- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau dabar ieško įkvepiančių idėjų. Gal pravers šios?
Varškės žagarėliai
300 g kvietinių miltų,
250 g varškės,
2 kiaušiniai,
½ šaukštelio sodos,
1/3 puodelio cukraus,
šiek tiek vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto (nebūtina),
miltelinio cukraus pabarstyti.
Varškę labai gerai sutrinkite, o jei turite – permalkite malimo mašinėle. Turi išeiti vientisa masė su kuo mažiau gumuliukų. Į varškę suberkite miltus, sodą, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų, jeigu naudojate – ir vanilės ekstraktą arba vanilinį cukrų, viską išmaišykite. Jeigu tešla labai skysta, įdėkite daugiau miltų. Išminkykite tešlą iki vientisos masės ir palikite 15–30 min. pastovėti. Tuomet tešlą iškočiokite iki maždaug 0,5 cm storio. Supjaustykite stačiakampiais, perpjaukite per vidurį ir perkiškite vieną galą per pjūvį. Žagarėlius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 160 °C temperatūros orkaitėje po 10 min. iš kiekvienos pusės. Iškeptus apibarstykite milteliniu cukrumi.
Sodrus šokoladinis pyragas
2 kiaušiniai,
115 g sviesto,
250 g cukraus,
60 g miltų,
30 g kakavos miltelių,
žiupsnelis druskos,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto (nebūtina).
Papuošti:
miltelinio cukraus,
šviežių braškių,
šilauogių,
ledų.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Dubenyje išplakite cukrų ir kiaušinius, kol mišinys taps šviesiai geltonos spalvos. Sviestą ištirpdykite ir įmaišykite į kiaušinius. Persijokite miltus, kakavą ir druską. Juos ir vanilės ekstraktą įmaišykite į kiaušinių mišinį. Tešla turi išeiti labai tiršta. Kepimo formą patepkite sviestu ir pabarstykite kakava. Supilkite tešlą ir išlyginkite. Šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20 min. arba kol pyrago viršus sukietės. Vidus vis dar turi būti minkštas. Ištrauktą iš orkaitės pabarstykite milteliniu cukrumi, papuoškite šviežiomis braškėmis, šilauogėmis ir patiekite dar šiltą su šaukštu ledų.
Morkų pyragas su sūrio kremu
190 g „Ekstra“ miltų,
3 kiaušiniai,
130 g cukraus,
120 ml aliejaus,
200 g burokine tarka sutarkuotų morkų,
30 g kokosų drožlių,
50 g karijų,
1 šaukštelis kepimo miltelių,
1 citrinos žievelė,
1 šaukštelis malto cinamono,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto,
žiupsnelis druskos,
gabalėlis sviesto (formai patepti).
Kremui:
200 g maskarponės,
200 g grietinėlės (35 proc. rieb.),
2 šaukštai miltelinio cukraus,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto,
2 šaukštai citrinų sulčių.
Papuošti:
1 morka,
20 g karijų.
Sausoje keptuvėje atskirai apkepkite smulkintas karijas riešutus ir kokosų drožles. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, kokosų drožles ir cinamoną. Kiaušinius išplakite su druska ir cukrumi iki purumo. Įplakite aliejų ir vanilės ekstraktą. Įmaišykite miltų ir kokosų drožlių mišinį. Įmaišykite tarkuotas morkas, citrinos žievelę ir 50 g karijų. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi ištiestą ir sviestu išteptą 22 cm dydžio kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 35–40 min. Ar pyragas iškepė, tikrinkite ties pyrago viduriu įsmeigdami medinį pagaliuką – jis turi likti sausas. Pyragą atvėsinkite. Kremui sumaišykite šaltą grietinėlę, maskarponę, vanilės ekstraktą ir miltelinį cukrų, kol masė taps vientisa. Plakite elektriniu plaktuvu nedideliu greičiu. Neperplakite – kremas turi būti tolygios ir tvirtos konsistencijos, bet nepagelsti, neįgyti sviesto poskonio. Pabaigoje įplakite citrinų sultis ir išjunkite plaktuvą. Pyragą aptepkite kremu. Bulvių skustuku priskuskite plonų morkų juostelių. Apibarstykite pyragą karijomis ir papuoškite morkų juostelėmis.
Apelsinų sirupo pyragas su apelsinais
Apelsinų sirupui:
1 apelsinas (pjaustytas riekelėmis),
160 ml cukraus sirupo.
Pyragui:
200 g sviesto,
4 apelsinai,
1 citrina,
300 g cukraus,
240 g migdolų miltų,
110 g universalių miltų,
druskos pagal skonį,
4 kiaušiniai,
20 g miltelinio cukraus pabarstyti.
Sirupui:
180 ml apelsinų ir citrinų sulčių (iš tų, kurių liko panaudojus žieveles),
100 ml cukraus sirupo.
Apelsinų sirupui apelsiną supjaustykite 3–5 mm griežinėliais. Tada sudėkite į puodą, užplikykite verdančiu vandeniu ir nukoškite. Sudėkite atgal į puodą, užpilkite 160 ml cukraus sirupo ir pakaitinkite 5 min. ant silpnos kaitros. Gautą masę perpilkite į indelį ir padėkite į šaldytuvą 6–8 val. arba nakčiai. Pyragui sviestą maišytuvu išplakite iki baltumo. Gerai nuplaukite apelsinus, citriną ir nutarkuokite žieveles. Sumaišykite žieveles su cukrumi ir sutrinkite iki vientisos masės. Tada išplakite su sviestu. Sumaišykite universalius ir migdolų miltus. Įberkite druskos. Apie ketvirtadalį šio mišinio pamažu maišydami suberkite į sviestą su žievelėmis. Įmuškite kiaušinį. Vėl įdėkite miltų mišinio, įmuškite kiaušinį ir toliau maišykite. Kartokite procesą, kol pasibaigs miltų mišinys ir kiaušiniai. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo formą ištepkite sviestu. Supilkite masę, gražiai išlyginkite paviršių ir kepkite orkaitėje 40–50 min. Kol kepa pyragas, pasigaminkite apelsinų sirupą. Sumaišykite 180 ml apelsinų ir citrinų sulčių su 100 ml cukraus sirupu. Pavirkite apie 5 min. ant silpnos kaitros ir palikite atvėsti. Iškepusį dar karštą pyragą užpilkite apelsinų sirupu ir palikite atvėsti. Atvėsusį pyragą atsargiai išimkite iš formos, pabarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite su apelsinais sirupe. Apelsinus sirupe galite pasiruošti iš anksto. Jie šaldytuve išsilaiko iki savaitės. Apelsinus sirupe galite keisti raudonaisiais apelsinais, kitais citrusiniais vaisiais.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu1
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...