- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistinės savybės ir tekstūra daro jį tobulu pasirinkimu užkandžiams, įvairiems patiekalams. Humusą ypač vertina tie, kuriems svarbu praturtinti organizmą naudingomis medžiagomis.
Humuso pagrindą sudaro avinžirniai, sezamo sėklų pasta, alyvuogių aliejus, citrinos sultys, česnakas ir įvairūs prieskoniai. Šis avinžirnių užtepas rašytiniuose šaltiniuose minimas jau nuo XIII a., tačiau manoma, kad valgomas jis buvo dar anksčiau. Ir nors tiksli humuso kilmės vieta nežinoma, tačiau daugelis šalių Artimuosiuose Rytuose laiko jį savo kulinariniu paveldu. Moderniais laikais humusas dėl savo paprastos sudėties ir turtingo skonio išpopuliarėjo visame pasaulyje. Be to, jis ne tik išsiskiria gomurį pamaloninančiu skoniu, tačiau, anot mitybos specialistų, yra ir naudingų maistinių medžiagų šaltinis. Pagrindinis šio patiekalo ingredientas – avinžirniai – turi daug baltymų, skaidulų ir kompleksinių angliavandenių. Dėl to humusas pasotina ir padeda stabilizuoti cukraus kiekį kraujyje.
Iš sezamo sėklų gaminama pasta papildo humusą kalcio ir antioksidantų, o alyvuogių aliejus – žmogaus organizmui reikalingų mononesočiųjų rūgščių. Humusas taip pat gausus vitaminų, tokių kaip C, B6, ir mineralų, pavyzdžiui, geležies ir magnio.
Humusas puikiai tinka kaip užtepas ant sumuštinių, pagardas salotoms ar net kaip pagrindinis patiekalas su kitais ingredientais. Šis patiekalas gali būti įvairiai pritaikomas pagal skonį – jį galima pagardinti aitriosiomis paprikomis, burokėliais, avokadu ar kitais priedais.
Avinžirnių užtepėlės suktinukai
200 g avinžirnių užtepėlės,
1 stiklinė smulkiai pjaustytų saulėje džiovintų pomidorų,
1 smulkiomis juostelėmis pjaustytas agurkas,
sauja šviežių špinatų,
8 vidutinio dydžio tortilijos paplotėliai.
Pašildykite tortilijos paplotėlius mikrobangų krosnelėje, kad šie suminkštėtų. Kol ruošiate vieną tortiliją, likusias laikykite uždengtas drėgna popierine šluoste. Tortilijos paplotėlio paviršių tepkite avinžirnių užtepėle, ant viršaus dėkite smulkiai pjaustytus agurkus, špinatus ir saulėje džiovintus pomidorus. Susukite tortiliją į pailgą cilindrą ir aštriu peiliu supjaustykite 1,5–2,5 cm pločio ritinėliais.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...