Per Vėlines pavargėlius vaišindavo aviena

Savaitgalį ir atokiausių šalies kraštų kapinaitės skęs žvakių švieselių jūroje. Minint Vėlines, arba senąsias Ilges, galima prisiminti, kad seniau žmonės šią dieną mirusiesiems pagerbti ant kapų nešdavo ne žvakutes, bet maisto bei gėrimų. Su spalvingomis apeigomis vaišės ne vieną dieną vykdavo ir namuose.

Lietuvoje – tamsūs patiekalai

Paprotys valgyti prie kapų, palikti ant jų duonos, košės, kiaušinių, laistyti juos pienu, medumi, vynu buvo būdingas ne tik mūsų kraštui. Labiausiai paplitęs jis buvo slavų, graikų, rumunų tautose.

Lietuvoje, kaip ir daug kur Europoje, dar vienas svarbus paprotys per Vėlines buvo pjauti aviną, o jo mėsą išdalyti pavargėliams. Avis ar ožys simbolizavo ritualinę padėką mirusiesiems už jų globą tais metais. Gervėčių lietuviai elgetoms pamaitinti būtinai kepdavo mažų bandelių.

Ant Vėlinių, seniau Perkūnui skirtos šventės, stalo tradiciškai turėjo būti 12 ar bent 9 ritualiniai valgiai. Būdavo gaminami tamsūs patiekalai: būtinai juoda ruginė duona, grikiai, kraujiniai vėdarai, jukos, kleckai, lęšiai, barščiai, šaltienos, mėsos kepsniai, šaltanosiai su aguonomis. Naktį jo reikėdavo palikti ir vėlėms, likusį maistą atiduodavo elgetoms, kad melstųsi už mirusius.

Nors laikantis lietuviškų tradicijų vėlinių naktį vaikščioti niekur negalima (kad nebūtų trukdoma vėlėms, mat jos gali net užpulti), kitose šalyse minimos giminingos šventės pasižymi triukšmingesnėmis tradicijomis, karnavališkumu.

Kam skirtas Helovino moliūgas?

Mūsų šalyje vis dažniau ir plačiau spalio paskutinę dieną švenčiamas Helovinas – viena tokių švenčių. Iš anglakalbių šalių tradicijų atėjusio Helovino šaknys – senovinėje keltų Samheino šventėje. Senieji keltai piktąsias dvasias šią naktį gąsdindavo ne tik užsidėdami bauginančias kaukes, bet ir stengdamiesi įsiteikti saldumynais.

Populiarieji ir plačiausiai žinomi šios šventės atributai – išskobti moliūgai su žvake viduje – taip pat, tikima, skirti piktosioms dvasioms atbaidyti. Be to, kartu jie simbolizuoja ir derliaus nuėmimo pabaigą. Seniau vietoj šių daržovių būdavo išdėliojamos išskobtos ropės, burokėliai ar bulvės su žvakėmis. Šventės metu ruošiami ne tik tuščiaviduriai Helovino moliūgų „baisuokliai“, bet ir patiekalai iš moliūgo minkštimo, jo sėklų, moliūgo formos saldainiai ir panašus maistas.

Dar vienas paplitęs Helovino šventės gardėsis – karameliniai obuoliai. Jie būna išmirkyti karamelėje ar cukraus tirpale ir patiekti ant pagaliuko.

Šios šventės atitikmenų yra ir kitų žemynų tradicijose. Antai Afrikoje žinoma Egungun persirengėlių šokio šventė, Pietų Amerikoje – Kausaskančis, o Azijoje – Obon šventė. Pavyzdžiui, jos metu iš pagaliukų japonai padaro kojytes agurkams ir baklažanams ir pastato juos prie namo vartų ar durų. Jie tiki, kad šios prie vandens paliekamos daržovės simbolizuoja karvę ir arklį, kurie padės atjoti artimiesiems iš dvasių pasaulio. Po šventės jos šiukštu nemetamos į vandenį, kad protėviai galėtų lengviau sugrįžti atgal.

Receptai

Avienos ragu

Reikės:

500 g minkštos avienos (nugarinės, dubens),

500 g savo sultyse konservuotų pomidorų,

250 g stambių baltų pupelių,

1 didelio svogūno,

3 skiltelių česnako,

1 lauro lapo,

0,5 saliero gumbo,

1 v. š. pomidorų pastos,

1 a. š. prieskonių mišinio „Baharat“,

3 v. š. aliejaus,

druskos, pipirų, kalendros,

petražolių, krapų.

Dideliame kiekyje vandens užmerkiamos pupelės ir paliekamos per naktį. Išbrinkusios pupelės išverdamos. Smulkiai supjaustomas svogūnas, česnakas ir salieras. Aviena nuplaunama, nusausinama, supjaustoma maždaug 3 cm dydžio gabaliukais. Avienos gabaliukai apkepinami aliejuje iki rausvumo. Pabarstoma druska. Įpilama stiklinė karšto vandens ir ant silpnos ugnies aviena patroškinama ant silpnos ugnies, kol skystis beveik išgaruoja. Suberiami svogūnai, česnakai, salierai, prieskonių mišinys „Baharat“ ir maišant pakepinama 2–3 min. Sudedami kubeliais pjaustyti pomidorai, pomidorų pasta ir dar patroškinama 2 min. Suberiamos virtos pupelės, įpilama karšto vandens (jo kiekis priklauso nuo pageidaujamo tirštumo), įdedamas lauro lapas ir troškinama 5–7 min. Baigiant troškinti, avienos ragu pabarstomas pipirais, kalendra. Petražolės, krapai susmulkinami ir užberiami ant avienos ragu. Avienos ragu patiekiamas su virtais ryžiais. Prie avienos ragu tinka marinuoti burokėliai, agurkai, paprika arba šviežios daržovės. Skanaus!



NAUJAUSI KOMENTARAI

vartotojas

vartotojas portretas
neklaidinkit zmoniu, kad avis reikia kiekviena diena skersti ir valgyti, cia kaip tik pazymi, kad paaukojamas avinas, tai ritualas nedarantis nuodemes, kai yra kilniai paaukojamas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
    Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas

    Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...

  • Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
    Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas

    Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...

  • Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)

    Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...

  • Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)

    Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...

  • Ant stalo – kiaulienos nugarinė <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)

    Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...

  • Virtuvė pakvips obuoliais <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)

    Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...

  • Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
    Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu

    Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

    1
  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
Daugiau straipsnių