Šaltibarščiai – vasaros atgaiva (netradiciniai receptai)

Kai kurie kulinarijos ekspertai teigia, kad šaltibarščiai Lietuvoje pradėti valgyti per lauko darbymetį, kai trūko laiko maistui gaminti. Kad ir kaip būtų, šiandieną ši šaltsriubė – populiariausias vasaros patiekalas ir ant miestiečių stalo.

Tradicinis šaltibarščių receptas paprastas: išverdami ir supjaustomi švieži burokėliai arba naudojami konservuoti, įpilama rūgpienio arba kefyro, įdedama pjaustytų agurkų, kietai virtų kiaušinių, pagardinama krapais, svogūnų laiškais, valgoma su virtomis bulvėmis.

Tačiau kiek šeimininkių – tiek ir šaltibarščių receptų: vietoje kefyro naudojamos pasukos, raugintas ir net saldus pienas, kai kas su agurkėliais įpjausto dar ir ridikėlių, pomidorų, pagardina varške – taip kur kas sočiau, česnaku ar krienais, marinuotus burokėlius keičia virtais burokėlių lapais ar šviežiais burokėliais. Išradingoms šeimininkėms burokėlius atstoja apvirti špinatai, rūgštynės, tinka net dilgėlių lapai.

Niuansų daug ir labai įvairių ne tik kalbant apie pagrindinius ingredientus: vienos šeimininkės šią sriubą gamina tokią tirštą, kad šaukštas joje stovi, kitos patiekia ją ne su karštomis bulvėmis, o su juoda rugine duona.

Vyrauja nuomonė, kad patiekalai, kuriuose visko daug primaišyta, nėra nei labai skanūs, nei sveiki. Mitybos specialistai tikina, kad šaltibarščiai – ne tik gaivi, jėgas padedanti jėgas atgauti sriuba, bet ir vertinga. Tiesa, pataria iš jų pašalinti vieną ingredientą – virtą kiaušinį. O šviežiose daržovėse, žalumynuose gausu mikroelementų, vandenyje tirpių vitaminų, kurie šiltuoju sezonu intensyviau nei įprastai pasišalina iš organizmo kartu su prakaitu. Rauginto pieno produktai – gerųjų bakterijų šaltinis, užtikrinantis normalią žarnyno veiklą, be to, jie puikiai tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms. Vienintelis "kabliukas" – marinuoti burokėliai, tačiau juos visada galima pakeisti šviežiais ar šviežiai raugintais. Pastaruosiuose ne tik daug gerųjų žarnyno bakterijų, bet ir vitaminų, mineralų, daug geležies, o ji stiprina kraują.

Dietologų nuomone, iš šviežių, raugintų burokėlių paruošti šaltibarščiai ne tik kur kas gaivesni, bet ir sotesni. Žinia, dėl sotumo jausmo dažna šeimininkė įpratusi rinktis didelio riebumo kefyrą, į jį įmaišo dar ir kelis šaukštus grietinės, o tai dar daugiau sočiųjų riebalų, papildomų kalorijų.

Vegetariški

1 vidutinio dydžio burokėlis,

1 avokadas,

3–4 agurkai,

4 ridikėliai,

500 ml mineralinio vandens,

krapų,

petražolių,

citrinos sulčių,

druskos.

Burokėlį nuplaukite, nulupkite, kartu su avokadu ir agurkais supjaustykite kubeliais, užpilkite mineraliniu vandeniu, pagardinkite citrinos sultimis, druska ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Sriubą išpilstykite, ant viršaus užberkite susmulkintus ridikėlius, žalumynus. Patiekalui gurmanišką skonį suteiks gabaliukai sūdytos lašišos.

Aromatingi

2 burokėliai,

2 pomidorai,

1 svogūnas,

1 saliero stiebas,

250 ml grietinėlės,

250 ml vištienos sultinio,

1 apelsino nutarkuota žievelė,

druskos,

šiek tiek aitriosios paprikos,

šaukštelis cukraus,

mėgiamų prieskoninių žolelių.

Burokėlius įvyniokite į foliją ir 1 val. kepkite orkaitėje, paskui išvyniokite, ataušinkite. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, supjaustykite kubeliais. Įkaitintame aliejuje pakepinkite susmulkintus svogūnus, pomidorus, papriką, po 2 min. suberkite supjaustytus salierus, prieskonius ir burokėlius, užpilkite sultiniu ir troškinkite 10 min. Ataušinkite, supilkite grietinėlę ir suplakite elektriniu trintuvu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romasj

Romasj portretas
Nū toio jovalo tikrai nevalgyciau iš didelio rašto išėjo iš krašto baisiau negu rusiška akroska dar tegu cepelinus su sūdyta zuvim pradeda gaminti
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

  • Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)

    Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...

    1
  • Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti
    Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti

    Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...

    9
  • Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų
    Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų

    Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...

    1
  • Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?
    Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?

    Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...

    9
  • Skanios idėjos vaišių stalui <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)

    Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...

  • Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)

    Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...

    16
  • Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
    Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija

    Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...

  • Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
    Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys

    Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...

  • Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai
    Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai

    Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...

    2
  • Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?
    Kaip tinkamai laikyti sūrius šaldytuve?

    Sūris taip tvirtai įaugęs į mitybos įpročius, kad namuose dažniausiai būna net kelios jo rūšys: burnoje tirpstančios mocarelos, kietojo parmezano, unikalaus lietuviško varškės ar universaliojo fermentinio. Lietuvius jau galima p...

    1
Daugiau straipsnių