- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Vasara įsibėgėjo ir jau nudžiugino pomidorų gerbėjus gausiu derliumi. Lietuvoje ypač vertinami šviežiai užauginti pomidorai, kurie išsiskiria savo spalva, sultingu skoniu ir kvapu. Todėl, kol nesibaigė šių raudonšonių derlius, maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo suskubti namiškius pradžiuginti skirtingais pomidorų valgiais.
Dažniausiai žmonės pomidorus valgo kaip garnyrą: sumaišę su grietine, aliejumi ar įpjaustę į įvairias salotas. Tačiau šiuo laikotarpiu šviežių pomidorų panaudojimas gali būti be galo įvairus.
A. Rasmussen siūlo pomidorus naudoti kaip vieną pagrindinių patiekalo sudedamųjų dalių, juolab, kad jie labai skanūs ne tik švieži, bet ir kepti, troškinti ar marinuoti.
Klasikinė pomidorų sriuba
Reikės:
0,7 l šviežių pomidorų,
1 l daržovių sultinio,
2 bulvių,
1 svogūno,
2 skiltelių česnako,
50 gramų mėgstamo sūrio,
šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių pagal skonį.
Gaminimas. Kelias minutes pakepinkite svogūnus. Virtuviniu trintuvu sutrinkite bulves, pomidorus, česnakus ir pakepintus svogūnus. Užvirinkite daržovių sultinį ir į jį supilkite sutrintą masę. Viską užvirinkite ir vėliau supilstykite į lėkštes. Užtarkuokite sūrio ir pabarstykite bazilikais ar kitomis mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
Pomidorų pyragas su mocarela
Reikės:
80 g sviesto,
250 g miltų,
1 kiaušinio,
2 a. š. džiovintų bazilikų,
žiupsnelio druskos.
Įdaro gamyba reikės:
3 mocarelos sūrio rutuliukų,
6 vidutinio dydžio pomidorų,
50 g kietojo sūrio,
maltų juodųjų pipirų,
šviežių bazilikų lapelių.
Gaminimas. Sviestą išsukite su druska ir šviežiais bazilikais, įmuškite kiaušinį ir dar kartą gerai išsukite. Tuomet suberkite miltus ir išminkykite tešlą. Jei ji gaunasi kietoka, galite įpilti porą šaukštų šilto vandens. Išminkę tešlą, išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi ir skardą su tešla įdėkite į 160 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 20 minučių. Tuo pačiu metu griežinėliais supjaustykite pomidorus ir mocarelos sūrį. Iškepus pyragui, ištraukite jį iš orkaitės ir apdėliokite sūrio griežinėliais. Ant sūrio išdėliokite pomidorus ir pyragą vėl įdėkite į orkaitę. Kepkite dar apie 15 minučių. Tuomet sutarkuokite kietąjį sūrį, o pyragui iškepus ir apibarstę jį kietuoju sūriu dar kartą pašaukite į orkaitę 5 arba 10 minučių. Prieš patiekdami pyragą pabarstykite jį šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir uždėkite šviežių bazilikų ar kitų prieskoninių žolelių. Šis pyragas bus gardus tiek šiltas, tiek šaltas.
Pikantiška varške įdaryti pomidorai
Reikės:
4 pomidorų,
350 g varškės,
3 česnako skiltelių,
50 g petražolių,
3 v. š. grietinės,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Gaminimas. Nupjaukite pomidorų viršūnėles ir išskobkite jų vidų. Elektriniu trintuvu sumaišykite varškę, grietinę, česnaką, druską ir pipirus iki vientisos masės. Į šią masę sudėkite smulkintas petražoles ir viską gerai išmaišykite. Tuomet į išskobtus pomidorus šaukštu sudėkite varškę ir papuoškite petražolių šakele. Pomidorus, įdarytus pikantiška varške, patiekite kaip užkandį.
Pomidorų užkandis
Reikės:
itališkos duonelės ciabatta,
alyvuogių aliejaus,
poros česnako skiltelių,
4–5 pomidorų,
tarkuoto fermentinio sūrio,
šviežių mėtų,
druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.
Gaminimas. Itališką duonelę supjaustome riekelėmis ir apšlakstome aliejumi, smulkintu česnaku bei mėtomis. Šias riekeles keletą minučių apkepame, pomidorus susmulkiname kubeliais, įmaišome tarkuotą sūrį ir dedame druskos ir pipirų. Viską apšlakstome likusiu aliejumi ir išmaišome. Dedame ant ką tik pakeptos duonos ir papuošiame mėtos lapeliu.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...