Festivalyje „Kaunas Jazz“ – džiazą širdžiai ir kojoms grojantys „Four80East“

  • Teksto dydis:

Festivalis „Kaunas Jazz“ skelbia dar vieną savo jubiliejinio sezono koncertą. 2020-ųjų balandžio 24-ąją VDU Didžiojoje salėje Kaune pagrindine festivalio scena dalinsis Kanados ir Lietuvos džiazo žvaigždės – grupė „Four80East” ir Artūro Anusausko trio.

30 kartą vyksiantis festivalis „Kaunas Jazz“ prisiviliojo dvi ryškias užsienio žvaigždes. Balandžio 14-ąją Kauno „Žalgirio“ arenoje su Kauno miesto simfoniniu orkestru dainuos JAV vokalistas Gregory Porteris, o balandžio 25-ąją VDU salėje – viena ryškiausių šių dienų džiazo dainininkių pasaulyje, šįmet ir pernai „Grammy“ statulėlę už geriausią džiazo albumą pelniusi Cecile McLorin Salvant. Pastarajame koncerte pasirodys ir Lietuvos džiazo grandas, saksofonininkas Petras Vyšniauskas su Kauno bigbendu.

Šiandien prie jų jungiasi melomanams daugiau nei du dešimtmečius gerai žinomas duetas iš Kanados „Four80East“, meistriškai laviruojantis tarp džiazo, soulo, popmuzikos, ritmenbliuzo, gyvų ir elektroninių garsų.

Kanadoje ne vieną muzikos apdovanojimą pelniusi grupė „Four80East“– tai patyrę muzikantai ir prodiuseriai Robas DeBoeras ir Tony Grace'as, pasižymėję ne viename muzikos žanre.

Perkusininkas Tony ir gitara bei klavišiniais instrumentais grojantis Robas dar 1990-aisiais įkūrė įrašų leidyklą „Boomtang“, kurioje kūrė, prodiusavo ir leido hitus, skirtus klubų šokių aikštelėms.

Pavadinimu „The Boomtang Boys“ jie išleido ne vieną sėkmingą elektroninės šokių muzikos įrašą, dirbo su gerai žinomais vokalistais, kūrė (ir tebekuria) muziką filmams bei televizijos laidoms.

1997-aisiais Robas ir Tony pasauliui pristatė naują savo „kūdikį“ – studijinį muzikos projektą „Four80East“, kurio debiutinis albumas, pavadintas tiesiog „The Album“, pelnė nemenką kritikų susidomėjimą.

JAV išpopuliarėjus kūriniui „Eastside“, apie „Four80East“ pradėta kalbėti kaip apie grupę, suteikusią naują impulsą melodingo džiazo scenai.

Nors patys atlikėjai, tiesa, nemėgsta savęs priskirti vienam žanrui ar džiazo krypčiai, jau pirmajame „Four80East“ albume skambėjo garsai, artimi tuo metu išpopuliarėjusiems „nu jazz“ ir „lounge“ muzikos žanrams. Kitaip tariant, efektingas džiazo ir elektroninės muzikos derinys, padedantis sukurti itin svajingą atmosferą.

Vis dėlto turėjo prabėgti dar dešimtmetis, kol šie bičiuliai nusprendė savo idėją paversti gyvai koncertuojančia grupe. Tačiau, kai jau prisiruošė tai padaryti, jų niekas nebesustabdys.

Nuo 2007-ųjų „Four80East“ nuolat keliauja po pasaulio džiazo klubus ir festivalius, drąsiai derina džiazą, popmuziką, fanką, ritmenbliuzą ir kitus žanrus, scenoje pakviesdami prisijungti būrį kolegų, pasitelkdami improvizaciją ir panaudodami egzotiškai skambančius ritmus.

Grupės įrašuose – daug garso efektų ir įrašytų aplinkos garsų, o koncertuose Tony ir Robas sukuria atmosferą, kuri žiūrovus tiesiog įelektrina. Galime spėti, kad šiame koncerte netrūks akimirkų, kai norėsis pakilti nuo kėdžių ir judėti – ir dėl to ši grupė tikrai nesupyks.

Spalvingą ir įdomų „Four80East“ muzikos audinį kurti padeda ir gausi bei įvairi grupės narių sukurta patirtis. Džiazo pasaulyje retai sutiksi grupę, kurios muzikantai yra ir prodiusavę metalo įrašus, ir įrašę kūrinį su klubinės muzikos dievaite CeCe Peniston, ir net rašę dainas aštuntojo dešimtmečio popžvaigždei Melissai Manchester.

Ir ramiai perklausai per ausines, ir šokiams tinkamą džiazą kuriantys „Four80East“ į Kauną atvyksta pirmą sykį – o juos čia pasitiks ne mažiau talentingi lietuviai.

Pirmojoje koncerto VDU Didžiojoje salėje dalyje pasirodys A. Anusausko trio. Vienas ryškiausių Lietuvos džiazo pianistų ir kompozitorių, ne sykį koncertavęs „Kaunas Jazz“ scenoje, šįkart atliks savo autorinius kūrinius. Kartu su juo gros gerai žinomi jaunesnės kartos džiazo muzikantai – būgnininkas Darius Rudis ir kontrabosininkas Vytis Nivinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Popsas užkniso juodai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių