Vasaros skoniai: gaivūs desertai su uogomis (receptai)

Vasarą mažiausiai norisi jungti orkaitę, minkyti tešlą ir kepti pyragus. "Bet tai ne priežastis atsisakyti saldumynų – atraskite naują gaivių, lengvų ir greitai paruošiamų desertų su uogomis skonį", – ragina maisto tinklaraščio "Saulėta virtuvė" autorė Asta Černė.

Asta ir saldumynai – du neatskiriami dalykai: ji mėgsta saldžius desertus ir su įkvėpimu mėgaujasi saldžiu gyvenimu – meile, artimaisiais ir draugais, kelionių magija ir savo darbu. Tiesa, jį jauna moteris mieliau vadina gyvenimo būdu, pomėgiu, suteikiančiu kasdienybei ypač daug spalvų, džiaugsmo ir pasitenkinimo. A.Černė meistriškai gamina įvairius patiekalus, tačiau viena didžiausių silpnybių – įvairūs desertai.

"Daugiasluoksniai tortai ir purūs pyragai, ką tik iš orkaitės ištrauktos kvepiančios bandelės ir keksiukai, stiklinėse sluoksniuoti desertai ir kiti gardumynai – juos man patinka ne tik kurti, bet ir skanauti. Neįsivaizduoju, kaip galėčiau išskirti vieną gardžiausią, – šypsosi pašnekovė, gyvenime siekianti prisijaukinti magišką žodį "pusiausvyra". – Nenoriu kraštutinumų nei gyvenime, nei mityboje. Mėgstu maistą, todėl neskirstau jo į blogą ar sveiką. Svarbiausias saiko pojūtis – reikia nepamiršti savęs paklausti, kiek vieno ar kito skanumyno norisi ir kiek tau jo reikia. Nemanau, kad būtina prievarta save sprausti į kampą: daržovių salotos – sveikesnis pasirinkimas nei gabalėlis torto, bet kartais būtent tie keli kąsneliai deserto suteikia gyvenimui daugiau džiaugsmo ir energijos, įkvėpimo savo kelyje nuversti kalnus."

A.Černė mėgsta desertus ir mėgaujasi saldžiu gyvenimu.

A.Černės virtuvė orientuota į sezoniškumą, todėl šaltuoju metų laiku dominuoja šilti, sotesni patiekalai, o vasarą – šviežios salotos, sodriai žali špinatai, traškūs agurkai, saldžiai kvepiantys pomidorai, uogos... Labai daug uogų. Jos – populiariausias Astos saldžių vasaros eksperimentų ingredientas.

"Vasara – dėkingas sezonas maisto kūrėjui. Kiekvienas jos mėnuo, net savaitė siūlo išbandyti vis kitas uogas ar vaisius, atrasti naujus jų skonių derinius. Nereikia skubėti aplenkti laiką, verta iki soties pasimėgauti kiekviena uoga, – pataria Asta. – Pasirodo braškės, trešnės, vyšnios, avietės – pirma privalgykite iki soties šviežių uogų, atgaivinkite emocijas ir papildykite organizmą vitaminais, vertingomis medžiagomis, vėliau išbandykite naujus ar mėgstamus uogomis pagardintų saldumynų receptus, o jau tada pasirūpinkite atsargomis žiemai."

Nors prie namo turi kelis vazonėlius braškių, Asta save kaip sodininkę tik bando atrasti. Kol kas ji labai džiaugiasi, kai mama ir anyta pradžiugina lauktuvėmis iš savo daržo ir sodo.

Patiekalų kūrėja išmonės nestinga: uogos byra į lengvus putėsių ir sudėtingesnius, daugiasluoksnius tortus, keksiukus, paskęsta skaidrioje želė, virsta tartų ir tartalečių įdaru, atgaivina ir savaip pagardina ledus.

Šios vasaros A.Černės firminis saldumynas – gaivus želė tortas iš dviejų sluoksnių: pirmas – kreminės konsistencijos, pagardintas trintomis braškėmis marskarponės ir saldaus sutirštinto pieno putėsių, antras – kvapnios želė su daug įvairių raudonų uogų. Šį tortą jau išbandė ir gamina Astos draugai, o jo autorė kuria naujas deserto interpretacijas: braškes, avietes gali keisti vyšnios, mėlynės, šilauogės, vėliau – serbentai, su visomis uogomis labai dera persikai, kas nori, gali naudoti tik juos.

