- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Šį savaitgalį kulinarinėje laidoje „Gardu Gardu“ Gian Luca Demarco ir Ali Gadžijevas ruošis Kaziuko mugei.
Prieš šią šventę dažnai pritrūkstame idėjų, ką pasidaryti kartu su vaikais, kurie nori dalyvauti mugėje mokykloje ar darželyje. Taigi Ali kaip tik jums ir pasiūlys išsikepti tradicinius meduolius, kurie bus ne tik labai skanūs, bet ir smagiai praleisite laiką kartu su šeima, kol meduoliai bus pilnai paruošti.
Taip pat neliks pamiršti ir mėsos gerbėjai. Gian Luca paruoš nuostabų jautienos kepsnį tešloje.
Virtuvės šefai kviečia susitikti šeštadienį 9 val. laidoje „Gardu Gardu“ per TV3 televiziją.
Jautienos kepsnys tešloje
Jums reikės:
• 800-900 g jautienos nugarinės arba išpjovos
• 400 g pievagrybių
• 200 g plonai pjaustyto vytinto kumpio
• 2 skiltelių česnako
• 200 ml balto vyno
• 250 g bemielės sluoksniuotos tešlos
• 1 kiaušinio
• Druskos
• Pipirų
• Persilade prieskonių
• Alyvuogių aliejaus
Gaminimas. Nugarinę nuvalyti, kad neliktų plėvelės ir kremzlių. Gerai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinti iš visų pusių, kad jautiena viduje liktų sultinga. Stambiai supjaustyti pievagrybius ir apkepinti keptuvėje kartu su česnaku. Supilti vyną, pagardinti druska, pipirais, persilade prieskoniais ir patroškinti, kol nugaruos skystis. Grybus su česnaku (be skysčio) sudėti į trintuvą ir susmulkinti.
Ant sluoksniuotos tešlos lakšto dėti vytinto kumpio riekeles, paliekant tešlos šonus tuščius. Ant kumpio paskleisti grybus. Ant viršaus dėti jautienos nugarinę ir pilnai uždengti tešla. Taip pat mėsa turi pilnai pasidengti vytintu kumpiu su grybais. Kad tešla neatliptų, kraštus aptepti kiaušinio plakiniu ir užlipdyti. Tešlos perteklių nupjauti. Viršų galima dekoruoti tešlos juostelėmis ir viršų taip pat aptepti kiaušinio plakiniu.
Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje 35-45 min. (priklausomai nuo mėsos dydžio). Jei kepate su termometru, kepti, kol mėsos temperatūra pasiekia 58°C.
Tradiciniai meduoliai
Tešlai reikės:
4 anyžiaus žvaigždelių
2 lazdelių cinamono
6-8 gvazdikėlių
70 g medaus
5 šaukštų cukraus
50 g sviesto
2 kiaušinių
320 g miltų
12 g sodos
20 g acto
Glazūrai reikės:
Cukraus pudros
Citrinos sulčių
Gaminimas. Kad meduoliai būtų ypatingo skonio, rekomenduojama prieskonių mišinį susimalti patiems. Malimui geriausia naudoti kavamalę. Joje sumalti anyžių, cinamoną ir gvazdikėlius. Gautus prieskonius būtina persijoti, kad liktų kuo smulkesnė frakcija. Medų šiek tiek pašildyti su cukrumi ir sviestu. Masę atvėsinti, kad būtų kambario temperatūros. Į ją įmušti du kiaušinius ir gerai išmaišyti su šluotele. Actą sumaišyti su soda ir įmaišyti į tešlą.
Miltus sumaišyti su žiupsneliu prieskonių, supilti į skystą masę ir gerai išminkyti tešlą, kol nelips prie rankų. Kočioti maždaug 4-5 mm storio iš išspausti norimomis formelėmis. Kepti iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 12 min. Norimą kiekį cukraus pudros maišyti su citrinos sultimis, kol gausis tiršta masė, tinkama glazūravimui. Ją supilti į konditerinį maišelį, nukirpti viršūnėle ir dekoruoti atvėsusius meduolius.
Skanaus!
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Varškės patiekalai: pagaminsite lengvai ir itin maistinga (receptai)4
Žiemą žvalgomės į sotesnius ir šiltesnius maisto patiekalus. Svarbiu jų ingredientu gali tapti ir nebrangiai kainuojanti varškė, panaudojama ne tik desertams, bet ir sūriems, pikantiškiems patiekalams. ...
-
Šefas Justinas Kapkovičius: receptas be sielos ir liks tik receptu3
Ką valgyti sveika, o ką – nelabai, kaip gaminti maistą, kad jis būtų naudingas sveikatai, kaip savo virtuvėje elgtis tvariau ir tausoti produktus, kad kuo mažiau maisto tektų išmesti? Tai klausimai, į kuriuos pastaruoju metu atsakymų ie&...
-
Kūčių stalui – skanu, taupu, įdomu (receptai)
Dar neapsisprendusiems, ką dės ant kūčių salo, ar ieškantiems naujų skanaus maisto idėjų į pagalbą atskuba maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė. Skaniausių liet...
-
Krypsta ir kūrėjų akys: maistas reiškia gyvenimą
Skonis, kvapas, spalva, tekstūra, konsistencija... Žmogaus jusles vienaip ar kitaip veikiantys malonumų dirgikliai kuria ištisą potyrių pasaulį, žadina asociacijas, veda prisiminimų labirintais. Šiandien į gausiame pritekliuje gyvenanči...
-
K. Pišniukaitė-Šimkienė: man patinka, kai Kalėdų stalas stebina (receptai)
Maistas ir viskas, kas su juo susiję, yra neatskiriama tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ įkūrėjos ir dviejų knygų apie maisto gaminimą autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės gyvenimo dalis. Šventinį men...
-
Saldžių dovanų idėja – iš štrudelio gimtinės (receptai)
Kavos, šokolado ir pyragaičių mėgėjai austrai itin vertina namų kepinius. Lince gyvenanti žurnalistė, J. Keplerio universiteto mokslinė darbuotoja Daiva Müllegger-Trečiokaitė taip sužavėta austrų saldumynų, kad pati savo virtuvėje i&...
-
Svarbiausia – nepaskanauti anksčiau (receptai)
Miestams puošiantis Kalėdoms, šeimininkėms mintys jau sukasi apie šventinį stalą. Ir produktų nusipirkti, ir šventine maisto gamyba užsiimti dar bus laiko, tačiau yra vienas darbas, kurį jau dabar reikėtų padaryti – ...
-
Viščiukų blauzdelės: pasaulio virtuvių įkvėpti receptai
Kai norisi gardžiais kvapais pripildyti namus, o pilvą – sočiu ir nebrangiu patiekalu, daugelis ieško receptų su viščiukų blauzdelėmis. Tai vienas nepretenzingiausių variantų vakarienei – dera su įvairiais priedais, pi...
-
Klimatariška mityba – tvaraus ir aplinkai draugiško maisto pasirinkimas
Visuomenei vis labiau domintis tvarumu, populiarėja klimatui nekensminga vietinė (klimatariška) mityba. Klimatarai didelį dėmesį skiria augaliniam maistui, sezoniniams ir vietiniams produktams, siekdami sukurti kuo mažiau taršos. ...
-
Šefas J. Kapkovičius: tvarumas virtuvėje – ne tik maisto tausojimas
Tvarumo idėjos vis labiau įsitvirtina daugelio gyvenime. Tvaraus maisto akademijos mentoriaus, „Michelin“ gido įvertinto restorano šefo Justino Kapkovičiaus požiūriu, tvarumas virtuvėje – labai plati sąvoka, maisto nešva...