Virtuvės šefas L. Čeprackas: turiu taikytis prie naujos realybės (receptas)

  • Teksto dydis:

„Kaip ir kiekvienas – sėdžiu užsidaręs ir mėginu sustorėti“, – humoro jausmo nepraranda virtuvės šefas, restoranų „Gastronomika“, „Meat“, „Ramenas ir pagaliukai“ savininkas Liutauras Čeprackas. Ir vis dėlto Liutauras ne tik storėja – naujoji realybė jį privertė pasukti galvą ir netgi padaryti tai, ko niekada buvo sau prisiekęs nedaryti.

„Kažkada buvau pasakęs, kad mėsos kepsnį gali valgyti tik restorane, jokių vežimų namo iš restorano „Meat“ nebus. Vežamas maistas, maniau, praranda skonį. Tačiau niekada nesakyk niekada – tai, kaip gyvename šiandien, privertė pakeisti nuomonę“, – prisipažįsta Liutauras.

Jam teko gerai pasukti galvą, kaip padaryti, kad mėgstamą mėsos kepsnį užsisakęs žmogus ragautų jį šviežutėlį, ką tik iškeptą, karštą. „Jam tereikės šiek tiek padirbėti ir tiksliai laikytis instrukcijų“, – sako Liutauras ir išduoda tai, ką galbūt ne visada žino restoranų lankytojai, – kai kurie patiekalai ir restorane būna beveik paruošti. Baigiamieji akcentai uždedami tada, kai restorano svečias užsisako patiekalą.

„Tik jau nepagalvokite, kad restoranai prigamina paruoštukų ir paskui juos šildo mikrobangų krosnelėje, ne, tiesiog yra patiekalų, kuriuos paruošti užtrunka tris, keturias, o kartais ir aštuonias valandas. Ar esate matę svečią, pasirengusį tiek laukti?“ – klausia virtuvės šefas ir primena, kad ši taisyklė ypač galioja lėto kepimo mėsos patiekalams ir padažams.

Liutauras tikisi, kad maisto namo iš jo restorano užsisakę valgytojai patiekalus baigs ruošti namuose, kaip jie paprastai baigiami ruošti restorane. „Tikiuosi, jiems viskas pavyks“, – šypsosi ir priduria nesudarinėjantis sutarčių su maistą išvežiojančiais dviratininkais, geriau jau laukiantis, kad žmonės maistą pasiimtų prie restorano durų, arba pasikliaujantis greitais, patyrusiais vairuotojais.

Tik jau nepagalvokite, kad restoranai prigamina paruoštukų ir paskui juos šildo mikrobangų krosnelėje, ne, tiesiog yra patiekalų, kuriuos paruošti užtrunka tris, keturias, o kartais ir aštuonias valandas. Ar esate matę svečią, pasirengusį tiek laukti?

Jis – vienas iš tų optimistų realistų, kurie tikisi, kad ateis laikas ir restoranai atvers savo duris lankytojams, o virtuvėje dirbančios komandos grįš į savo ritmą ir normalų darbą. „Žinoma, kad galvoju apie savo darbuotojus, – sako Liutauras. – Noriu, kad jie turėtų veiklos, noriu palaikyti jų dvasią, gerą atmosferą darbe ir visų mūsų vidinę motyvaciją. Juk kiekvienas aiškiai suprantame, kad vargu ar galėsime išlaikyti savo restoranus, jei dirbsime mėnesį ir nedirbsime tris.“

Savo patiekalais ir išmone garsėjantis šefas neslepia labai pasiilgęs restoranų gyvenimo ir svečių, kurie vertina tai, ką jis sukuria. „Man svarbu, kad žmonės mus prisimintų, jog žinotų, kad labiausiai už viską laukiame jų svečiuose, kai visa ši košė pasibaigs. Juk žodis „restoranas“, kaip teigia profesorius Rimvydas Laužikas, yra kilęs nuo žodžio „restauracija“ arba pakylėjimas, vadinasi, čia ateinama valgyti to, ko namuose arba nemoki, arba nenori, arba per ilgai užtrunki pagaminti. Kiek iš mūsų kasdien savo šeimai gali pusryčiams gaminti Benedikto kiaušinius? Pradžioje – įdomu, o vėliau nusibosta“, – sako Liutauras.

Dabar kaip niekada jis turi laisvo laiko, todėl net ir šeimai kasdien gaminti netrūksta įkvėpimo. Todėl ir lepina savo dvi dukreles ir žmoną Laurą sudėtingesniais, netradiciniais, daugiau laiko reikalaujančiais patiekalais. Tačiau vis dėlto su didžiausia nostalgija prisimena laiką, kai visi kartu galėjo nueiti į restoraną ir pasimėgauti maistu, kurio nereikia gaminti pačiam.

L. Čeprackas dalijasi šeimos per karantiną pamėgtu receptu.

Folijoje kepta lašiša su daržovėmis

Reikės:

500 g lašišos, geriau, kad būtų storesnis gabalas

1 mažųjų smidrų pakelio

1 citrinos

50 g sviesto

30 g medaus

rozmarino šakelės

10 g susmulkintų česnakų

druskos

Prikaistuvyje Liutauras ištirpina sviestą su medumi, tada suberia smulkintus česnakus, pabarsto druskos. Į folijos lakštą deda smidrus, ant viršaus – lašišą. Ant jos užpila padažą, uždeda rozmarino šakelę, pašlaksto citrinos sultimis. Foliją užlanksto ir kiša į orkaitę. Kepa iki 200 ℃ įkaitintoje orkaitėje apie 12 minučių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Šitas

Šitas  portretas
virtuvės dievas beveik toks pats kaip kažkada buvo ponas Robertas iš kurio laidų per tv pavyko ,,pasigauti" kelis neeilinius receptus. Kuriais visada su pasididžiavimu stebinu savo artimųjų stalą per Velykas ar Kalėdas. Iš šio virtuvės maestro irgi pavyko šį tą nukopijuoti..Reikės pamėginti pasigamint ir šitą lašišą.Sėkmės jums gerb. Liutaurai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių