- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalinasi paskutinės minutės pasiūlymais.
Šefas Gian Luca siūlo pasigaminti jaučio žandus su artišokų garnyru. Tai tikrai nėra kasdieniškas patiekalas. Greičiau, atvirkščiai, dažnai sutinkamas prabangiuose restoranuose. Vis dėlto anot šefo, juos pasigaminti yra neįtikėtinai paprasta. Kaip juokauja pats Gian Luca, pakanka viską sudėti į puodą, o tas keturias valandas, kol patiekalas gaminasi, galite bendrauti su šeima.
Desertų virtuozas Ali taip pat paruošė puikų paskutinės minutės desertą. Jokio biskvitų kepimo, tešlos kočiojimų ar sudėtingų kremų gaminimo. Vos keletas ingredientų ir pasigaminsite tobulą kavos ir šokolado putėsių desertą.
Jaučio žandai su artišokais
Žandams reikės:
1 kg jautienos žandų
1 l raudono sauso vyno
2 morkų
2 svogūnų
2 saliero kotelių
2-3 šviežio rozmarino šakelių
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pipirų
Artišokams reikės:
4-6 artišokų
150 ml raudono arba balto vyno
1 daržovių sultinio kubelio
2 skiltelių česnako
Šiek tiek petražolių
Alyvuogių aliejaus
Druskos
Pipirų.
Svogūnus, morkas ir salierus supjaustykite kubeliais ir apkepkite keptuvėje. Suberkite į troškinimo puodą.
Žandus gerai apskrudinkite keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir dėkite į troškinimo puodą. Užpilkite vyno, užberkite druskos ir pipirų, įdėkite 2-3 šakeles rozmarino ir uždenkite puodą. Pirmiausia užvirinkite vyną, o tuomet pamažinkite kaitrą ir palikite troškintis ant mažos kaitros apie 4 val.
Žandams išsitroškinus juos išimkite iš puodo, o likusį skystį su daržovėmis sumalkite, kad pavyktų padažas.
Artišokus pirmiausia reikia nulupti – nuskabyti apatinius augalo žiedlapius, kurie yra kieti ir nevalgomi. Turi likti žiedas su minkštais, valgomais žiedlapiais. Žiedo viršūnę reikia nupjauti, maždaug ¼ dalį. Apipjaustyti žiedo apačią, taip pat kotą, kad liktų tik jo šerdis. Ji puikiai matosi – yra baltos spalvos. Artišokas greitai oksiduojasi, todėl ant jo reikia išspausti citrinos sulčių, kad augalas nepajuoduotų. Tuomet žiedą perpjauti išilgai pusiau ir išvalyti nevalgomą jo vidų, kuriame yra nuodingų plaušelių. Nuvalius artišoką valgomos dalies lieka nedaug, tačiau jo skonis atperka visas pastangas. Artišoką supjaustyti skiltelėmis.
Prieš kepant artišokus pirmiausia reikia pasiruošti sultinį. Į verdantį vandenį įdėti kubelį daržovių sultinio ir virti, kol ištirps. Į keptuvę su alyvuogių aliejumi įdėti 2 česnako skilteles. Jiems šiek tiek apkepus sudėkite artišokus. Užpilkite 150 ml vyno ir sultinio tiek, kad apsemtų artišokus. Suberkite smulkintas petražoles. Pagardinkite druska ir pipirais. Troškinkite apie 15 min. ant vidutinės kaitros.
Į lėkštę pilkite padažą, ant jo dėkite žandus, ant jų – artišokus.
Kavos ir šokolado putėsių desertas
Sausainiams reikės:
Sausainių damų pirštelių
Puodelio kavos
Kremui reikės:
330 g grietinėlės
50 g cukraus pudros
70 g juodojo šokolado
50 g stiprios kavos
1 želatinos lapelio.
Želatinos lapelį išbrinkinkite šaltame vandenyje. Į prikaistuvį supilkite 50 g stiprios kavos ir šokoladą. Tirpinti ant mažos kaitros nuolat maišant, kol šokoladas pilnai ištirps. Įdėkite išbrinkintą želatiną ir permaišyti. Palikti atvėsti.
Grietinėlę lengvai išplakti su cukraus pudra. Turi būti labai lengva, dar bėganti nuo šaukšto konsistencija – per daug išpurenti nereikia.
Maišant grietinėlę, šluotele po truputį supilti pravėsusią šokolado bei kavos masę. Masė iš karto pradeda tirštėti, tad maišyti jau reikėtų pabaigti silikonine mentele.
Sausainius sulaužykite į kelias dalis, po vieną merkite į kavą ir sudėkite į desertinių taurių dugną. Ant viršaus pilkite kremą.
Palaikykite šaldytuve, kol atvės ir sustings.
Prieš patiekiant galima įvairiai papuošti: plakta grietinėle, riešutais, smulkintu šokoladu, trupintais damų pirštelių sausainiais, kakava.
Šventiniai receptai ir daug naudingų patarimų – jau šį šeštadienį laidoje „Gardu Gardu“ 9 val. per TV3.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...
-
Velykų stalui – idėjos iš Italijos1
Jau visai čia pat – gražiausia pavasario šventė šv. Velykos. „Gardu Gardu“ laidos vedėjai Gian Luca Demarko ir Ali Gadžijevas šį kartą paruošė patiekalus, kurie yra labai populiarūs Italijoje. ...
-
Tarptautinė vaflių diena: trys receptų idėjos, kurios įkvėps naujus atradimus virtuvėje
Šiandien, kovo 25-ąją, minima Tarptautinė vaflių diena, kurios metu skirtingose pasaulio vietose gyvenantys žmonės yra raginami iš virtuvės spintelių išsitraukti savo keptuves. Šiam patiekalui ši diena paskirta ne vel...
-
Internetą užkariaujantys šokoladiniai gėlių vazonėliai nustebins net ir didžiausius smaližius
Pastaruoju metu internete vis labiau populiarėja išskirtinės išvaizdos bei skonio receptai. Ne išimtis ir šokoladiniai gėlių vazonėliai, kuriuos vos per kelias savaites pamėgo ir tautiečiai. ...