- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti.
Kad įsisukus į rudeninių darbų sūkurį idėjų šeimos pietums ar vakarienei nepritrūktų, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi receptais, kurių žvaigždė – kiaulienos nugarinė.
Kiaulienos nugarinės troškinys
500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,
1 paprika,
2 vidutinės morkos,
3 vidutinės bulvės,
4 dideli pievagrybiai,
1 svogūnas,
3 šaukštai grietinės,
druskos, pipirų pagal skonį.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite nedideliais gabalėliais, įtrinkite mėgstamus prieskonius ir palikite marinuotis 1 valandą. Kol mėsa marinuojasi, paruoškite daržoves – nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite mėsos dydžio gabalėliais. Kiaulienai išsimarinavus, į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus ir kepkite. Mėsai apkepus, suberkite svogūnus ir kepkite, kol šie įgaus rusvą atspalvį. Tuomet pasūdytame vandenyje lengvai apvirkite morkas. Į keptuvę su jau iškepusia kiauliena sudėkite visas daržoves, įpilkite maždaug stiklinę vandens, įdėkite kelis šaukštus grietinės, suberkite mėgstamus prieskonius ir viską gerai išmaišę palikite troškintis. Troškinkite mažiausiai 30 minučių. Patiekite dubenėliuose.
Kiaulienos nugarinės kepsneliai su ananasais
500 g atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,
250 g šviežio arba konservuoto griežinėliais supjaustyto ananaso,
150 g tarkuoto fermentinio ar kito pamėgto sūrio,
1 česnakas,
1 šaukštas Dižono garstyčių,
druskos, pipirų, kitų prieskonių pagal skonį.
Kiaulienos nugarinę supjaustykite vidutinio storio riekelėmis, įtrinkite garstyčiomis, traiškytu česnaku ir prieskoniais, leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Mėsos gabalėlius sudėkite ant kepimo popieriumi ištiestos skardos, ant jų dėkite po ananaso griežinėlį, užbarstykite šiek tiek sūrio.
Kepsnelius dėkite į iki 180 °C įkaitintą orkaitę, kepkite 30–40 minučių. Kepsnelius galite patiekti su ryžiais ar kitomis mėgstamomis kruopomis, daržovėmis.
Kiaulienos nugarinė su daržovėmis
1 kg atšaldytos kiaulienos nugarinės be kaulo ir odos,
3 šaukštai alyvuogių aliejaus,
1 kg bulvių,
3–4 česnako skiltelės,
1 šaukštas rūkytos paprikos ar kitų mėgstamų prieskonių,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite aliuminio folija ar kepimo popieriumi. Dubenėlyje sumaišykite traiškytas česnako skilteles, rūkytą papriką, druską ir pipirus. Įtrinkite šį mišinį į kiaulienos nugarinę. Leiskite šiek tiek pasimarinuoti. Atskirame inde nuluptas ir, jei reikia, supjaustytas bulves sumaišykite su alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus, įdėkite į ją kiaulienos nugarinę ir pakepkite abi puses po 2–3 minutes. Perkelkite kiaulienos nugarinę ir paruoštas bulves į skardą, kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 1 valandą, kol mėsa iškeps, o bulvės apskrus ir taps minkštos. Išėmę patiekalą iš orkaitės palikite jį šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite kiaulienos nugarinę griežinėliais ir patiekite su daržovėmis.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...
-
Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)1
Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...
-
Šilauogių dovanos žmogui (receptai)
Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...
-
Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...