- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad tereikia atsižvelgti į jautienos riebumą ir porcijos dydį.
Jei vartojate jautienos dalis, kurios pasižymi dideliu riebalų kiekiu, valgote perdirbtus greitojo maisto restoranų jautienos produktus arba patys per ilgai kepate šią mėsą, vartojate didelėmis porcijomis ir neįtraukiate bendros mitybos įvairovės – metas suklusti. Dietologė pažymi, kad tai gali privesti prie padidėjusio nepageidaujamo svorio ir kitų organizmo sutrikimų, susijusių su prasta mityba.
„Laikantis sveikatai palankios mitybos principų ir norint įtraukti jautieną į savo racioną, vertėtų atsižvelgti į tam tikras šios mėsos dalis: pavyzdžiui, nugarinę ar liesą maltą mėsą. Valgant tokias dalis sumažėja bendras suvartojamų riebalų kiekis. Be to, paruošimo būdas ne ką mažiau svarbus: geriausia paruošti jautiena taip, kad jos gamybai nereikėtų papildomų riebalų, pavyzdžiui, kepti ant grotelių. Taip pat verta visuomet prisiminti ir saiko principą – jis padės išvengti per didelio suvartotų kalorijų kiekio. Taigi, reikėtų turėti mintyje, kad įprastas rekomenduojamas jautienos porcijos dydis yra apie 80–120 g valgant ją ne dažniau nei du tris kartus per mėnesį“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.
Ji priduria, kad vartojant jautieną pagal sveikatai palankios mitybos principus, organizmui suteikiame puikią galimybę apsirūpinti naudingomis ir reikalingomis medžiagomis, mat ši mėsos rūšis – gausi aukštos kokybės baltymų, nepakeičiamųjų aminorūgščių, tam tikrų vitaminų, geležies ir kitų mineralų.
„Viena pagrindinių priežasčių, kodėl jautiena yra vertinama dėl savo maistinių savybių, tai – visaverčiai baltymai. Jie būtini raumenų augimui, atstatymui, imuninės sistemos veiklos palaikymui ir įvairiems kitiems žmogaus organizmo procesams sklandžiai vykti. Be to, baltymai neatsiejami nuo normalaus fermentų ir hormonų gamybos proceso. Kita priežastis, kodėl jautiena yra vertinga sveikatai palankios mitybos dalis, – B grupės vitaminai: šioje mėsoje randama vitaminų B12, B5, B6, B3 ir B2. Jie būtini baltymų ir energijos gamybai, taip pat – kraujodarai, nervų veiklai, sveikos odos, plaukų ir akių būklei palaikyti“, – jautienoje esančių gerųjų medžiagų naudas vardija dr. E. Gavelienė.
Vienas skaniausių būdų paruošti jautieną – kepti ją ant grotelių: kepant kepsnius jų išorė įgauna apetitą keliančią gerai apskrudusios mėsos išvaizdą, kurioje susikaupia natūralios jautienos sultys, o skonis tampa nepakartojamai gardus. Taip kepamą jautienos kepsnį verta pagardinti druskos, pipirų ir žolelių ar prieskonių mišiniu.
Ant grotelių kepta jautiena – klasikinis kepsnys arba supjaustyta griežinėliais ir patiekta su šviežiomis salotomis – pasižymi nuostabiu dūmo skonio ir sultingos tekstūros deriniu, kuris tikrai įtiks bet kuriam gomuriui.
Jautienos kepsnys ant grotelių
200 g jautienos kepsnio,
60 ml alyvuogių aliejaus,
40 ml Vorčesterio padažo,
40 ml sojų padažo,
30 ml citrinų sulčių,
5 g itališkų prieskonių,
6 skiltelių česnako (susmulkinto),
20 g jūros druskos,
žiupsnelio juodųjų pipirų.
