Trintos daržovių sriubos: ir skanu, ir sveika (receptai)

  • Teksto dydis:

Atvėsus orams, vis dažniau norisi pasilepinti karštais, tačiau nesudėtingais patiekalais. Tam puikiai tiks sriubos – skanios ir kvapnios, atskleidžiančios pačius gardžiausius skonius. Sušildykite savo namus išmėgindami originalius trintų sriubų receptus.

Kepta pomidorų ir paprikų sriuba

Reikės: 8 pomidorų, 3 raudonų paprikų, saujos šviežių bazilikų, 5 laurų lapų, 4 skiltelių česnako, 125 ml vandens, 3 arbatinių šaukštelių citrinų sulčių, 3 arbatinių šaukštelių pomidorų pastos, alyvuogių aliejaus, žiupsnelio pipirų ir druskos.

„Paprikas ir pomidorus supjaustykite skiltelėmis, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, bazilikais ir apie 30 minučių kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje. Iškeptas daržoves sudėkite į indą, kuriame trinsite sriubą. Užpilkite vandeniu, citrinos sultimis, užvirinkite ir sutrinkite iki vientisos masės“, – receptu dalinasi Aidas Poleninas, „Maximos“ maisto gamybos ekspertas.

Jo teigimu, pomidorų paklausa kasmet išlieka panaši, tačiau yra rūšių, kurias pirkėjai mėgsta labiau už kitas. „Patys populiariausi pomidorai tarp mūsų pirkėjų yra raudonžandžiai su šakelėmis – šiemet jų parduota jau daugiau nei 2,1 mln. kilogramų. Pastebime, kad stabiliai auga ekologiškų pomidorų pasirinkimas – šiemet jų pardavimai augo daugiau nei penktadaliu, lyginant su praėjusiais metais“, – atskleidžia A. Poleninas.

Morkų ir raudonųjų lęšių sriuba

Reikės: 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 1 arbatinio šaukštelio tarkuoto imbiero, žiupsnelio kario miltelių, 4 stambiai pjaustytų morkų, 4 stiklinių daržovių sultinio, ¾ stiklinės raudonųjų lęšių, žiupsnelio druskos bei pipirų.

„Puode įkaitinę aliejų kepkite svogūnus apie 5 minutes. Suberkite kario miltelius bei imbierą ir pakepkite dar 30 sekundžių. Suberkite morkas, supilkite sultinį, paskaninkite druska ir pipirais. Virkite apie 15 minučių arba tol, kol morkos suminkštės. Sutrinkite sriubą trintuve“, – aiškina ekspertas.

Jis taip pat pasakoja, jog populiariausios tarp pirkėjų yra plautos lietuviškos morkos, kurių kasmet klientai įsigyja daugiau nei 3,5 mln. kilogramų. Sparčiai populiarėja ir ekologiškos morkos – jų paklausa 2018 m. išaugo beveik 3 kartus lyginant su 2017 metais pardavimais.

Morkų ir imbiero sriuba

Reikės: 1 valgomojo šaukšto rapsų aliejaus, 1 svogūno, 2 valgomųjų šaukštų tarkuoto imbiero, 2 česnako skiltelių, ½ arbatinio šaukštelio smulkintų muskato riešutų, 850 ml sultinio (pirkto arba paruošto prieš tai), 500 g morkų, 400 g baltųjų pupelių (skardinėje su skysčiu).

Papuošimui: 4 arbatinių šaukštelių smulkintų migdolų ir žiupsnelio smulkintų muskato riešutų.

„Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite smulkintą svogūną, imbierą, česnaką ir viską kepkite apie 5 minutes arba tol, kol suminkštės. Įmaišykite muskato riešutus ir pakepkite dar 1 minutę. Supilkite sultinį, suberkite susmulkintas morkas, baltąsias pupeles su skysčiu, tuomet uždenkite dangčiu ir troškinkite apie 20-25 minutes arba tol, kol morkos truputį suminkštės. Trečdalį gauto sriubos mišinio išimkite į atskirą indą, o likusią dalį sutrinkite maisto smulkintuvu. Tuomet viską vėl sudėkite į keptuvę ir kaitinkite tol, kol užvirs. Sriubą patiekite papuošę smulkintais imbierais bei muskato riešutais. Skanaus!“, – linki A. Poleninas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių