Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą Pereiti į pagrindinį turinį

Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

2024-10-06 07:00 kauno.diena.lt inf.

Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas.

Rauginti kopūstai, agurkai ir morkos – šie maisto produktai rauginimo metu pasipildo ne tik probiotikų ir mineralų, bet ir vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą.
Rauginti kopūstai, agurkai ir morkos – šie maisto produktai rauginimo metu pasipildo ne tik probiotikų ir mineralų, bet ir vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą. / freepik.com nuotr.

Kuo naudingas

Rudenį ir žiemą mūsų maisto racioną gali sudaryti mažiau šviežių vaisių ir daržovių negu vasarą, o vėstantys orai ir trumpėjančios dienos gali paveikti bendrą savijautą. Vaistininkė Elvyra Ramaškienė teigia, kad fermentuotas maistas gali padėti organizmui nepasiduoti šių veiksnių įtakai.

„Rudenį padidėja tikimybė susirgti peršalimo ir virusinėmis ligomis, todėl labai svarbu stiprinti savo imuninę sistemą. Fermentuotuose maisto produktuose esančios gerosios bakterijos gali tapti natūraliu būdu stiprinti imunitetą šioms ligoms. Taip mūsų organizmas gali stipriau kovoti su virusais, bakterijomis ir kitais patogenais“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Vaistininkė pastebi, kad rudenį daugelio mityba tampa sunkesnė ir kaloringesnė. Čia taip pat gali padėti fermentuotas maistas.

„Fermentai, kurie susidaro fermentacijos metu, padeda skaidyti sunkesnius maisto komponentus, tokius kaip laktozė ir baltymai, ir palengvina jų pasisavinimą. Fermentuotas maistas gali padėti atkurti ir palaikyti sveiką žarnyno mikrobiotą. Taip pat šiame maiste esančios gerosios bakterijos gali sumažinti pilvo pūtimą ir viduriavimą“, – sako vaistininkė.

Kokius produktus rinktis

Fermentuoto maisto produktai gali būti itin įvairūs, tačiau vaistininkė išskiria, kurie iš jų šiuo metu vertingiausi.

Rekomenduojama per dieną suvalgyti vieną dvi porcijas fermentuoto maisto, pavyzdžiui, vieną dubenėlį raugintų kopūstų ir stiklinę kefyro.

„Rauginti kopūstai, agurkai ir morkos – šie maisto produktai rauginimo metu pasipildo ne tik probiotikų ir mineralų, bet ir vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat fermentuotuose produktuose yra gausu prebiotikų, kurie kaip maistas svarbūs gerosioms bakterijoms. Negana to, valgant fermentuotus produktus kur kas geriau pasisavinama geležis ir folio rūgštis“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Ieškantiems egzotiškesnių skonių vaistininkė pataria išmėginti kimči – korėjietišką fermentuotų daržovių mišinį, kuris dažniausiai gaminamas iš kopūstų ir aštrių prieskonių.

Taip pat ji ragina nepamiršti į mitybą įtraukti kefyro, jogurto, rūgpienio ir netgi kombučos, nes šiuose fermentuotuose produktuose taip pat gausu gerųjų bakterijų, kurios gerina žarnyno mikroflorą ir palaiko gerą virškinimo sistemos veiklą.

Svarbus saikas

Kadangi fermentuotas maistas yra stiprus virškinimo sistemos pagalbininkas, svarbu atrasti pusiausvyrą ir nesuvartoti jo per daug.

„Rekomenduojama per dieną suvalgyti vieną dvi porcijas fermentuoto maisto, pavyzdžiui, vieną dubenėlį raugintų kopūstų ir stiklinę kefyro. Visgi, jeigu nemėgstate fermentuoto maisto produktų, naudingųjų medžiagų galima pasisavinti iš tokių maisto papildų kaip probiotikai, prebiotikai ir virškinimo fermentai“, – pataria vaistininkė E. Ramaškienė.

Anot jos, tai padės palaikyti žarnyną sveiką, tačiau nesukels virškinimo problemų, kurios gali atsirasti dėl per didelio probiotikų kiekio.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų