- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vidurvasaris – pats uogų derliaus pikas, tad jų ne tik miške, bet ir soduose dabar daugiausia. Norintiems sutaupyti sezoniškumą pravartu išnaudoti uogų konservavimui, mat vietoje užauginto derliaus kainos visada bus mažesnės už atvežtinio.
Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, vertėtų atkreipti dėmesį į mėlynes ir šilauoges – jos vienos iš maistingiausių uogų, todėl jas svarbu įtraukti į kasdienį mitybos racioną. Ne taip ir seniai Lietuvoje išpopuliarėjusios šilauogės yra seleno, cinko, mangano ir geležies šaltinis. Taip pat jose yra betakarotenoidų, organizmui naudingų antioksidantų, B, C ir E grupės vitaminų.
Nauda sveikatai – neginčijama
Kaip teigia E. Gavelienė, šilauogės naudingos ne tik tiems, kurie kontroliuoja savo kūno masę, bet ir sergantiesiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus: „Šilauogės įvardijamos kaip seleno, cinko, mangano bei geležies šaltinis. Taip pat jose yra betakarotenų (ypatingai tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas) bei antioksidantų, taip pat C, E, A ir B grupės vitaminų.“
Dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis bet kokį lėtinį uždegimą ar vėžinį procesą žmogaus organizme. „Antioksidantai pasižymi ne tik priešuždegiminėmis savybėmis, bet ir saugo organizmą nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Tad šilauogės yra vienos iš tų uogų, kurias reiktų įtraukti į kasdieninę mitybą, norint apsisaugoti nuo senatvinės demencijos bei Alzheimerio ligų ar sulėtinti organų bei odos senėjimo procesus“, – teigė dietologė.
Dar vieną naudinga šilauogių savybė – šios uogos gerina nuotaiką. Taip yra todėl, kad šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną serotoniną. Visgi šilauogėmis taip pat nereikėtų piktnaudžiauti, per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 200–300 gramų uogų.
Trinti ar ne?
Uogos skiriasi ne tik savo spalva ar skoniu, bet ir tvirtumu – vienos gali būti išties lepios bei minkštos, atrodo, susitrina vos palietus, o kitos net transportuojamos puikiai išlaiko formą. Svarbu tai įvertinti norint uogas šaldyti rudens ar žiemos sezonui. Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, netrintas galima šaldyti braškes, vynuoges, agrastus, šilauoges ar serbentus, o trintas – mėlynes, avietes ir žemuoges. Užšaldyti ir laikyti uogas rekomenduojama ne mažesnėje nei -18 ºC temperatūroje.
Ekspertė pataria pirmiausia uogas nuplauti, nusausinti ir vienu sluoksniu subėrus ant kepimo skardos įdėti į šaldymo kamerą. Po keletos valandų sušalusias uogas galima berti į šaldymui skirtas dėžutes ar maišelius. „Geriau į šaldiklį nedėti indelių su kambario temperatūros produktais, nes tuomet uogos sušals į gumulą, o atšildytos praras savo formą“, – pataria L. Barčaitė.
Nesvarbu, ar uogas šaldome sutrintas, ar sveikas, E. Gavelienė nepataria į jas berti cukraus: „Nors šaldant uogos šiek tiek maistinių medžiagų praranda, jose lieka naudingų žmogui antioksidantų, polifenolių bei mineralinių medžiagų, todėl šaldymas pripažįstamas kaip vienas geriausių konservavimo būdų.“
Tuo tarpu kulinarijos technologė pasakoja, kad net jeigu atšildytos uogos praranda savo išvaizdą, jų skonis išlieka ir jas saugu vartoti: „Siūlyčiau labai ilgai uogų nelaikyti šaldiklyje, jei ten sudėti patys įvairiausi produktai, nes uogos ilgainiui gali prisigerti svetimų kvapų.“
Sūrio pyragas su mėlynėmis / „Rimi“ nuotr.
Šaldytos uogos – visais sezonais
Namuose užsišaldytas ar įsigytas šaldytas uogas galima dėti į vaisių bei uogų glotnučius, košes, pyragus ir kitus desertus, gardinti stalo vandenį.
Gaivus sūrio pyragas su mėlynėmis
Ingredientai pagrindui:
Sviestas 75 g;
Sausainiai 200 g.
Ingredientai kremui:
Želatinos lapeliai 6 vnt.;
Natūralios mėlynių sultys 1 šaukštas;
Plakamoji grietinėlė 2.5 šaukšto;
Mėlynės 250 g;
Kreminis sūris 600 g;
Vanilinis cukrus 1 šaukštelis;
Cukrus 1 stiklinė.
Ingredientai papuošimui:
Mėlynės;
Mėtos.
Paruošimas:
Paruoškite pagrindą. Puode ištirpinkite sviestą. Smulkiai sutrinkite sausainius virtuviniu kombainu ar trintuvu.
Sumaišykite sausainius su sviestu ir gerai sutrinkite. Masę dėkite į apvalią 24 cm skersmens formą su nuimamu kraštu (1 grietinėlės sūrio pyragui). Drėgnais pirštais paspauskite pagrindą prie formos dugno. Dėkite formą į šaldytuvą.
Paruoškite įdarą. Želatinos lakštus maždaug 5 minutes pamerkite į šaltą vandenį.
Puode pašildykite mėlynių sultis. Želatinos lakštus išimkite iš vandens ir dėkite į puodą su mėlynių sultimis. Ištirpinkite želatiną, nuimkite puodą nuo ugnies ir leiskite truputį atvėsti.
Atskirame inde išplakite grietinėlę iki standumo.
Mėlynes sutrinkite šakute ir sumaišykite su sultimis.
Kreminį sūrį supilkite į dubenį ir palaikykite kambario temperatūroje. Kai sūris suminkštės, išplakite jį su vaniliniu cukrumi ir cukrumi. Supilkite sultis (želatiną ir smulkintas mėlynes) ir plaktą grietinėlę į sūrio plakinį. Supilkite paruoštą kremą į formą (ant pagrindo) ir palikite šaldytuve mažiausiai keturioms valandoms.
Paruoškite patiekimui. Nuimkite formos kraštus. Padėkite pyragą ant didelės lėkštės ar torto stovo. Papuoškite mėlynėmis ir mėtomis.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...