"Vasaros gėrybių skoniai puikiai papildo vienas kitą ir kartais pavyksta atrasti bene tobulus derinius: avietės puikiai dera su mangais, braškės – dar ir su nektarinais, gaivi citrinų rūgštelė sustiprina braškių, mėlynių ir šilauogių skonį, čiobreliais paskaninti aviečių saldumynai įgauna gurmanišką poskonį, – pastebi A.Černė ir pataria: – Kai kurios uogos, ypač mėlynės kepiniuose subliūkšta, ištęžta, tad biskvite atrodo neestetiškai, jį nudažo. Prieš dedant į tešlą mėlynes, apvoliokite jas miltuose – kepant uogos nesusprogs, nenugrims giliai į tešlą."

Bet kokios uogos – karščiui itin jautrus produktas, greitai praranda savo gražią išvaizdą, genda. Nesvarbu, kokį desertą ruošiatės gaminti, jos turi būti kokybiškos: jei uogos nors nedaug sugedusios, nei valgyti, nei ką nors iš jų gaminti nėra tinkamos. Geriau uogų pirkti dažniau, mažesniais kiekiais ir sunaudoti iš karto.

Pasak Astos, šviežios uogos, vaisiai puikiai dera ne tik gaiviuose ir keptuose desertuose. Šios vasaros gėrybės papildys salotas, pusryčių patiekalus – košes, pudingus, varškę, suteiks gurmaniško skonio kokteiliams.

Ledų sumuštiniai su avietėmis

Tešlai:

1 puodelis (140 g) miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

½ šaukštelio druskos,

120 g minkšto sviesto,

½ puodelio (100 g) rudojo cukraus,

1 kiaušinis,

1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Aviečių sluoksniui:

2 puodeliai (250 g) šviežių aviečių,

¼ puodelio (50 g) cukraus,

1 citrinos nutarkuota žievelė,

1 citrinos sultys,

3 šaukštai kukurūzų krakmolo.

Ledams:

2 puodeliai (500 ml) riebios grietinėlės (35 proc. riebumo),

1 skardinė (397 g) saldinto sutirštinto pieno,

1 citrinos nutarkuota žievelė,

2 šaukštai citrinų sulčių,

1 šaukštelis vanilės ekstrakto.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą (maždaug 40 x 34 cm dydžio) neaukštomis sienelėmis išklokite kepimo popieriumi. Sausainio tešlai dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu iki purios masės išplakite minkštą kambario temperatūros sviestą ir rudąjį cukrų. Įmuškite kiaušinį, supilkite vanilės ekstraktą ir dar kartą išplakite iki vientisos masės. Suberkite miltų mišinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Paruoštą tešlą kuo tolygiau paskleiskite kepimo skardoje. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., atvėsinkite.

Aviečių sluoksniui į vidutinio dydžio puodą sudėkite avietes, suberkite cukrų, nutarkuotą citrinos žievelę. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps. Atskirame dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis su kukurūzų krakmolu, tada šį mišinį supilkite į puodą su uogomis. Kai uogų masė pradės tirštėti, išjunkite ugnį, perpilkite masę į dubenį ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros, tuomet atšaldykite šaldytuve.

Ledams dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite šaltą grietinėlę iki standžių putų. Supilkite saldintą sutirštintą pieną, suberkite nutarkuotą citrinos žievelę, supilkite citrinų sultis ir vanilės ekstraktą. Lengvais judesiais išmaišykite iki vientisos masės.

Paruoškite ledų sumuštinius. Šaldyti tinkamą indą (20 x 30 cm dydžio) aukštomis sienelėmis išklokite maistine plėvele. Atvėsusį sausainį perpjaukite per pusę ir apipjaukite kraštus taip, kad turėtumėte du 20 x 30 cm dydžio stačiakampius. Vieną iš jų dėkite į maistine plėvele išklotą indą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite ledų sluoksnį, o ant šio – aviečių sluoksnį. Pamaišykite šaukštu ar šakute, kad aviečių masė šiek tiek susimaišytų su ledų mase. Ant viršaus dėkite antrą sausainio pusę ir paviršių lengvai paspauskite delnais. Uždenkite maistine plėvele. Dėkite į šaldymo kamerą ir palaikykite per naktį.

Prieš patiekdami, išimkite iš šaldytuvo ir labai aštriu peiliu supjaustykite stačiakampiais, t.y. sumuštiniais. Patiekite iš karto.

Jei norite ledų sumuštinius pagaminti paprasčiau, vietoje naminio sausainio galite naudoti paprastus kvadratinius sausainius, o vietoje naminių ledų – šiek tiek atšildytus mėgstamus pirktinius ledus.

Kokosinis ispaninių šalavijų sėklų pudingas su mangais ir avietėmis

Pudingui:

½ skardinė (200 g) kokosų pieno,

1 stiklinė (250 ml) pieno,

1 šaukštas šviežio medaus,

žiupsnis druskos,

4 šaukštai (50 g) ispaninių šalavijų sėklų,

4 šaukštai (25 g) kokosų drožlių.

Mangams:

1 mangas,

½ žaliosios citrinos sulčių.

Avietėms:

½ stiklinės (65 g) šviežių aviečių,

1 šaukštelis šviežio medaus.

Viršui:

mangų kubelių,

šviežių aviečių,

ispaninių šalavijų sėklų,

šviežių čiobrelio šakelių.

Kokosų pieną sumaišykite su pienu, medumi ir druska. Įmaišykite ispaninių šalavijų sėklas ir kokosų drožles, kad tolygiai pasiskirstytų plakinyje. Dubenį uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Po 15 min. dar kartą permaišykite visus ingredientus. Dėkite atgal į šaldytuvą ir palikite brinkti 2–4 val. ar per naktį.

Mangą maisto smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Įmaišykite žaliosios citrinos sultis. Avietes suberkite į dubenėlį ir sutrinkite šakute kartu su šaukšteliu medaus.

Stiklinėse susluoksniuokite ispaninio šalavijo sėklų pudingą, mangų tyrę ir avietes. Viršų papuoškite mangų kubeliais, šviežiomis avietėmis, apiberkite žiupsneliu ispaninių šalavijų sėklų ir šviežių čiobrelių šakelėmis.

Citrininiai migdoliniai keksiukai su šilauogėmis

2 kiaušiniai,

½ stiklinės (100 g) cukraus,

¼ stiklinės (60 ml) tirpinto kokosų aliejaus,

1 stiklinė (250 ml) graikiško jogurto,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

1 citrinos sultys,

1 citrinos nutarkuotos žievelės,

1 ½ stiklinės (210 g) kvietinių miltų,

2/3 stiklinės (70 g) migdolų miltų,

2 šaukšteliai kepimo miltelių,

½ šaukštelio sodos,

½ šaukštelio druskos,

1 ½ stiklinės (300 g) šilauogių,

1 šaukštas kvietinių miltų,

saujelė migdolų plokštelių.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite keksiukų kepimo formą ir dvylika keksiukų popierėlių. Elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, cukrų, tirpintą kokosų aliejų, graikišką jogurtą, vanilinį cukrų, citrinos sultis ir nutarkuotą citrinos žievelę.

Kitame dubenyje sumaišykite miltus, migdolų miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską. Miltų mišinį suberkite į plakinį ir lengvai išmaišykite šaukštu, kol neliks sausų miltų.

Šilauoges nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Suberkite į dubenį ir sumaišykite su valgomuoju šaukštu miltų, kad uogos tolygiai jais pasidengtų. Tai apsaugos uogas, kad kepdamos jos nenugrimztų į keksiukų dugną. Suberkite uogas į tešlą ir lengvais judesiais išmaišykite, kad joje pasiskirstytų kuo tolygiau.

Paruoštą keksiukų tešlą sudėkite į kepimo formeles iki jų viršaus. Viršų pabarstykite migdolų plokštelėmis. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol keksiukai bus auksinės spalvos. Kelias minutes keksiukus atvėsinkite keksiukų kepimo formoje. Tuomet perkelkite ant grotelių ir atvėsinkite.

Kokosiniai graikiško jogurto vafliai

1 stiklinė (140 g) miltų,

1 stiklinė (140 g) pilno grūdo speltų miltų,

1 šaukštelis kepimo miltelių,

½ šaukštelio sodos,

1 šaukštelis druskos,

1 šaukštelis vanilinio cukraus,

4 dideli kiaušiniai,

90 ml kokosų aliejaus,

1 stiklinė (250 ml) graikiško jogurto,

1 stiklinė (250 ml) kokosų pieno,

2 citrinų nutarkuotos žievelės,

1 citrinos sultys.

Vaflių tešlai dideliame dubenyje sumaišykite miltus, speltų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir vanilinį cukrų. Kitame dubenyje elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, kokosų aliejų, graikišką jogurtą, kokosų pieną, tarkuotas citrinų žieveles ir citrinos sultis. Suberkite miltų mišinį į šį plakinį ir lengvai išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Belgiškų vaflių keptuvėje iškepkite vaflius. Pilkite po samtį tešlos ir kepkite, kol vafliai taps traškūs, gražiai auksinės spalvos. Šiltus vaflius patiekite su uogomis, apibarstykite milteliniu cukrumi, mėtų lapeliais, apšlakstykite klevų sirupu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

na

na portretas
ledų receptas tai paprasčiausia plakta grietinėlė su priedais
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
  • Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Pasidžiaukime gaivia žaluma lėkštės (receptai)

    Pavasarėjant pietums norisi nebe tirštų troškinių, o didelės lėkštės šviežių salotų su įvairiaspalvėmis naujo derliaus daržovėmis. Nors salotos tradiciškai patiekiamos kaip garnyras prie mėsos ar žuvies patieka...

    1
Daugiau straipsnių