Kaimui Šveicarijoje dėl ginklų sandėlio gresia evakuacija dešimčiai metų

  • Teksto dydis:

Vieno kaimo Šveicarijoje gyventojai buvo informuoti, kad jiems gali tekti daugiau kaip dešimtmečiui palikti savo namus, kol bus išvalytas netoliese esantis Antrojo pasaulinio karo laikų amunicijos sandėlis.

Buvęs požeminis sandėlis Mitholce, kur yra 3,5 tūkst. t ginklų, iš dalies įgriuvo ir daug sprogmenų dabar dengia sukritę akmenys.

Maždaug pusė šio arsenalo 1947 metais sprogo; tuomet žuvo devyni žmonės. Dabar Gynybos ministerija sako, kad antro sprogimo rizika daug dešimtmečių buvo nepakankamai vertinama.

Ministerija, kuri šią savaitę pradėjo konsultacijas dėl gyventojų evakavimo, sakė, kad rizika dabar tapo nepriimtina ir geriausias sprendimas yra „visiška evakuacija“.

„Priklausomai nuo to, kaip eisis darbas, gyventojai turėtų tikėtis, kad evakuacija gali trukti ir daugiau kaip 10 metų“, – nurodė ministerija ir pridūrė, kad sprogmenys bus pašalinti anksčiausiai 2031-aisiais.

Pranešime taip pat sakoma, kad vietoj per kaimą besidriekiančio svarbaus kelio galėtų būti pasiūlytas kitas maršrutas, o geležinkelio liniją teks uždengti.

Tačiau ministerija pridūrė, kad „bent jau laikinai“ gali tekti uždaryti ir kelią, ir geležinkelį.

Konsultacijos tęsis iki balandžio 17 dienos.

„Jei evakavimas sukels neįveikiamų problemų,.. vis tiek bus įmanoma reikšmingai sumažinti riziką uždengiant šį sandėlį akmenimis“, – sakoma pranešime.

Gynybos ministerijos interneto svetainėje sakoma, kad dar tūkstančiai tonų amunicijos buvo sumesta į kelis Šveicarijos ežerus, bet jų sprogimo galimybę galima „praktiškai atmesti“, nes sprogmenys ten nėra taip glaudžiai sutelkti kaip Mitholce.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių