- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors Lietuvoje vasara jau eina į pabaigą, tačiau karšti ir saulėti savaitgaliai leidžia mėgautis gamtos teikiamais malonumais. Prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi trimis idėjomis, ką kepti ant laužo, jeigu šašlykai ir dešrelės jau yra pabodę.
„Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, degustuoti ir atrasti savo mėgstamiausią grilio patiekalą. Atsibodus šašlykams, dešrelėms ar kitiems mėsos kepsniams, galima išmėginti ir nemėsiškus, tačiau ne mažiau sočius grilio patiekalus“, – sako Maisto gamybos departamento direktorė B. Baratinskaitė. Ji siūlo išbandyti tris nesudėtingai ant kepimo grotelių paruošiamus patiekalus.
Kepti Portabella grybai, įdaryti sūriu
Reikės:
Portabella grybų,
alyvuogių aliejus,
sūrio,
druskos ir pipirų,
citrinos žievelės,
mėgstamų prieskoninių žolelių.
Portabella grybus gerai nuplaukite, pašalinkite kotą ir su popieriniu rankšluosčiu švelniai nuvalykite nešvarumus. Grybus gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Iš pradžių ant grotelių dėkite kepti kepurėle į apačią. Apkepus vienai pusei, apverskite ir į grybo kepurėlę įdėkite mėgstamo sūrio, pavyzdžiui, fetos, mocarelos ar mėlynąjį pelėsinį sūrį. Pagardinkite pipirais, užtarkuokite citrinos žievelės ir apibarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
„Portabella grybai – tai unikalaus skonio rudieji pievagrybiai. Jie išsiskiria savo didele, plokščia ir į skėtį panašia kepure. Šie grybai puikiai tinka kepti, o jų didelė ir plokščia kepurė tinka įvairių pagardų įdarymui. Ant grilio keptas portabella grybas su feta, mocarela ar mėlynuoju pelėsiniu sūriu yra tikras delikatesas!“, – pasakoja „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
Keptas kamambero (camembert) sūris
Reikės:
kamambero sūrio,
česnako,
mėgstamų prieskoninių žolelių,
aliejaus,
prancūziško batono.
Viršutinę kamambero sūrio dalį atsargiai įpjaukite bent keliose vietose. Įpjovose įdėkite smulkinto česnako gabalėlius, pagardinkite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Apšlakstykite aliejumi ir suvyniokite į foliją. Ant grotelių kepkite apie 15-20 minučių.
„Keptą kamamberą patiekite su skurdintais prancūziško batono gabalėliais, ant kurių tepkite karštą sūrį. Šalia labai tinka saldi juodųjų serbentų ar agrastų uogienė“, – pažymėjo B. Baratinskaitė.
Keptų daržovių salotos
Reikės:
Baklažano,
po 2 raudonas, žalias ir geltonas paprikas,
alyvuogių aliejaus,
pipirų ir druskos,
česnako,
mėgstamų prieskoninių žolelių,
citrinos.
Baklažaną padalykite išilgai į 3-4 dalis, aptepkite alyvuogių aliejumi ir padėkite ant karštų grotelių. Skrudinkite kiekvieną pusę po 3-5 minutes, kol baklažanas patamsės ir suminkštės. Taip pat ant grotelių sudėkite ir paprikas. Kepkite kol jos pradės skrusti (gali net ir apdegti) ir minkštėti. Nuo keptų paprikų nulupkite odelę ir išimkite sėklas. Skrudintus baklažanus ir paprikas supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais.
Padažą paruoškite iš 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus, spaustos citrinos sulčių ir smulkinto česnako. Sumaišykite su keptomis daržovėmis ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinkite druska ir pipirais.
„Tai – skanios, aromatingos ir sočios salotos, kurias galite valgyti ir vienas, ir kaip garnyrą prie keptos žuvies ar mėsos kepsnių“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...
-
Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)
Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...
-
Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)
Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...