100-ųjų gimimo metinių proga Pažaislio liepų alėjoje nuskambėjo dedikacija poetui V. Mačerniui

Ramų ketvirtadienio vakarą Pažaislio vienuolyno teritoriją užliejo V. Mačernio poezija ir švelnūs muzikos garsai. Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, aktorius Vladas Bagdonas kartu su aktoriumi Giedriumi Arbačiausku ir atlikėja Živile Mackevičiūte susirinkusius poezijos mėgėjus džiugino ne tik prasmingomis eilėmis, bet ir jautria muzika.

Prieš 100 metų gimęs V. Mačernis lietuvių literatūroje pasižymi egzistencialistine pasaulėjauta, intelektualia kūryba bei magišku poezijos scenovaizdžiu. Nors poeto gyvenimas baigėsi netrukus jam išties prasidėjus (V. Mačernis žuvo būdamas 24 metų), tai nesutrukdė jam tapti vienu reikšmingiausių savo kartos poetų.

Eilėraščių ciklas „Vizijos“ – bene vertingiausia autoriaus kūrybos dalis. „Vizijose“ aprėpiama asmeninė poeto istorija ir mistinė bendruomenės dvasia, susiejami vaikystės įspūdžiai, kilę iš atidaus aplinkos stebėjimo, ir namų erdvėje užkoduotos konservatyviosios, epochų sumaištyje padedančios išlikti vertybės. Šį poetinį ciklą publikai skaitė aktorius V. Bagdonas.

Poezija skatina susimąstyti

Renginio dalyviai išgirdo visą „Vizijų“ ciklą, kurį sudaro įžanga, septynios vizijos bei pabaiga. „Labiausiai mane žavi V. Mačernio filosofija. Nuostabu, kad tokio jauno amžiaus poetas stebuklingai sugebėjo atskleisti savo talentą. Man artimiausia šeštoji vizija, kurioje poetą sapnuose aplanko senolė iš jo vaikystės“, – taip apie autoriaus kūrybą po koncerto kalbėjo skaitovas V. Bagdonas.

„Pats daug poezija nesidomiu, tad man V. Mačernio kūryba menkai pažįstama. Pirmą kartą gyvai girdėjau šias eiles, tačiau manyje jos liks ilgai. Kai sumažės žmonių srautas, planuoju įsigyti poezijos skaitymo muzikinę plokštelę. Džiaugiuosi, kad atėjau palaikyti žmonai kompaniją, ji gerai praleido laiką, o aš išgirdau naujų kūrinių“, – savo mintimis iškart po renginio dalijosi kaunietis Steponas.

Į Pažaislio liepų alėją susirinkusių poezijos mėgėjų kontingentas labai įvairus. Nors didžiąją dalį klausytojų sudarė vyresnio amžiaus žmonės, pasitaikė ir moksleivių. Abiturientė Aušra teigė, kad „V. Mačernis patinka beveik visiems, kurie išties pasigilina į jo kūrybą. Jo darbai perteikia emocijas, kurias gali tik suprasti, jų neįmanoma apibūdinti žodžiu. Myliu šį poetą, nes jo eilės mane labai suartina su mano vidiniais išgyvenimais, svarstymais, nerimu.“

Dainuojamoji poezija

Viso renginio metu nuskambėjo devyni dainuojamosios poezijos kūriniai. Pastarieji publikai leido išgirsti ir kitą V. Mačernio kūrybos ciklą – „Sonetus“. Muzikos bei žodžių lyrinis atitikimas leido susidaryti aiškesnį poeto kūrybos paveikslą, taip pat palaikė publikos susidomėjimą. „Be muzikos būtų sunku išsėdėti tiek laiko vienoje vietoje. Kai girdi instrumentą – pats imi linguoti, įsijauti į skambesį“, – atviravo pradinių klasių mokytoja Janina.

Kai V. Bagdonas perskaitė visas „Vizijų“ ciklo eiles, užgrojo paskutinis vakaro muzikinis kūrinys. Renginį atlikėjai pasirinko užbaigti sudainuodami V. Mačernio eilėraštį „Pavargimas“. Išklausiusi visą renginio programą publika pakilo iš sėdimų vietų ir plojimais palydėjo vakaro atlikėjus. Po koncerto prie pardavimo stendo buvo galima įsigyti įvairių knygų, diskų, plokštelių. Šis subtilus V. Mačernio atminimas garsina poeto vardą ir skatina žmones domėtis savo kultūra bei istorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių