- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Liutauras Čeprackas
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)
-
Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)
„Kaip ir kiekvienas – sėdžiu užsidaręs ir mėginu sustorėti“, – humoro jausmo nepraranda virtuvės šefas, restoranų „Gastronomika“, „Meat“, „Ramenas ir pagaliukai“ savininkas Liutauras Čeprackas. Ir vis dėlto Liutauras ne tik storėja – naujoji realybė jį privertė pasukti galvą ir netgi padaryti tai, ko niekada buvo sau prisiekęs nedaryti.
„Kažkada buvau pasakęs, kad mėsos kepsnį gali valgyti tik restorane, jokių vežimų namo iš restorano „Meat“ nebus. Vežamas maistas, maniau, praranda skonį. Tačiau niekada nesakyk niekada – tai, kaip gyvename šiandien, privertė pakeisti nuomonę“, – prisipažįsta Liutauras.
Jam teko gerai pasukti galvą, kaip padaryti, kad mėgstamą mėsos kepsnį užsisakęs žmogus ragautų jį šviežutėlį, ką tik iškeptą, karštą. „Jam tereikės šiek tiek padirbėti ir tiksliai laikytis instrukcijų“, – sako Liutauras ir išduoda tai, ką galbūt ne visada žino restoranų lankytojai, – kai kurie patiekalai ir restorane būna beveik paruošti. Baigiamieji akcentai uždedami tada, kai restorano svečias užsisako patiekalą.
„Tik jau nepagalvokite, kad restoranai prigamina paruoštukų ir paskui juos šildo mikrobangų krosnelėje, ne, tiesiog yra patiekalų, kuriuos paruošti užtrunka tris, keturias, o kartais ir aštuonias valandas. Ar esate matę svečią, pasirengusį tiek laukti?“ – klausia virtuvės šefas ir primena, kad ši taisyklė ypač galioja lėto kepimo mėsos patiekalams ir padažams.
Liutauras tikisi, kad maisto namo iš jo restorano užsisakę valgytojai patiekalus baigs ruošti namuose, kaip jie paprastai baigiami ruošti restorane. „Tikiuosi, jiems viskas pavyks“, – šypsosi ir priduria nesudarinėjantis sutarčių su maistą išvežiojančiais dviratininkais, geriau jau laukiantis, kad žmonės maistą pasiimtų prie restorano durų, arba pasikliaujantis greitais, patyrusiais vairuotojais.
Tik jau nepagalvokite, kad restoranai prigamina paruoštukų ir paskui juos šildo mikrobangų krosnelėje, ne, tiesiog yra patiekalų, kuriuos paruošti užtrunka tris, keturias, o kartais ir aštuonias valandas. Ar esate matę svečią, pasirengusį tiek laukti?
Jis – vienas iš tų optimistų realistų, kurie tikisi, kad ateis laikas ir restoranai atvers savo duris lankytojams, o virtuvėje dirbančios komandos grįš į savo ritmą ir normalų darbą. „Žinoma, kad galvoju apie savo darbuotojus, – sako Liutauras. – Noriu, kad jie turėtų veiklos, noriu palaikyti jų dvasią, gerą atmosferą darbe ir visų mūsų vidinę motyvaciją. Juk kiekvienas aiškiai suprantame, kad vargu ar galėsime išlaikyti savo restoranus, jei dirbsime mėnesį ir nedirbsime tris.“
Savo patiekalais ir išmone garsėjantis šefas neslepia labai pasiilgęs restoranų gyvenimo ir svečių, kurie vertina tai, ką jis sukuria. „Man svarbu, kad žmonės mus prisimintų, jog žinotų, kad labiausiai už viską laukiame jų svečiuose, kai visa ši košė pasibaigs. Juk žodis „restoranas“, kaip teigia profesorius Rimvydas Laužikas, yra kilęs nuo žodžio „restauracija“ arba pakylėjimas, vadinasi, čia ateinama valgyti to, ko namuose arba nemoki, arba nenori, arba per ilgai užtrunki pagaminti. Kiek iš mūsų kasdien savo šeimai gali pusryčiams gaminti Benedikto kiaušinius? Pradžioje – įdomu, o vėliau nusibosta“, – sako Liutauras.
Dabar kaip niekada jis turi laisvo laiko, todėl net ir šeimai kasdien gaminti netrūksta įkvėpimo. Todėl ir lepina savo dvi dukreles ir žmoną Laurą sudėtingesniais, netradiciniais, daugiau laiko reikalaujančiais patiekalais. Tačiau vis dėlto su didžiausia nostalgija prisimena laiką, kai visi kartu galėjo nueiti į restoraną ir pasimėgauti maistu, kurio nereikia gaminti pačiam.
L. Čeprackas dalijasi šeimos per karantiną pamėgtu receptu.
Folijoje kepta lašiša su daržovėmis
Reikės:
500 g lašišos, geriau, kad būtų storesnis gabalas
1 mažųjų smidrų pakelio
1 citrinos
50 g sviesto
30 g medaus
rozmarino šakelės
10 g susmulkintų česnakų
druskos
Prikaistuvyje Liutauras ištirpina sviestą su medumi, tada suberia smulkintus česnakus, pabarsto druskos. Į folijos lakštą deda smidrus, ant viršaus – lašišą. Ant jos užpila padažą, uždeda rozmarino šakelę, pašlaksto citrinos sultimis. Foliją užlanksto ir kiša į orkaitę. Kepa iki 200 ℃ įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Receptas: šio patiekalo pagaminimui prireiks vos kelių minučių
Geras maistas turi būti gaminamas greitai. Tuo įsitikinęs restorano „Ridikai“ savininkas Marius Šulcas, kuris papasakojo, kaip vištieną braziliškai galima pasigaminti vos per kelias minutes. ...
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)5
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...