- Kamilė Knispelytė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar pastebėjote, kaip drėgnais žingsniais įkandin vasaros atžliugsėjo rudens vėsa? Kokia ten vėsa, neretai jau žvarbu kaip reikiant! Todėl taip norisi nebe lengvo ir gaivaus, o sunkesnio, šildančio maisto. Į mūsų valgiaraščius grįžta tirštos sriubos, troškiniai, karšti mėsos patiekalai. Rudens gėrybės tokiam meniu labai tinkamos.
Reikės
Apie 1 kg kiaulienos šonkaulių,
4 morkų,
1 svogūno,
3 obuolių,
2–3 šakelių rozmarinų,
2 valgomųjų šaukštų svarainių sirupo,
2 valgomųjų šaukštų medaus,
2–3 valgomųjų šaukštų obuolių acto,
druskos,
maltų juodųjų pipirų,
laurų lapų,
kelių kvapiųjų pipirų žirnelių,
aliejaus kepti.
Bulvių košei su varške
1–1,5 kg bulvių,
250 g varškės,
150 ml pieno,
50 g sviesto,
1 svogūno,
150 g šviežios arba rūkytos šoninės,
žiupsnelio tarkuoto muskato,
druskos.
Obuolių padažui
5–6 rūgščių obuolių,
2 gvazdikėlių,
2 valgomųjų šaukštų rudojo cukraus,
3–5 cm šviežio imbiero šaknies.
Paruošimo būdas
Šonkaulius įtrinti druska ir pipirais ir apkepti keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos. Išimti ir sudėti į troškintuvą. Nulupti svogūną, nuskusti morkas, iš obuolių išimti sėklas, nulupti odelę. Stambiai supjaustyti ir sudėti ant šonkaulių. Įpilti 200 ml vandens (galima ir kiek daugiau), sudėti rozmarinų šakeles, laurų lapus, suberti kvapiuosius pipirus, uždengti dangčiu ir užkaisti.
Troškinti, kol mėsa ir daržovės suminkštės. Prireikus įpilti dar vandens. Troškinimo trukmė – valanda.
Svarainių sultis sumaišyti su actu, medumi ir supilti į troškintuvą likus 15 min. iki troškinimo pabaigos.
Kol šonkauliai troškinasi, ruošiama bulvių košė ir obuolių padažas.
Bulves nuskusti, išvirti ir sugrūsti. Supilti pašildytą pieną, įdėti sviesto. Sudėti varškę, įberti žiupsnelį muskato, druskos ir išmaišyti.
Svogūną nulupti, smulkiai supjaustyti ir pakepinti su susmulkinta šonine. Įmaišyti į košę.
Obuolių padažas: obuolius nulupti, išimti sėklas, supjaustyti mažais gabaliukais ir suberti į atskirą puodą. Įpilti šlakelį vandens ir užkaisti. Nulupti ir smulkiai supjaustyti arba sutarkuoti imbiero šaknį ir suberti likusius prieskonius. Troškinti apie 15 min. Jei norisi vientisos masės, galima sutrinti smulkintuvu.
Šonkauliukus patiekti su karštu obuolių padažu ir bulvių koše su varške.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...