- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Meilės diena – ypatinga, kai rodome dėmesį ir lepiname savo mylimiausius. Gardūs pietūs – puikus būdas ne tik nustebinti antrąją pusę, bet ir kartu romantiškai praleisti laiką.
TV3 laidos „La Maistas“, rodomos sekmadienį, 9.30 val., šefas Tomas Rimydis siūlo pasigaminti nuostabaus skonio ir tikrai nekasdienišką patiekalą – keptą aštuonkojį.
Šventės – puiki proga išbandyti kažką naujo, paragauti dar neragautų skonių ir nustebinti save bei artimuosius naujais patiekalas. Šv. Valentino dienai puikiai tiks egzotiškas, lengvas, gardus patiekalas – keptas aštuonkojis su krevečių padažu.
Jūros gėrybės pasižymi nuostabiu skoniu ir aromatu. Patiekalai su jomis tikrai palieka puikų įspūdį, todėl labai tinka švenčių progomis. Be to, Tomas sako, kad aštuonkojis yra vienas iš afrodiziakų, skatinančių meilę, taigi, tikrai puikiai tiks Šv. Valentino dienai.
Daug kas prisibijo gaminti aštuonkojį, nes jį lengva sugadinti. Tačiau profesionalus virtuvės šefas T. Rimydis pademonstruos, kad jį pagaminti nėra sudėtinga, tačiau reikia kantrybės ir tam tikrų žinių.
„Svarbiausia, aštuonkojo nepervirti. Nes jis susitrauks, prarasim daugiau nei pusę jo svorio. Taigi, galima kartas nuo karto atpjauti gabaliuką ir patikrinti“, – patarė profesionalus šefas.
Gaminant šį patiekalą svarbu priderinti tinkamą garnyrą. „Labai puikiai dera bulvės ir aštuonkojis. Tai yra du vienas kitą papildantys produktai, kurie tarpusavyje sukelia skonio bombą“, – sako T. Rimydis.
Dar daugiau skonio patiekalui suteiks krevečių padažas. „Niekada neišmeskite krevečių kiautų. Iš jų galima išvirti nuostabų padažą, sultinį. Pavirus galima panaudoti visur tobulai“, – pataria Tomas.
Aštuonkojis su batatais ir krevečių padažu
Jums reikės:
1 vnt. šviežio aštuonkojo (apie 1,5 kg)
100 g balto vyno acto
100 g svogūnų
50 g sviesto
1 vnt. žaliosios citrinos
20 g česnako
10 g rozmarino
10 g čiobrelių
10 g šalavijo
10 g petražolių
10 g krapų
Garnyrui:
200 g batatų
100 g sviesto
1 vnt. apelsino
Druskos pagal skonį
Padažui:
100 g krevečių su kiautais
100 g grietinėlės
100 g svogūnų
50 g alyvuogių aliejaus
30 g česnakų
Druskos pagal skonį
Gaminimas. Ilgiausiai užtrunka aštuonkojo gamyba. Taigi, reikia pradėti būtent nuo jo. Greitpuodyje užverdami 2 litrai vandens, sudedami prieskoniai, daržovės ir žolelės. Užvirus sudedamas šaltu vandeniu nuplautas aštuonkojis. Verdama ant stiprios kaitros iki 20 minučių. Jei aštuonkojis verdamas puode, jis verda iki 40 minučių.
Aštuonkojui išvirus, jis atvėsinamas šaltame vandenyje ir nuplaunamas po šaltu tekančiu vandeniu, nuimama oda. Nuplovus, aštuonkojis supjaustomas norimo dydžio gabaliukais arba išpjaunami čiuptuvai. Keptuvėje ištirpinamas sviestas ir dedamos aštuonkojo dalys. Kepama iš abiejų pusių, po 2 minutes. Baigus kepti pagardinama druska, pipirais ir sudedami smulkinti žalumynai.
Garnyro gaminimas. Nuvalyti batatai supjaustomi griežinėliais ir, užpylus šaltu vandeniu, verdami apie 15 minučių. Nupilamas vanduo ir sudedamas sviestas, išspaudžiamos apelsinų sultys. Kai sviestas ištirpsta, šaukštu sutrinami batatai, pagardinama druska.
Padažo gaminimas. Puode 5 minutes kepinami smulkinti svogūnai ir česnakai, jiems apskrudus, sudedamos krevetės. Kepama 3 minutes. Tuomet pilamas vanduo ir viskas paverdama 10 minučių. Supilama grietinėlė, verdama 5 minutes. Padažas nukošiamas ir užverdamas. Pabarstoma druska ir pipirais. Aštuonkojis tiekiamas su batatų koše ir krevečių padažu.
