Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

  • Teksto dydis:

Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai – kaip tik jums.

Kalakutų šlaunelės, įdarytos porais ir mėsa

2 šaukštai sviesto,

1,2 kg kalakutų šlaunelių mėsos,

1 poras,

1 salieras,

2 skiltelės česnako,

1 šaukštas rozmarinų,

750 g šviežių dešrelių,

3 šaukštai petražolių,

1 šaukštas čiobrelių,

3 riekelės batono,

1 kiaušinis,

100 ml vandens,

druskos,

pipirų.

Briuselio kopūstams:

500 g šaldytų Briuselio kopūstų,

2 šaukštai sviesto,

50 g kietojo sūrio,

3 šaukštai „Panko“ džiūvėsėlių,

125 g grietinėlės,

druskos,

pipirų.

Keptoms morkoms:

2 šaukštai alyvuogių aliejaus,

800 g morkų,

2 šaukštai čiobrelių,

druskos,

pipirų.

Česnako skilteles nulupkite. Porą, česnaką ir saliero stiebą susmulkinkite mažais kubeliais. Įkaitinkite keptuvę ir ištirpinkite sviestą. Porą ir salierą suberkite į keptuvę, maišydami pakepkite 3–4 min. Į keptuvę suberkite česnaką, išmaišykite ir nuimkite nuo ugnies. Dideliame dubenyje išplakite kiaušinį, suberkite petražoles, paskaninkite druska, pipirais ir suverskite keptas daržoves. Išimkite iš apvilktų dešrelių mėsą į dubenį, berkite sukapotus rozmarinus ir čiobrelius. Duoną pamirkykite vandenyje, sudėkite į dubenį prie dešrelių mėsos ir viską išmaišykite. Ant švaraus stalo paviršiaus dėkite kalakuto šlaunelių mėsą ir padaužykite muštuku. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Įdarą paskirstykite tolygiai ant išmuštų šlaunelių mėsos ir susukite. Suriškite medvilniniu siūlu, suvyniokite į aliuminio foliją. Kalakutienos suktinuką dėkite į skardą ir įpilkite 1 stiklinę vandens. Kepkite įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 1 valandą. Iškeptą kepsnį atvėsinkite, nuimkite siūlą ir supjaustykite griežinėliais. Į kepimo indą sudėkite Briuselio kopūstus su sviestu, pagardinkite druska ir pipirais, pamaišykite ir šaukite į įkaitintą iki 180 °C orkaitę. Kepkite apie 20–25 min. Kai Briuselio kopūstai suminkštės, užpilkite grietinėlės, užberkite kietojo sūrio ir „Panko“ džiūvėsėlių, pakepkite, kol gražiai apskrus. Morkas nulupkite, nuplaukite ir supjaustykite išilgai 2 cm storio juostelėmis. Dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais, pabarstykite kapotais čiobreliais. Šaukite kepti į įkaitintą iki 180 °C orkaitę apie 20–25 min.

Citrininė pynė

7 g sausų mielių,

¼ puodelio ir 1 šaukštelio šilto vandens,

½ puodelio ir 1 šaukštelio cukraus,

¾ puodelio šilto pieno,

115 g sviesto,

1 šaukštelis citrinos žievelių,

1 šaukštas citrinos sulčių,

5 puodeliai miltų,

4 kiaušiniai,

1 šaukštas aguonų.

Dideliame dubenyje mieles sumaišykite su šiltu vandeniu ir šaukšteliu cukraus. Leiskite pastovėti apie 5 min. Įpilkite pieną ir citrinos sultis, sudėkite sviestą, suberkite citrinos žieveles, miltus ir likusį cukrų, įmuškite 3 kiaušinius. Plakite iki vientisos masės, toliau maišydami palaipsniui suberkite likusius miltus, kol tešla atšoks nuo pirštų, bet liks šiek tiek lipni. Išverskite tešlą ant švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Minkykite, kol ji taps vientisa. Perkelkite tešlą atgal į dubenį, uždenkite virtuviniu rankšluostėliu ir leiskite pailsėti kambario temperatūroje, kol masė padvigubės (maždaug 1,5 val.). Išverskite tešlą ant darbinio paviršiaus ir padalinkite į dvi lygias dalis. Vieną tešlos dalį padalinkite dar į tris lygias dalis, iš kiekvienos suformuokite 35–38 cm ilgio virveles ir jas supinkite. Perkelkite pynę į kepimo skardą, išklotą sviestiniu popieriumi. Pakartokite procesą su likusia tešlos dalimi. Uždenkite paruoštas pynes ir leiskite pastovėti kambario temperatūroje, kol masė padvigubės (apie 1 val.). Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C. Nedideliame dubenyje išplakite likusį kiaušinį ir šaukštelį vandens. Tolygiai aptepkite duoną šiuo plakiniu ir kepkite pynę įkaitintoje orkaitėje apie 22 min., kol gražiai paruduos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą
    Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą

    Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...

  • Prikelkite duoną antram gyvenimui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)

    Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...

  • Humusas – tobulas mūsų organizmui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)

    Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...

    4
  • Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Gaivūs desertai su paskutinėmis sezono uogomis (receptai)

    Besitęsiantys gana šilti orai gundo sodo ir daržo gėrybėmis. Kad paskutinių šiltojo sezono uogų atsivalgytume iki soties, jas galima  įtraukti į įvairius receptus. Maisto tinklaraščio „5 produktai“ autorė Roma L...

  • Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tobula vakarienė: skanu, greita, taupu (receptai)

    Makaronai ir sūris – žanro klasika nuo senų laikų, tad kas galėjo pagalvoti, kad šis derinys taps tokia pasauline sensacija? Prieš kelerius metus socialinius tinklus užvaldęs makaronų su kepta feta receptas virto fenomenu. Nebrangus...

  • Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Saulės geltonumo produktas praturtins mitybą (receptai)

    Lydytas sviestas (angl. ghee) plačiai naudojamas Indijos virtuvėje, bet pastaruoju metu tampa vis populiaresnis ir kitose šalyse. Jis gaminamas kaitinant sviestą, kad išgaruotų vanduo ir atsiskirtų pieno medžiagos, palikdamos sodrius, nuska...

    1
  • Šilauogių dovanos žmogui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Šilauogių dovanos žmogui (receptai)

    Nors visos uogos naudingos organizmui, savo išskirtinėmis savybėmis iš jų išsiskiria šilauogės. Norintys maitintis sveikiau turėtų į savo racioną įtraukti daugiau šilauogių. ...

  • Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas
    Varškė – puikus pusryčių pasirinkimas

    Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Varškė puikiai tinka pusryčiams, todėl verta išmėginti gardų var&...

  • Daržo dovanos: pomidorai žiemai <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Daržo dovanos: pomidorai žiemai (receptai)

    Vienas po kito noksta raudonskruosčiai pomidorai – nebespėjame suvalgyti. Šias daržoves lengva išsaugoti – tereikia pasiruošti jų žiemai. Tam pravers kulinarijos technologės Gailės Urbonavičiūtės receptai, kurie patik...

  • A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai
    A. Ivanausko siūlomi valgiai iškylai

    Nori pakeisti pasaulį – pradėk nuo savęs, įsitikinęs Alfas Ivanauskas. Žinomas šefas visus ragina visur ieškoti tvaresnių alternatyvų. Šįsyk – apie vasaros poilsį ir iškylas gamtoje. Tvarumo idėjas puoselėjan...

Daugiau straipsnių