Nedideliame dubenyje sumaišykite visus marinato ingredientus. Supilkite marinatą į užsegamą maišelį, skirtą šaldymui. Į maišelį įdėkite kepsnį, užsekite ir pakratykite, kad kepsnys gerai apliptų marinatu. Marinuokite bent 3–8 val. Jei įmanoma, kepsnį iš šaldytuvo išimkite likus maždaug 30 min. iki kepimo, kad jis pasiektų kambario temperatūrą, tačiau marinate jį laikykite iki pat kepimo. Kaitinkite kepsninę bent 15 min., kol ji pasieks 260 °C temperatūrą. Dėkite kepsnį ant grotelių. Uždarykite grilio dangtį ir kepkite 2 min. Apverskite kepsnį, vėl uždarykite dangtį ir kepkite dar 2 min. Sumažinkite kaitrą iki vidutinio stiprumo. Toliau kepkite kepsnį uždarytu dangčiu, kol jis taps norimo iškepimo lygio. Iškeptą jautienos kepsnį perkelkite į lėkštę. Prieš patiekdami jo viršų uždenkite folija ir palikite 5 min.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...
-
Ant rudeninio stalo – šilumos ir jėgų teikiantis maistas (receptai)
Rudens sezonu mūsų kasdieniai įpročiai keičiasi: šilumos ir jaukumo norisi ne tik aprangoje, bet ir lėkštėje. Mitybos specialistė Gabrielė Urbonaitė primena, kad tinkamai parinktas maistas šiuo laikotarpiu gali padėti išl...
-
Trečiadienis – žuvadienis: pravers kelios gudrybės (receptai)
Dažniau valgyti žuvį ar jūros produktus – vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nesiimant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose. Kad su malonumu žuvį pietums ar vakarienei valgytų visa šeima, renkantis rūš...
-
Ant stalo – kiaulienos nugarinė (receptai)
Kas kitas vis labiau vėstant orams suteiks geresnės nuotaikos ir savijautos nei virtuvėje garuojantys maistingi ir gardūs patiekalai? Kiaulienos nugarinė – maistingas ir universalus ingredientas, puikiai tinkantis skirtingiems patiekalams gaminti. ...
-
Virtuvė pakvips obuoliais (receptai)
Obuoliai tarp rudens gėrybių – populiariausi. Ne veltui – nors daugeliui jie siejasi su saldžiais kepiniais, turbūt nėra patiekalo, kurio šie vaisiai negalėtų papildyti. Jie puikiai tinka ir padažams, salotoms, dera prie įvairių m...
-
Valgomosios gėlės: gražu, bet ne visada saugu
Jau nieko nebestebina, kai maistas puošiamas džiovintomis arba šviežiomis gėlėmis, jų žiedlapiais. Kai kurios gėlės iš tiesų patiekalui suteikia išskirtinumo, tačiau ne visos yra valgomos, o kai kurių žiedai gali sukelti...
-
Fermentuotas maistas – natūralus būdas stiprinti imunitetą1
Įsibėgėjant rudeniui, daugelis iš mūsų ima ruoštis šaltajam sezonui. Po gausaus derliaus daržovių konservavimas yra vienas pagrindinių virtuvės darbų. Šaltuoju sezonu mūsų organizmui itin naudingas fermentuotas maistas. ...
-
Prikelkite duoną antram gyvenimui (receptai)
Duona ir kepiniai yra kasdieniai produktai, kuriuos mėgstame šviežius, traškius ir minkštus. Tačiau vos iš jų išgaruoja drėgmė, kepiniai greitai pasensta ir pradeda kietėti. Tačiau, žinomo keliautojo ir kulinaro Vyta...
-
Humusas – tobulas mūsų organizmui (receptai)4
Įvairių pasaulio kraštų virtuves išbandyti mėgstantys lietuviai nebejotinai jau spėjo atrasti vieną pagrindinių Artimųjų Rytų virtuvės patiekalų – humusą. Šio iš avinžirnių gaminamo produkto skoninės, maistin...