Fotografijose – kitoks požiūris į moterų senatvę

Motinos dienos proga fotostudijoje "No name" atidarytos parodos "Grožis amžiaus neturi" iniciatorės siekia pakeisti visuomenės požiūrį į moterų senatvę Lietuvoje ir įrodyti, kad senstame tik tada, kai prarandame norą gyventi.

Patirtis senelių namuose

Parodoje pristatytos brandaus amžiaus moterų nuotraukos. Tai neseniai pasibaigusio socialinio-estetinio projekto, kurį įgyvendino darni grožio specialistų komanda, rezultatas. Projekto idėjos autorė – kirpėja Ieva Malukienė.

"Anksčiau dirbau Klaipėdoje, Palangoje ir dažnai užsukdavau pagražinti senelių namuose gyvenančių močiučių. Iš pradžių jos priešindavosi, sakydavo "nereikia, nenoriu, juk tuoj mirsiu", o po kelių mėnesių jau pačios manęs ieškojo – prašė paslaugos ir patarimo, ką daryti, kad atrodytų gražiau. Stebint akivaizdžius jų išvaizdos ir asmenybės pokyčius gimė šio projekto idėja. Kiek nedaug reikia: stilingai apkirpti plaukai, gražus sušukavimas, ryškesnis lūpdažis, rausvesni skruostai – ir nuobodi, niekam neįdomi senolė persikūnija į žvitrią, elegantišką, savimi pasitikinčią damą", – pasakoja apie metamorfozes I.Malukienė.

Deja, tuomet Ieva nerado, kas palaikytų jos sumanymą, bet kai prieš metus grįžusi į Kauną mintimis pasidalijo su kolegėmis, iš karto susibūrė darni bendraminčių kompanija ir užvirė įtemptas darbas.

Drąsiai keitė įvaizdį

Norinčios dalyvauti projekte moterys buvo kviečiamos registruotis, pagrindinė sąlyga – jos turėjo būti vyresnio nei 60 metų amžiaus. Iš pradžių planuota atrinkti dešimt dalyvių, bet pasiryžusių pokyčiams atsirado ne tiek jau ir daug – penkiolika, tad buvo nuspręsta išplėsti projekto dalyvių gretas. Jauniausiai iš jų – 61-i, vyriausiai – 83-eji.

Projekto iniciatorėms labai imponavo dar ir tai, kad visos moterys – skirtingų tipų, todėl kiekvienu atveju sprendimas turėjo būti labai individualus. Tai kurstė grožio specialisčių fantaziją, tikrino jų profesionalumą ir skatino tobulėti. Jos nutarė ne tik stilingai sušukuoti kiekvieną projekto dalyvę, padaryti makiažą, bet ir sukurti naują – vientisą ir išbaigtą įvaizdį. Pastangų rezultatai įamžinti fotosesijos nuotraukose.

"Kiekvienai dalyvei iš anksto paruošėme naujo įvaizdžio pasiūlymą, kurį pristatėme ir kartu aptarėme. Ne visos moterys iš karto sutiko su būsimais pokyčiais, todėl daug bendravome, kartu ieškojome kompromiso, koregavome planus", – pasakoja pašnekovė.

Įgijo daugiau pasitikėjimo

Socialinio-estetinio projekto tikslas – ne paslėpti amžių po grimo sluoksniu, o akivaizdžiai pademonstruoti, kad stilius ir grožis su amžiumi nesusiję.

"Bet kokio amžiaus žmogus gali būti ir jaunatviškas, ir gražus. Kaip tik todėl atsisakėme tradicinės tokio tipo parodų traktuotės dėti nuotraukas prieš ir po pokyčių", – pastebi idėjos autorė I.Malukienė.

Ne visos moterys iš karto sutiko su būsimais pokyčiais, todėl daug bendravome, kartu ieškojome kompromiso, koregavome planus.

Su kai kuriomis projekto dalyvėmis dar ir dabar ryšius palaikanti kirpėja pasakoja, kad moterys buvo sužavėtos ir stebėjosi, kaip nedideli išvaizdos pokyčiai susiję su vidine būsena, lemia nuotaiką, emocijas. Dalyvės rado drąsos peržengti nuo seno nusistovėjusias nuostatas ir įpročius, pradėjo savimi labiau pasitikėti, o pajutusios vidinių jėgų antplūdį tapo linksmesnės, komunikabilesnės, fiziškai aktyvesnės.

Svarbus vidinis nusiteikimas

"Teko viešėti Italijos pietuose. Ten gyvena labai daug senų žmonių. Jie linksmi, aktyvūs, vakarais kavinėse gurkšnoja kavą, gyvai bendrauja. Žinoma, užsienio senjorų gyvenimo sąlygų su tomis, kokios yra Lietuvoje, lyginti negalima, tačiau juk labai daug kas priklauso ir nuo žmogaus vidinio nusiteikimo. Sovietmečio kartos žmonės itin kompleksuoti, įsibaiminę, atsargūs, tačiau manau, kad jiems taip pat svarbi vidinė laisvė – galimybė išreikšti save, būti ne tik fiziškai aktyviems, bet ir aktyviai dalyvauti visuomeniniame gyvenime. Jie turi sukaupę turtingą gyvenimo patirtį ir ją galėtų perduoti augančioms kartoms, deja, visuomenės dėmesys sukoncentruotas į jaunimą: jis – ateitis, o pagyvenę žmonės – vieniši, pasiligoję, uždari, sunkiai sukalbami – nurašyti, neįdomūs", – dalijasi mintimis projekto sumanytoja.

I.Malukienė atkreipia dėmesį, kad visose  gyvenimo srityse akcentuojama jaunystė. "Mes nepastebime, koks gražus senas žmogus, koks išmintingas. Pagal įrašą pase negalima spręsti apie žmogaus amžių – jis priklauso nuo vidinės būsenos, o ji tiesiogiai susijusi su išvaizda", – taikliai pastebi grožio specialistė.

Ji sako, kad moteris nurašyti save anksčiau laiko dažnai paskatina aplinka – vyro, vaikų, draugų, kaimynų nuostatos ir sustabarėjęs požiūris: "Argi gražu tokių metų išsidirbėti?.."

Ieško savanorių

Visuomeninio-estetinio projekto organizatorės supranta, kad viena akcija giliai visuomenėje šaknis įleidusio stereotipo apie senatvę nepakeis, tad rankų nuleisti neketina: jos jau sukūrė specialią feisbuko paskyrą, ieško savanorių grožio ir stiliaus specialistų, kurie norėtų prisijungti prie komandos.

Grožio meistrai ketina ir toliau lankytis senelių namuose, gražinti senoles, todėl nekantriai laukia kvietimų iš vyresnio amžiaus moterų bendruomenių ar jas jungiančių organizacijų.

"Susitikimų metu ne tik papasakosime apie projektą ir pristatysime fotografijų parodą "Grožis amžiaus neturi", bet ir rengsime viešas įvaizdžio pokyčių sesijas. Taip pat planuojame mokyti metodų, kurie padėtų šioms moterims išlaisvinti savo vidines galias", – dalijasi planais I.Malukienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

70 metis pensininkas.

70 metis pensininkas. portretas
Nuosirdi uzuojauta, neduok dieve, ar dar kas gali buti ziauriau be namu, senatve leisti seneliu prieglaudoje

nora

nora portretas
Šaunuolės sėkmės Jums , tegul geri darbai Jums sugrįžta sekme ir palaima . Tai puikus moteriško solidarumo pavyzdys

Anonimas

Anonimas portretas
Bravo merginoms!!! Kuo nuoširdžiausi aplodismentai.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių