Kauno scenos menų kūrėjai pagerbti tradiciniais apdovanojimais

Kauno meno pasaulyje – premijų metas. Kauno taryba vakar bendru sutarimu pritarė, kad miesto kultūros premijos šiemet būtų skiriamos keturiems menininkams ir asociacijai. Išvakarėse apdovanojimus atsiėmė miesto teatralai.

Skirtos premijos

Kauno miesto kultūros premijos, tarybos sprendimu, skiriamos aktoriui Sauliui Bagaliūnui, solistei Gabrielei Bukinei, rašytojui Gediminui Jankui, dirigentui Jonui Janulevičiui ir tarptautinei meno kūrėjų asociacijai „Freimas“.

S. Bagaliūnas, Kauno valstybinio lėlių teatro (KVLT) siūlymu, apdovanojamas už ilgametę, aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą Kauno mieste.

Jaunoji menininkė G. Bukinė, Kauno valstybinio muzikinio teatro (KVMT) siūlymu, apdovanojama už dvejų pastarųjų metų veiklą.

Regimanto Zakšensko nuotr. 

G. Jankų, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus teikimu, siūloma apdovanoti už ilgametę, aktyvią ir reikšmingą kultūrinę veiklą Kauno mieste.

KVMT vyr. dirigentas J. Janulevičius, pripažintas Įsimintiniausiu praėjusių metų Kauno menininku, Kauno menininkų namų siūlymu, apdovanojamas už praėjusių metų sėkmingą kūrybinę ir meninę veiklą, aktyvų dalyvavimą profesionaliame kultūros lauke.

Asociacija „Freimas“ apdovanojama už įsimintiniausią praėjusių metų Kauno kultūros iniciatyvą – festivalį „Audra“. Šią kandidatūrą taip pat teikė Kauno menininkų namai.

Vienos premijos dydis siekia 3 tūkst. eurų.

„Fortūnų“ lietus

Kovo 27-ąją minimą Tarptautinę teatro dieną Kauno teatralams tradiciškai išdalytos „Fortūnos“. 1996 m. įsteigtu apdovanojimu pagerbiami pasibaigusiais metais ryškiausius vaidmenis, teatro vizualinius ar garso sprendimus miesto scenose sukūrę menininkai.

Ryškiausius praėjusių metų teatro profesionalus rinko speciali komisija: teatrologės Miglė Munderzbakaitė ir  Deimantė Dementavičiūtė-Stankuvienė, architektas profesorius Jonas Audėjaitis, muzikologė Gražina Dainauskienė, rašytojas ir teatro kritikas Gediminas Jankus, garso režisierius ir muzikos technologijų specialistas Vytautas Kederys ir choreografė Goda Puleikytė.

Regimanto Zakšensko nuotr. 

Miesto meras, sveikindamas teatralus, vadino juos istorijų, kurias nešiojasi kiekvienas žmogus, kūrėjais, suteikiančiais joms naujų spalvų, emocijų. „Mūsų miestas – turtingas ir gali didžiuotis puikia kultūros žmonių bendruomene. Teatras yra tvirtas pagrindas jai augti ir klestėti. Tegul jus scenoje lydi audringi publikos plojimai, o užkulisiuose – pelnytas pripažinimas. Kiekvienas esate to vertas“, – sakė Visvaldas Matijošaitis.

Dvi „Fortūnos“ statulėlės šiemet iškeliavo į KVMT solisčių namus. Įvertinimas skirtas Marijai Arutiunovai, sukūrusiai išskirtinį Elizabet vaidmenį miuzikle „Elizabeth“, ir Linos vaidmenį roko operoje „1972“. Ne vieną prestižinį apdovanojimą pelniusi mesocopranas Gitana Pečkytė įvertinta už Abigailės vaidmenį Giuseppe’ės Verdi operoje „Nabukas“.

„Fortūna“ iškeliavo į Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) spektaklio „Dorianas“ (rež. Robertas Wilsonas) kūrėjų rankas. Neliko nepastebėti ir KVLT menininkai: apdovanota spektaklio „Nykstantys žmogeliukai“ (rež. Agnė Sunklodaitė) kūrybinė grupė.

„Fortūnų“ statulėlės įteiktos šokio spektaklio „Pakankamas atstumas“ kūrybinei grupei – VšĮ „Nuepiko“, šokio spektaklio „(M)eilės (m)eilėse“ kūrėjams skirta statulėlė atiteko režisierei, šokio teatro „Aura“ įkūrėjai ir meno vadovei choreografei Birutei Letukaitei ir jos grupei.

Padėkos „Fortūna“ už ilgametį ir svarų indėlį į Kauno ir Lietuvos scenos meną skirta šviesų dailininkui Vladimirui Šerstabojevui.

Drauge su „Fortūnų“ trofėjais laureatams įteiktos ir 1 000 eurų premijos.

Diplomais įvertinti: solistas Rokas Laureckis – už Lukenio vaidmenį miuzikle „Elizabet“, choreografė Indrė Puišytė Šidlauskienė – už šokių spektaklių „Ribos“ ir „Pakopa po pakopos“ režisūrą (šokio grupė VšĮ „Ulna“), spektaklio „Good Girls“ (rež. Larisa Faber, Kauno kamerinis teatras) kūrybinė grupė, režisierius Rokas Lažaunykas – už spektaklio „Aš – žvėris“ režisūrą ir Hilde Brinchmann – už spektaklio „Babelio bokštas“ režisūrą.

Regimanto Zakšensko nuotr. 

Kauniečių auksas

Kauniečių pavardės šiemet skambėjo ir „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimo ceremonijoje.

Sekmadienį Lietuvos nacionaliniame dramos teatre vykusioje šventėje padėka už viso gyvenimo darbus įteikta režisieriui Gyčiui Bernardui Padegimui „už gyvą teatro istorijos ir dabarties jungtį kūrybinėje ir pedagoginėje veikloje“.

„Auksinis scenos kryžius“ kaip geriausiam aktoriui skirtas Mantui Zemleckui už vaidmenį NKDT spektaklyje „Dorianas“.

„Auksinių scenos kryžių“ šventėje Metų aktore paskelbta Digna Kulionytė už vaidmenis „Žuvėdroje“ ir „Lost Lost Lost“.

Geriausiu 2022 m. dramaturgu paskelbtas Mindaugas Nastaravičius, apdovanotas už pjeses „Miškelis“ ir „Jauno žmogaus memuarai“. Pagal pastarąją pjesę Valstybiniame jaunimo teatre spektaklį pastačiusi Eglė Švedkauskaitė tapo geriausia 2022 m. režisiere.

Geriausiu aktorių ansambliu pripažinti Juozo Miltinio dramos teatro spektaklio „Laukys“ kūrėjai.

Geriausiu jaunuoju menininku pripažintas aktorius Mantas Bendžius už Berniuko vaidmenį spektaklyje „Pirk dramblį“.

Metų soliste tapo Gunta Gelgotė už Julijos vaidmenį operoje „Lokys“.

Geriausiu šokėju paskelbtas Jeronimas Krivickas, sukūręs vaidmenis spektakliuose „Dievo avinėlis“, „Infra“ ir „Orfėjas, Euridikė“. Metų choreografe tapo Agnija Šeiko (spektaklis „Indigo. Das Schliemann Project“).

Geriausiu teatro kompozitoriumi pripažintas Mantvydas Leonas Pranulis (muzika spektakliui „Sala, kurios nėra“). Už geriausią scenografiją ir kostiumų dizainą apdovanotos Sigita Šimkūnaitė ir Sandra Straukaitė („Edžio pabaiga“ ir „Indigo. Das Schliemann Project“), už videografiją ir šviesų dizainą – Andrius Stasiulis („Indigo. Das Schliemann Project“ ir „Dona Kichotė“).

Didžiausią socialinį rezonansą sukėlusiu spektakliu pripažintas spektaklis „Nemiga“.

Boriso Dauguviečio auskaras už naujų sceninės išraiškos formų paieškas įteiktas „Operomanijos“ prodiuserei Anai Ablamonovai.

Geriausias spektaklis vaikams ir jaunimui – „Tunelis“ (Klaipėdos lėlių teatras, Liublianos lėlių teatras), objektų ir lėlių spektaklis – Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis „Apie pasaulį“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

:D

:D portretas
puikios statulėlės. Čia pajuokavo ar mylimas meras pagal savo skonį užsakė? :D

Kauniečiui

Kauniečiui portretas
Apdovanojimai už 2022 metus, o "Kudlius ir miško broliai" pastatytas anksčiau :)

o

o portretas
kur juozapaitis dingo ? ir kodel su tokiu balsu jis parsidave saikai kai meruns vazineja visur kvieciamas kodel tokia 2prasmybe ???===
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių