Namų virtuvės klasika – kotletai: ar bandėte juos gaminti ne iš mėsos?

  • Teksto dydis:

Dažna šeima Lietuvoje turi savą kotletų receptą. Tikroji šio patiekalo tėvynė – Prancūzija, tačiau maltinių gamybos tradicijos skirtingose pasaulio šalyse yra labai įvairios: greta klasikos iš kiaulienos ar vištienos galima atrasti receptus iš daržovių, kruopų ar net krevečių.

„Lietuviai yra atviri naujiems skoniams ir eksperimentams virtuvėje. Tai skatina ir mus nuolat plėsti savo asortimentą ir savo klientams siūlyti naujų produktų, kurie iš pradžių dažnam net sukelia nuostabą. Pavyzdžiui, įvairūs kotletai veganams ir vegetarams anksčiau buvo ragaujami tik iš smalsumo, o dabar yra susiformavęs gana platus šių produktų mėgėjų ratas“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Ji pastebi, kad šiemet sparčiai augo šaldytų burokėlių kotletų, morkų ir kopūstų šnicelių, sojų kukulių, moliūgų ir lęšių kepsnelių paklausa. Anot E. Dapkienės, tai rodo, kad lietuviai aktyviai ieško alternatyvų tradiciniams mėsos patiekalams, tarp jų ir kotletams.

„Išbandydami naujus skonius, žmonės neretai atranda tolimiausias užsienio šalis ir kultūras. Pavyzdžiui, kotletai iš daržovių yra populiarūs Indijoje, o iš bulvių ir žuvies – Šri Lankoje“, – teigia Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Savo pavadinimą kotletai gavo dėl kaulo, kuris Prancūzijoje buvo neatskiriama šio patiekalo dalis. B. Baratinskaitė atkreipia dėmesį, kad net Kijevo kotletas pagal seniausius receptus gaminamas būtent iš vištienos filė gabalo su kauliuku. Valgant iš mėsos styrantis kauliukas prilaikomas ranka, kad kotletas neišslystų iš lėkštės.

Maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo išbandyti tris neįprastų kotletų receptus, kurie yra puiki alternatyva namų virtuvės klasikai.

Maistingųjų bulguro kruopų kotletai

Reikės:

bulguro kruopų,

panyro arba varškės sūrio,

morkos,

bulvės,

konservuotų kukurūzų,

svogūno,

1 šaukštelio sojų padažo,

1 šaukštelio čili padažo,

druskos,

2-3 šaukštų kvietinių miltų arba džiūvėsėlių,

aliejaus kepimui.

Viena stikline vandens užpilkite pusę stiklinės bulguro kruopų. Puode užvirkite vandenį, įberkite šiek tiek druskos. Sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami suberkite kruopas. Po poros minučių ugnį išjunkite ir penkioms minutėms puodą uždenkite. Kruopos išbrinks. Per tą laiką sutarkuokite arba smulkiai supjaustykite visas daržoves ir suberkite į dubenį.

Sudėkite virtas kruopas, tarkuotą sūrį, sojų ir čili padažus bei viską sumaišykite. Jei masė yra per skysta, įberkite šiek tiek džiūvėsėlių arba kvietinių miltų ir išmaišykite.

Imkite nedideles porcijas mišinio ir formuokite kotletus. Įkaitinkite keptuvę ir įpilkite aliejaus. Dėkite kotletus į keptuvę ir kepkite, kol jie iš abiejų pusių gražiai apskrus.

Baklažano kotletai

Reikės:

kubeliais supjaustyto baklažano,

2 supjaustytų bulvių,

1 smulkiai supjaustytos morkos,

svogūno,

šparaginių pupelių,

1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų mangų miltelių,

kelių žalių kalendros šakelių,

kelių mėtos lapelių,

imbiero,

džiūvėsėlių,

aliejaus,

druskos,

pomidorų padažo.

Giliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite baklažano gabalėlius, bulves, šparagines pupeles, morkas ir druską, gerai išmaišykite, uždenkite ir kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 minučių, kol daržovės suminkštės. Retkarčiais pamaišykite. Apkepus perkelkite daržoves į lėkštę, leiskite šiek tiek atvėsti ir sutrinkite trintuvu.

Sudėkite mangų miltelius, kalendrą, mėtų lapelius, šiek tiek druskos į paruoštą masę bei gerai išmaišykite. Iš mišinio suformuokite kotletus, apvoliokite džiūvėsėliuose, kad tolygiai pasidengtų iš visų pusių. Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir kepkite kotletus, kol jie iš abiejų pusių taps auksinės spalvos. Tinka valgyti su pomidorų padažu.

Vietoj grikių košės – kotletai

Reikės:

120 g grikių,

4 šaukštų miltų (grikių arba kvietinių miltų),

2 didelių kiaušinių,

alyvuogių aliejaus,

1 morkos,

1 svogūno,

žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Ant silpnos ugnies išvirkite grikius, o tada leiskite jiems atvėsti. Kol grikiai vėsta, nedidelėje keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite smulkintą svogūną bei tarkuotą morką.

Atvėsusius grikius sumaišykite su keptomis daržovėmis, kiaušiniais ir miltais, įberkite žiupsnį druskos ir maltų juodųjų pipirų. Jei mėgstate, puikiai tinka ir Provanso žolelių mišinys. Kai masė tampa vientisa, laikas drėgnomis rankomis suformuoti kotletus. Jeigu masė yra per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Grikių kotletus apkepkite įkaitusioje keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių apie 5-7 minutes.

Šių grikių kotletų skonį puikiai papildys graikiškas jogurtas arba varškės padažas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
prasidejus nepriklausomybej buvom bedarbiai tai netokius valgius gaminom beveik is nieko
VISI KOMENTARAI 1
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Orai
  • TV
    programa
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Facebook
  • Twitter
  • RSS

Galerijos

  • Taupi šeimos vakarienė iš mėsos likučių
    Taupi šeimos vakarienė iš mėsos likučių

    Norėdami sutaupyti, gaminame namuose: pasiruošus vakarienę, dalį jos galima pasilikti rytdienos pietums ar įsidėti į darbą. Be to, pavyksta gyventi tvariau, nes galime sunaudoti šaldytuve užsilikusį maistą. Tokiu atveju troškinia...

    5
  • Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?
    Šventėms – nauji skoniai: ką rekomenduoja V. Radzevičius?

    Su iškovota laisve atsivėrė ne tik sienos, bet ir galimybė ragauti visą pasaulį. Išmokome kepti didkepsnius, susidraugavome su jūrų gėrybėmis, sužinojome, kas yra trumai ir turime aliejų someljė. ...

    19
  • G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių
    G. Alijeva atrado naują patiekalą: ryte nebereikia vaikams gaminti pusryčių

    Grupės „69“ narė Goda Alijeva jau daugybę metų spindi scenoje, tačiau tai – ne vienintelė jos aistra. Dainininkės gerbėjai socialiniuose tinkluose jau ne kartą galėjo pastebėti, kad tokį pat malonumą ji jaučia ir gamindama. ...

    21
  • Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto
    Skaniai gaminti tereikia noro ir tikslaus recepto

    Vilniuje gyvenanti Vaida Bernatavičienė mėgsta gaminti, o jos sesuo Vilma Černiauskaitė – fotografuoti. Tad karantino laikotarpiu, kai darbai buvo sustoję, moterys savo pomėgius sujungė gražiam tikslui – pagelbėti virtuvėje tiems, kurie ...

    4
  • Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje
    Vaikystės skonių lietuvė nepamiršta ir gyvendama Estijoje

    „Virtuvėje aš džiazuoju, ir man tai labai patinka“, – sako jau beveik 20 metų Estijoje gyvenanti lietuvė Neringa Lindman. Gaminti pradėjusi dar mokyklos laikais, šio pomėgio niekada neapleido, o neseniai savo patiekalų re...

    10
  • Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?
    Užgavėnėms artėjant: ką vadino Šiupinio marčia?

    Sotus valgymas per Užgavėnes – vienas būdingiausių papročių visoje Lietuvoje. Daug ir riebiai prisivalgysi per Užgavėnes – sotumo ne tik visam pasninkui, trunkančiam 46 dienas iki Velykų, bet ir visiems metams pakaks. Ir ne tik jo: gyvuli...

  • Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems
    Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems

    Jei žvilgtelėsite giliau į savo namų šaldiklį, greičiausiai rasite pakuotę seniai pamirštų šaldytų vaisių ar daržovių. Nuplauti, supjaustyti ir maisto gamybai paruošti ingredientai gali tapti tikru išsigelbėjimu,...

  • Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Maistas turi būti ir skanus, ir gražiai pateiktas (receptai)

    „Nesu virtuvės šefė, konditerė ar virėja. Aš tiesiog namų šeimininkė, žmona, mama su trupučiu fantazijos“, – prisistato maisto tinklaraščio „Nuo užkandžio iki deserto“ kūrėja Olga Stakucevi...

    5
  • Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems
    Odontologės receptai – puiki pagalba sportuojantiems

    Vilnietės Aurelijos Vaiciukevičiūtės profesija – odontologė, pomėgiai – bėgimas ir maisto gaminimas, o sportuojantiems žmonėms puikiai tinkančių patiekalų idėjomis ji dalijasi savo instagramo paskyroje „Rožinis avokadas“. ...

    2
  • Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas <span style=color:red;>(receptai)</span>
    Tuštinant virtuvės lentynas pravers džiovinimo menas (receptai)

    Prisipirkote mandarinų ir nespėjate suvalgyti? Vasarą privirėte uogienių, o dar pernykštės nesuvartotos? Nereikia išmesti – galima sudžiovinti ir mėgaujantis suvalgyti. Džiovinimas – seniausias būdas produktams išsaug...

Daugiau straipsnių