Sūri žiemos nuodėmė: fondiu receptai šaltam vakarui Pereiti į pagrindinį turinį

Sūri žiemos nuodėmė: fondiu receptai šaltam vakarui

2013-04-25 15:03
Sūri žiemos nuodėmė: fondiu receptai šaltam vakarui
Sūri žiemos nuodėmė: fondiu receptai šaltam vakarui / Shutterstock nuotr.

Sūrio fondiu daužo visas sveikos mitybos taisykles. Tačiau tokį sotų, riebų, kaloringą patiekalą valgome tikrai ne kasdien, o ir kada juo mėgautis su būriu bičiulių, jei ne ilgais, tamsiais žiemos vakarais.
Sūrio fondiu istorija skaičiuoja jau septynis šimtus metų. Manoma, kad fondiu atsirado Šveicarijos Alpėse, kur piemenys ilgam išgindavo avis. Tradicinis jų maisto davinys būdavo duona, vynas ir sūris.

Sūris ir duona sukietėdavo, vynas išgaruodavo. Tačiau kažkam šovė į galvą išganinga mintis – sukietėjusį sūrį sudėti į puodą su vynu, įberti miltų, pašildyti ant ugnies ir išsilydžiusioje masėje pamirkyti duoną. Toks piemenų valgis netruko išpopuliarėti ir jį į savo virtuves noriai įsileido turtingieji bei aristokratai. O pakrikštyti patiekalą suskubo kaimynai prancūzai, kurie net bando savintis fondiu, jų kalboje žodis „fondre“ reiškia „tirpti“.

Fondiu laikomas ne tik patiekalu, bet ir malonaus bendravimo stiliumi, – valgymas iš vieno indo žmones suartina. Šveicarijoje net sakoma, kad šalyje, kurioje valgomas fondiu, negali būti karų. Prancūzai šį ritualą pagardino flirtu, kuriuo nepraleidžia progos pasimėgauti. Pavyzdžiui, jei moteris į puodą netyčia įmeta savo gabaliuką duonos, ji turi pabučiuoti visus prie stalo sėdinčius vyrus. Jei jį pameta vyras, turi nupirkti butelį vyno. Jei žmogus įmeta savo gabalėlį antrą kartą, tai – nebylus kvietimas prie stalo sėdintiems kitą fondiu ragauti šio namuose. O sveikata.diena.lt žiemos niūrumą siūlo vaikyti trijų sūrių fondiu. Skanaus!

Trijų sūrių fondiu

6 asmenims reikės;

400 griujero sūrio;

300 kontė sūrio;

400 ementalio sūrio;

1–2 česnako skiltelių;

1 butelio baltojo sauso vyno;

½ stiklinės vyšnių likerio;

pipirų;

maltų muskatų riešutų.

Fondiu indą ištrinkite česnaku. Į puodą supilkite vyną ir vyšnių likerį, berkite žiupsnį pipirų ir truputį maltų muskatų. Palaipsniui berkite gabaliukais supjaustytą sūrį, maišykite, kol jie išsilydys ir taps vientisa mase. Neleiskite sūriui užvirti – iš sūrio ims skirtis riebalai. Lydykite ant nedidelės kaitros. Jei sūrio masė išėjo per tiršta, įpilkite truputį vyno, jei per skysta – įmaišykite dar sūrio ar šiek tiek kukurūzų miltų.

Masę supilkite į fondiu indą ir patiekite su prancūziška, itališka duona, šviežiomis, virtomis ar marinuotomis daržovėmis, obuolių ar kriaušių skiltelėmis, duonos traškučiais ar mėsa, vytintu kumpiu. Pastaba: sūrius galite keisti ir kaitalioti, rinktis parmidžano tipo sūrį, pvz., „Džiugą“, čederį ir ementalį ar kt. Labiausiai fondiu tinka puskiečiai sūriai, bet galite maišyti kietą ir puskietį, vieną švelnesnį, kitą – aštresnį. Būkite atviri įdomiam skoniui.

Turite mėgstamą receptą? Dažnai tenka gaminti? Siųskite savo receptus su nuotraukomis el. pašto adresu: [email protected].

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų