ypač įspūdinga parama – 70 tūkst. eurų pasiekė iš Gifu prefektūros, Yaotsu miestelio bei Lietuvos garbės konsulato Gifu prefektūroje ir tapo svarbiu indėliu tęsiant Sugiharos muziejaus veiklą.

Šis sutelktinis finansavimas buvo organizuojamas „Kauno Sugiharos muziejaus išsaugojimo grupės“, į kurią susibūrė Japonijos turizmo agentūros „Eurasia Travel Co.Ltd“. darbuotojai – savanoriai kartu su Sugiharos fondu „Diplomatai už gyvybę“.

Iniciatyvos organizatoriai, kaip kelionės vadovai, daug kartų lankėsi Sugiharos muziejuje Kaune kartu su japonų turistais. Jie buvo giliai sujaudinti C. Sugiharos humanistinio poelgio bei dvasios.

Muziejuje pasakojama apie žydų genocido istoriją, C. Sugiharos kančią, humanizmą bei toleranciją. Japonai kelionės vadovai, iš arčiau pažindami ir tiesiogiai matydami tokį svarbų Sugiharos muziejaus vaidmenį, suprato, kad būtina padėti Sugiharos muziejui, saugančiam C.Sugiharos nuopelnus.

Iš 1164 japonų aukotojų 70 proc. buvo lankęsi Sugiharos namuose, o 30 proc. niekada nėra buvę Lietuvoje. Tarp jų buvo ir tokių, kurie per šią paramos akciją pirmą kartą sužinojo apie Sugiharos namų egzistavimą Lietuvoje, taip pat buvo žmonių, kilusių iš tos pačios Gifu prefektūros, kaip ir Chiune Sugihara.

Japonijos ambadaos Lietuvoje teigimu, tai yra stipraus Japonijos žmonių noro įrodymas, kad Sugiharos muziejus veiktų ir skleistų C.Sugiharos žygdarbio dvasią būtent Kaune.

Šią paramą planuojama pervesti Sugiharos fondui „Diplomatai už gyvybę“ gruodžio mėnesį, kad ji būtų naudojama muziejaus veiklai išlaikyti.

Japonijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Shiro Yamasaki visų prisidėjusiųjų japonų vardu gruodžio 15 d. planuoja perduoti Sugiharos muziejui paramos aprašymą.

Labai simboliška, kad Japonijos žmonių linkėjimai bus perduoti Sugiharos muziejui būtent šiais 2020-aisiais, Sugiharos metais Lietuvoje, kai yra minima C. Sugiharos „Gyvybės vizų“ išdavimo 80 metų sukaktis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauniete

Kauniete portretas
O kodel geda ?

Jonis

Jonis portretas
Gėda Lietuvos valdžiai
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių