Žaliosios tailandietiškos salotos ir dar keletas egzotiškų receptų Pereiti į pagrindinį turinį

Žaliosios tailandietiškos salotos ir dar keletas egzotiškų receptų

2013-04-25 15:41
Žaliosios tailandietiškos salotos ir dar keletas egzotiškų receptų
Žaliosios tailandietiškos salotos ir dar keletas egzotiškų receptų / Shutterstock nuotr.

Daugelis lietuvių šventai įsitikinę, kad šiaurinių kraštų gyventojai negali tverti nė dienos be mėsos, kuri dėl nepalankaus klimato yra tiesiog nepakeičiamas maistas. Tikime, kuo norime, o portalo sveikata.diena.lt akiratyje šįkart – antrąja mėsa vadinamos šparaginės pupelės.

Taip šie ankštiniai augalai vadinami dėl to, kad baltymų juose susikaupia kaip mėsoje – apie 20 proc., ir jų sudėtis labai panaši į mėsos, pieno ir kiaušinių baltymų. Pridėkime tai, kad pupelėse labai daug angliavandenių, nemažai mineralinių medžiagų, daug vitamino C, karotino, kad jos padeda įveikti nuovargį ir stiprina raumenis, yra naudingos osteoporozės profilaktikai, ir pupeles galbūt imsime vertinti visai kitaip – ne tik kaip traškų marinuotą ar svieste pakepintą garnyrą, bet ir kaip puikaus patiekalo pagrindą. Netradicinių virtuvių gerbėjai šeimą, svečius moka nustebinti egzotiškais, vegetariškais indiškais, havajietiškais patiekalais su šparaginėmis pupelėmis ar riebiais bulgariškais troškiniais su mėsa. O portalo komanda siūlo paragauti paprastai pagaminamų patiekalų su šparaginėmis pupelėmis, kurie turėtų įtikti ir sunkiai išgyvenantiems be mėsos.

Žaliosios tailandietiškos salotos

Reikės:

450 g šparaginių pupelių;

8 vyšninių pomidorų;

6 askaloninių česnakų;

poros saujų stambiai kapotų žemės riešutų;

Padažui reikės:

2 v. š. žaliųjų citrinų sulčių;

3 v. š. sojų padažo;

2 smulkiai supjaustytų aitriųjųpaprikų;

4 a. š. smulkiai tarkuoto imbiero;

4 v. š. smulkintų kalendrų;

žiupsnio rudojo cukraus.

Šparagines pupeles apvirkite pasūdytame vandenyje 2–5 minutes. Iš karto jas dėkite į šalto vandens dubenį, kad išliktų ryškiai žalios. Leiskite nudžiūti. Iš žaliųjų citrinų sulčių, sojų padažo, smulkiai supjaustytų aitriųjų paprikų, smulkiai tarkuoto imbiero sumaišykite padažą, įberkite rudojo cukraus. Paskrudinkite žemės riešutus. Į lėkštę dėkite šparagines pupeles, dėliokite per pusę perpjautus vyšninius pomidorus, plonais griežinėliais supjaustytus askaloninius česnakus, užberkite skrudintų riešutų, smulkintų kalendrų, pagardinkite padažu.

Pupelės su grybais

Reikės:

300 g šparaginių pupelių;

2 a. š. aliejaus;

0,5 svogūno;

180 g šviežių grybų;

1 skiltelės česnako;

1 a. š. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero;

1 v. š. austrių padažo;

2 v. š. vandens.

Užvirinkite vandenį, dėkite šparagines pupeles, uždengę leiskite pavirti 4–5 minutes. Pupeles nusausinkite. Keptuvėje gerai įkaitinkite aliejų, dėkite plonais griežinėliais supjaustytą svogūną ir grybus, kepkite apie 3 minutes maišydami. Sumažinkite ugnį iki vidutinės, į keptuvę dėkite virtas šparagines pupeles, smulkiai tarkuotą imbierą ir išspaustą česnako skiltelę. Viską labai greitai maišykite dar 30 sekundžių. Pilkite austrių padažą ir 2 šaukštus vandens. Kepkite dar 1 minutę ir patiekite.

Apkepas su sūriu

Reikės

1 kg šparaginių pupelių;

tarkuoto sūrio;

gabalėlio sviesto;

muskatų;

druskos.

Padažui reikės

1 l pieno;

80 g miltų;

80 g sviesto;

50 g tarkuoto sūrio;

1 a. š. muskatų;

druskos, pipirų.

Šparagines pupeles perpjaukite perpus, virkite 4–5 minutes pasūdytame vandenyje. Paruoškite padažą: viename puode užvirkite pieną, kitame išlydykite sviestą ir įmaišykite į jį miltus, pilkite karštą pieną nemaišydami, dėkite sūrį, berkite druskos, pipirų, muskatų ir maišykite, kol padažas bus vientisos masės. Kepimo inde sumaišykite šparagines pupeles su padažu, ant viršaus uždėkite keletą gabaliukų sviesto. Užbarstykite tarkuoto sūrio ir žiupsnelį muskatų. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol apkepas įgaus gražią auksinę spalvą.

Makaronai su pupelėmis ir šonine

250 g „Tagliatelle“ makaronų;

400 g šparaginių pupelių;

8 griežinėlių šoninės;

0,5 puodelio alyvuogių aliejaus;

laiškinių česnakų;

parmezano;

citrinų sulčių;

druskos ir pipirų.

Šparagines pupeles virkite 4–5 minutes pasūdytame vandenyje. Atvėsinkite šaltame vandenyje. Keptuvėje pakepinkite šoninės griežinėlius, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Nuo šoninės likusių riebalų nebenaudokite. Į keptuvę pilkite alyvuogių aliejaus ir sudėkite pupeles. Kaip rekomenduojama, išvirkite makaronus. Juos sumaišykite su šonine ir pupelėmis. Apibarstykite smulkintais laiškiniais česnakais, įberkite druskos, pipirų ir parmezano. Pašlakstykite citrinų sultimis.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected]

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų