- Aistė Veverskytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
– Kokių rūšių sriubos labiausiai atitinka sveikos gyvensenos reikalavimus, t.y. turi mažai kalorijų, riebalų, tačiau puikių skoninių savybių?
– Restoranuose labai populiarios skaidrios sriubos, kurių pagrindas – stiprus sultinys, verdamas iš paukštienos, jautienos ar žvėrienos. Šis sultinys turtingas ekstraktinių medžiagų, kurios skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą ir gerina apetitą. Tokių sriubų kaloringumas nėra didelis ir labai priklauso nuo į ją dedamų produktų.
Nepageidaujate riebios sriubos? Tiesiog galite ją perkošti per šaltu vandeniu suvilgytą audeklą, tuomet dalis riebalų liks ant jo.
– Ar sriubą galime svečiui patiekti kaip pagrindinį patiekalą? Kaip jį patiekti?
– Sriuba gali būti patiekiama kaip pagrindinis patiekalas, jei kviečiame jos mėgėjus. Tik būtina subalansuoti porcijas. Jei valgoma tik sriuba, įpilkite jos apie 300–450 g. Jei skanausime daugiau patiekalų, užteks 200–250 g. Jei norite palikti įspūdį, rekomenduojama karštus patiekalus, taip pat ir sriubą, patiekti pašildytose lėkštėse. Ji ne taip greitai atšals, kol kviesime svečius prie stalo.
Daugumos lėkštėje – burokėliai
Šį spalį Kauno kolegijos tyrėjai surengė apklausą apie sriubą, kurioje dalyvavo 296 įvairaus amžiaus Kauno gyventojai ar jo svečiai. Beveik 88 proc. tyrime dalyvavusių gyventojų yra įsitikinę, kad sriubą valgyti labai sveika. Maždaug 7 proc. sriubos užsrebia todėl, kad to primygtinai prašo artimieji. Tik 3 proc. respondentų prieštarauja ir mano, kad sriuba – menkos vertės patiekalas. Maždaug 38 proc. sriubos suvalgo vieną du kartus per savaitę, dar tiek pat apklaustųjų sriuba alkį malšina keturis penkis kartus per savaitę ar net dažniau. Sriubos nevalgančiųjų skaičius labai nedidelis – tik 6 proc. prisipažįsta sriubą valgantys kartą per mėnesį ar rečiau.
Kas trečią – nuo 14 iki 81 metų amžiaus – valgytoją graužia sąžinė, kad sriubą valgo rečiau, nei reikėtų. Mažiausiai keturis kartus per savaitę sriubą valgo net 65 proc. gyventojų, kurių amžius – 50 metų ir daugiau.
Suvalgomos sriubos kiekis dažnai nėra susijęs su sezonu. Nesvarbu, ar vasara, ar žiema, tačiau 60 proc. apklausos dalyvių ją valgo panašiu dažnumu.
Apklaustieji vienareikšmiškai pirmenybę teikia namuose virtai sriubai – tai patvirtino 92 proc. apklausoje dalyvavusių valgytojų. Iš 8 proc. apklaustųjų, kurie vis dėlto labiau mėgsta viešojo maitinimo įstaigose išvirtą sriubą, didžiąją daugumą sudarė vyrai.
Apklausos duomenimis, ruošdami valgį namuose, dažniausiai verdame daržovių, kruopų sriubas (beveik 38 proc.), dažnai jas gaminame pertrintas (16 proc.). Įdomu tai, kad retas valgytojas renkasi pieniškas sriubas (tik 6 proc.) arba pagamintas iš vaisių (tik 3 proc.).
Iš populiariausių sriubų, kurias įprasta valgyti Lietuvoje, apklaustieji pirmenybę teikia verdamoms iš burokėlių. Barščius kaip mėgstamiausią sriubą įvardijo 20 proc. apklausoje dalyvavusių respondentų. Antroji vieta atitenka šaltibarščiams (17 proc.), o trečioji – tirštai aitriųjų paprikų sriubai (16 proc.).
Labai apylygiai lietuviai vertina grybų, raugintų kopūstų, agurkinę sriubą ar vištienos sultinį (5–8 proc.). Visai nedidelė dalis gyventojų mėgstamiausia sriuba įvardytų žuvienę (3 proc.). Tik pavieniai respondentai paminėjo kitų rūšių sriubas – moliūgų, pupelių, rūgštynių, o vienas jų sriubos patiekalu įvardijo pienu užpiltus dribsnius.
Šiek tiek etiketo patarimų
Kartu su svogūnų sriuba patiekiamą sūrio ar duonos riekelę gnaibyti reikia šaukštu ir peiliu.
Kai sriuba patiekiama su skrebučiais ar atskirai tiekiamais žalumynais, juos reikia užsibarstyti tam tikslui skirtu šaukštu.
Jei sriuba tiekiama specialiame sriubos inde, įsipylę sau, samtį padėkite atgal į bendrą indą, į priešingą pusę.
Valgant sriubą didesniu šaukštu, nederėtų jo kišti į burną – jis pakeliamas prie burnos šonu.
Kai sultinys, skaidri sriuba serviruojama sultinio puodelyje su mažomis ąselėmis, sriubą galima ne tik valgyti šaukštu, bet ir išgerti.
Jei sriuba karšta, nedera jos vėsinti pučiant, mandagiausia būtų neskubėti valgyti arba semti jos tik pusę šaukšto.
Baigus valgyti šaukštą reikėtų palikti ne ką tik ištuštintoje lėkštėje, bet apatinėje serviravimo lėkštelėje.
Šaltinis: Vokietijos sriubos institutas
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...