Prie aštuonkojo Tomas siūlo dar ir lengvas morkų bei svogūnų salotas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pavasaris lėkštėje: svogūnų laiškų duonelė, kvapnus paštetas ir spalvingos salotos
Šį sekmadienį TV3 laidos „La maistas“ virtuvės šefai Tomas Rimydis ir Vylius Blauzdavičius kvies pavasarį įsileisti ne tik į savo širdis, bet ir į lėkštes. Tomas ketina nustebinti ypatingo skonio svogūnų lai&s...
-
Maisto tinklaraštininkė K. Požienė: gardus maistas suartina šeimą (receptai)1
"Kad ir kas dabar vyksta pasaulyje, savo namuose nuotaiką kuriame patys", – sako Vokietijoje gyvenanti lietuvė maisto tinklaraštininkė Karina Požienė. Trijų vaikų mama įsitikinusi, kad skanus maistas, prie stalo suburiantis vis...
-
Veganiška vištiena: mėsos patiekalus primenantis seitanas populiarėja tarp sveikuolių (receptas)
Augalinė mityba sulaukia vis didesnio visuomenės pripažinimo. Kol vieni apsisprendžia kardinaliai pakeisti savo mitybos įpročius atsisakant mėsos, kiti sveikai besimaitinantys visavalgiai į savo valgiaraštį įtraukia dar daugiau vegetari&scaron...
-
Kretos salos patiekalai – maistas kūnui ir sielai1
Pandemija apribojo galimybes skraidyti, bet negali sustabdyti kelionių mintimis, prisiminimais ir skoniais. Šiandien siūlome kartu su tinklalapio "Mano Kreta" kūrėjais Audriumi A.Morkūnu ir jo žmona Jurgita nukeliauti į šią Grai...
-
Šventinis Velykų valgiaraštis: pusryčiams – kepti margučiai, pietums ar vakarienei – alpinis šalvis3
Besitęsianti pandemija lemia, kad jau antrus metus šv. Velykas pasitiksime kitaip nei buvome įpratę anksčiau. Didžiausią pavasario šventę praleisime tik su pačiais artimiausiais šeimos nariais, tad šventinio stalo patiekal...
-
Velykų stalui – prabangūs patiekalai, kuriuos pagaminti itin lengva1
Jau visai čia pat – ilgasis šv. Velykų savaitgalis, tad namai pakvips gardžiausiais patiekalais. O kad šįkart Velykų stalas būtų ir originalus, TV3 laidos „Gardu Gardu“ vedėjai Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas dalina...
-
Šv. Velykoms – žuvis ir jūros gėrybės: trys gardžios idėjos netradiciniam švenčių stalui1
Jau tapo įprasta, jog tradicinį šv. Velykų stalą lietuvių namuose puošia ne tik margučiai, bet ir šaltiena, kumpis, mėsos vyniotiniai ar netikras zuikis. Tačiau šventinius pietus paįvairinti galima ir žuvies bei jūros g...
-
Šv. Velykų belaukiant: trys neįprastos margučių dažymo technikos, leisiančios paįvairinti šventinį stalą2
Nors šv. Velykas lietuviai jau antrą kartą pasitiks karantino akivaizdoje, jie šią šventę ruošiasi paminėti kaip ir kiekvienais metais – su tradiciniu šventiniu stalu bei išskirtiniais margučiais. Vis tik, ...
-
Kauniečiai G. Senulis ir A. Kazilionis siūlo vyriškos virtuvės patiekalus Velykoms (receptai)8
Du kauniečiai klasės draugai, dabar jau solidūs vyrai, Gintaras Senulis ir Artūras Kazilionis netikėtai susitiko įsigiję šalia sodybas Anykščių rajone. Draugystė atsinaujino, negana to, vyrai ėmė kartu gaminti ir net sukūrė vaizdo k...
-
Kaip virti kiaušinius – su muzika, garuose ar be lukšto?5
Kiaušiniai dažno žmogaus mityboje sudaro itin svarbią dalį. Juos valgome ne tik per šv. Velykas, bet ir ruošiame kasdieniams pusryčiams bei naudojame daugybės kitų patiekalų gamyboje. Atrodo, kad nėra nieko paprasčiau nei i&scaro...